Vizita.si
image (28)

Novice

Pri dveh letih zbolela za rakom dojke

E. D.
27. 01. 2011 08.03
0

Ko je Melanie v hčerkini levi dojki zatipala bulo, je z deklico takoj odhitela k zdravniku. Ta jo je pomiril, da gre verjetno le za nenevarno limfno tvorbo, a nadaljnje preiskave so pokazale, da je komaj dve leti stara Aleisha zbolela za rakom dojke.

Ko je Melanie Hunter izvedela za hčerkino diagnozo, je bila pretresena. Le peščica tako majhnih deklic namreč zboli za rakom na dojki. A sreča v nesreči je bila, da so bolezen odkrili hitro in da gre pri tako majhnih deklicah za manj agresivno vrsto raka dojke, ki zelo počasi napreduje in se tudi zelo počasi širi na druge dele telesa. ''Takšnega tipa raka pri odraslih ženskah ne srečamo. Gre za zelo redko obliko raka dojke, ki je manj agresiven, počasneje raste in se tudi zelo počasi širi po telesu. Tako da je prognoza bolnic s to obliko raka dojke zelo dobra,'' pojasni onkologinja dr. Nancy Down. A bolezen je bila za malo Aleisho Hunter kljub temu zelo mučna in boleča. ''Zaradi bolečin večkrat ni mogla spati ali jesti,'' se spominja dekličina mama Melanie, ki si niti v sanjah ni mislila, da je mogoče, da tako majhna deklica zboli za rakom dojke. ''Aleisha je trpela hude bolečine, kajti tumor je rasel in močno raztegoval njeno prsno tkivo,'' je še dodala dr. Downova.

Tako je pri komaj treh letih Aleisha potrebovala obsežno operacijo, s katero so ji odstranili maligen tumor, večino leve bradavice in precej prsnega tkiva leve dojke ter preventivno tudi bezgavke leve pazduhe. A le tako so uspeli vso rakavo tkivo popolnoma odstraniti in mali Aleishi omogočiti dolgo ter zdravo življenje. K sreči se bolezen ni razširila na okoliška tkiva in organe, zato kemoterapije ali obsevanj triletnica ni potrebovala. In tudi neznosne bolečine so po posegu izginile. ''Je zelo pogumna in močna deklica. In tako zelo srečna je. Zdaj je zelo živahna in vesela štiriletnica,'' veselo pove Melanie, ki ves čas okrevanja bedela ob Aleishi v bolnišnici in ki je svojo zgodbo delila z ljudmi zato, da bo opozorila na ta redek tip raka, ki lahko napade zelo majhne deklice. A Aleishino okrevanje še ni povsem zaključeno. Čez nekaj let jo namreč čaka še rekonstrukcijska operacija, s katero ji bodo rekonstruirali levo dojko.

V boju proti raku dojke je ključnega pomena preventiva, kamor sodi tudi redno mesečno pregledovanje prsi. Kako si pravilno pretipati dojke in kateri so najpogostejši dejavniki tveganja, pa preverite v članku Ženske, redno si pregledujte dojke!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587