Vizita.si
image (28)

Novice

Dvojčici istočasno zboleli za rakom, le ena bo preživela

K.B.
13. 08. 2010 15.05
0

Enojajčni dvojčici Judith Brownhill in Heather Mole sta obe preboleli raka na dojki. Desetletje pozneje pa se jim je rak ponovil in ločil njuno skupno pot.


Judith in Heather imata posebno vez. Že kot majhni deklici sta se skupaj veselili, skupaj spoznavali fante, zbolevali in nato še preboleli hudo bolezen – raka na dojki. Pred 20 leti je najprej za njim zbolela Heather, deset let pozneje pa še Judith. ''Kot enojajčni dvojčici sva vse počeli skupaj. Že v otroštvu sva imeli nenehno iste bolezni. Najina vez pa se je izjemno okrepila, ko sva obe preboleli raka,'' je povedala Judith. Pred dvema letoma, ko je bila Judith s svojim možem na Bermudskih otokih, pa je ponovno začutila, da z njo nekaj ni v redu. Ko je prišla domov, se je njen strah potrdil. Rak se je ponovil. Ker se rak še ni razširil na druge organe, so bili zdravniki optimistični in jo takoj poslali na kemoterapijo in radioterapijo. Zaradi njene diagnoze pa se je morala testirati tudi njena sestra Heather. Samo teden pozneje so raka odkrili tudi sestri. Na žalost pa je zgodba pri njej drugačna. Rak je napredoval in se razširil že na jetra, možnosti za preživetje pa so zelo majhne.

Čeprav je bilo zdravljenje za Judith izjemno naporno, pa so ji zdravniki pred kratkim sporočili, da je bilo to uspešno in da bo ozdravela. ''Ko sem izvedela, da sem ozdravela, sem dobila cmok v grlu. Čeprav bi morala skakati od veselja, pa sem občutila hudo žalost. Vedela sem, da se tu najini poti razhajata.'' Prav zato je bilo soočenje s sestro, ko ji je morala povedati, da je ozdravela, težko. Seveda pa je bila Heather novice izjemno vesela. ''Čudovita novica je bila, ko mi je povedala, da je zdrava, čeprav sem vedela, da ji je težko sporočiti dobro novico. Nenavadno pa je, da sem začutila popolno olajšanje, saj sem vedela, da bo tako lahko po moji smrti skrbela za mojega sina. Rak je kruta bolezen, zato sem izjemno srečna, da je Judith ozdravela.'' Heather je sedaj hvaležna za vsak dan, ki ga še lahko preživi s svojo družino. ''Čeprav se mi zdi, da sva imele izredno nesrečo, da se je bolezen vrnila, pa sem hvaležna za vsa lepa leta, ki sem jih doživela, in da sem videla odrasti svojega sina. Za vsak dan, ki mi je podarjen, da ga še preživim s svojo družino pa sem izjemno hvaležna.''

Strokovnjaki pravijo, da vsaka deveta ženska zboli za rakom na dojki. Pri enojajčnih dvojčkih pa je v primeru, da eden izmed dvojčkov zboli za rakom na dojki, veliko možnosti, da bo za rakom zbolel tudi drugi. Možnosti so kar ena proti tri. Sestri pa sta imeli večjo možnost za bolezen tudi zato, ker je za njo pred 13-leti zbolela že njuna mati, pri 37-letih pa je za to boleznijo umrla njuna sestra.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587