Vizita.si
image (28)

Novice

Dve leti je imel v očesu 10-centimetrsko trsko !

Ni.J.
14. 05. 2010 13.46
2

11-letni deček iz Kašmirja je kar dve leti živel z 10-centimetrsko trsko v očesu, ki se mu je zapičila med igro s prijatelji na drevesu. Kirurgi v Delhiju so mu jo sedaj končno odstranili.

11-letnemu Rahulu Deviju iz Kašmirja so delhijski zdravniki iz glave uspeli potegniti deset centimetrov dolgo trsko, ki se mu je pred dvema letoma med igro s prijatelji zapičila v oko. Operacija, s katero je zdravnikom uspelo skoraj nemogoče, je trajala kar šest ur.

Rahul se je, ko se mu je trska zapičila v oko, za las izognil smrti. Trska je namreč prebodla njegove možgane in le za nekaj milimetrov zgrešila možgansko deblo in notranjo karotidno arterijo, ki prehranjuje možgane in očesi. Njegova mati Ratna Devi je pojasnila, da je veja, po kateri je med igro plezal Rahul, počila, ko je na njej hotel vstati. “Takoj smo ga odpeljali v lokalno bolnišnico, a so tamkajšnji zdravniki rekli, da je ne morejo odstraniti in naj gremo kar domov,“ še pravi.

Z zapičeno trsko je živel kar dve leti

Po zdravnikovem navodilu smo odšli domov in upali, da se bo trska po določenem času izločila sama,“ pravi Ratna. Vendar pa se to ni zgodilo. Po dveh letih se Rahul ni mogel več spopadati s takšno bolečino, zato so ga starši iz Kašmirja odpeljali v Delhi. Tam so ga takoj pregledali zdravniki iz vseindijskega inštituta za medicinsko znanost (AIIMS).

Ko so zagledali dečka, so bili šokirani. “Ko sem videl dečka z zabodeno trsko v očesu, sem se naježil,“ pravi zdravnik Sarat Chandra. “Še bolj pa sem se zgrozil, ko sem ugotovil, da je deček v takem stanju že dve leti,“ dodaja. Ves ta čas je namreč poskušal živeti normalno kot njegovi sovrstniki. S trsko v glavi je dve leti hodil v šolo, se igral, plezal po drevesih in plaval.

Sreča v nesreči

Raziskave, ki so jih najprej opravili na inštitutu, so pokazale, da je trska prebodla Rahulove možgane, vključno s centroma za govor in vid. “To ni bilo nič drugega kot čudež,“ je povedal dr. A. K. Mahaptra, vodja nevrokirurškega oddelka. “Trska je prebodla prav vse pomembnejše dele možganov, k sreči pa ni povzročila hujših zapletov. Presenetljivo je, da ni prišlo do nobene infekcije, saj je bil tujek v njegovem očesu kar dve leti. Deček je očitno rojen pod srečno zvezdo.“

Zdravniki so Rahulu zelo previdno odstranili trsko iz očesa, saj bi bila lahko že najmanjša napaka usodna. Sedaj pa verjamejo, da si bo Rahul, ki je zaradi nesreče ostal slep na levo oko, v roku meseca dni opomogel.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587