Vizita.si
image (28)

Novice

Dvojčka rojena z enim mesecem razlike!

Ni.J.
16. 06. 2011 15.27
0

V Milanu sta se rodila dvojčka – s celim mesecem razlike med njima! Čeprav se zdi to nenavadno, je za zdravnike rojstvo dvojčkov v takšnem časovnem razmaku nekaj povsem razumljivega.

Gregorio se je sicer rodil 18. marca, Leonardo pa 18. aprila, vendar sta dečka dvojčka. Oba sta se rodila prezgodaj, a sta si na oddelku za intenzivno nego povsem opomogla. Rodila sta se v bolnišnici Mangiagalli, kjer je to, kot pravijo, prvi tovrstni primer.

Gregorio je bil prvi, ki se mu je močno mudilo na svet in je nestrpno čakal trenutek, ko bo lahko zapustil maternico. Tako so 41-letno Nadio Rizzi iz Coma v 24. tednu nosečnosti prepeljali v porodnišnico Mangiagalli. Ker je šlo za prezgodnji porog, sta bila v veliki nevarnosti tako Nadia kakor tudi Gregorio in Leonardo. Vendar pa so tamkajšnji zdravniki, porodničar Luigi Fedele, neonatalni patolog Fabio Mosca in zdravniki Gabriele Rossi, Manuela Wally Ossola in Barbara Acaia, našli rešitev, kako ohraniti oba dvojčka pri življenju. “Z veliko pazljivosti in maksimalno pozornostjo smo prerezali popkovino prvega dojenčka, tako je drugi lahko še naprej normalno rasel in se razvijal v maternici,“ pojasnjuje Manuela Wally Ossola. “Poseg je v celoti uspel, tako se je lahko Leonardo rodil v 28. tednu razvoja.“

Gregorio je ob rojstvu tehtal 650 gramov in je imel močne težave z dihanjem, vendar pa si je do danes opomogel in tehta že 1520 gramov ter diha samostojno. Leonardo je ob rojstvu tehtal 1080 gramov in je sedaj napredoval toliko, da tehta že 1535 gramov. “Tako kot vse prezgodaj rojene otroke, tudi njiju spremljamo 24 ur na dan,“ razlaga profesor Fabio Mosca. “Mama ju v bolnišnici obiskuje vsak dan, predvidevamo pa, da ju bo lahko domov odpeljala že julija ali avgusta.“

V svetu do sedaj ni bilo zabeleženih veliko takšnih primerov, ko sta se dvojčka rodila v takem časovnem presledku. V letnih medicinskih poročilih jih je tako mogoče zaslediti le nekaj: v New Orleansu leta 1995, Edinburgu leta 2000, Italiji leta 2009 in Michiganu leto kasneje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587