Vizita.si
Poseg je trajal skoraj pet ur.

Novice

Dveletniku z obraza odstranili ogromen tumor

E. D.
21. 07. 2010 14.10
5

Neverjetno. Izjemno. Čudovito. S temi besedami sta se oče in mama malega Maddoxa, ki mu je obraz pokrival velik tumor, odzvala na njegov nov obraz. V operaciji, ki je trajala skoraj pet ur, so mu namreč izkušeni newyorški kirurgi odstranili skoraj vse odvečno tkivo.

Poseg je trajal skoraj pet ur.
Poseg je trajal skoraj pet ur.FOTO: iStockphoto

Levo stran Maddoxovega obraza je že od rojstva pokrival tumor, ki sicer ni bil maligen, je pa načenjal dele in funkcije njegovega obraza. Zaradi te vedno večje tvorbe je namreč deček pred časom na levo oko celo oslepel, vse težje je govoril, jedel, odpiral in zapiral usta, saj se mu je leva stran skupaj z ličnicami in očesom popolnoma povesila. Zdaj pa je zahvaljujoč spretnim newyorškim kirurgom njegov obraz popolnoma drugačen. Odvečnega tkiva skorajda ni več. Usta so spet na svojem mestu in spet jih lahko brez težav odpira in zapira. Celo nosek so mu uspeli popraviti in čez nekaj tednov, ko otekline od posega izginejo, bo Maddox skoraj takšen kot njegovi vrstniki. ''Operacija je potekala odlično,'' pove vodja ekipe, priznan ameriški kirurg dr. Milton Waner. ''S pomočjo napredne in natančne elektronske tehnologije nam je uspelo rešiti celo glavni obrazni živec, ki je potekal ravno po sredini tvorbe, ki smo jo morali odstraniti. Videti je, da ti živci zdaj delujejo povsem normalno. Poleg tega nam je uspelo odstraniti večino tumorja – ocenil bi, da približno 95 odstotkov. Malo odvečnega tkiva mu je sicer še ostalo na določenih delih, a to ni več velika težava. To bomo odstranili v naslednjem posegu, ki bo zelo kratek in majhen. Zdaj bo potreboval le še manjše popravke.''

Dr. Waner pravi tudi, da jim je uspelo dečkov obraz tako popraviti, da sta zdaj leva in desna stran skoraj povsem simetrični in da je pred njim svetla prihodnost. Tudi Maddoxova starša sta nad rezultatom skoraj pet ur trajajočega posega navdušena. ''Videti je čudovito!'' pove fantkova mama Nicole Champagne. ''Tako zelo smo ganjeni. Maddox je videti res neverjetno in nadvse smo hvaležni za to.'' Ob pogledu na sina ni ostal ravnodušen niti njegov oče Mike Flynn Champagne: ''Res je neverjetno! In zahvala gre tudi ljudem iz Kanade, Amerike ter celo iz Evrope, ki so z dobrodelnimi prispevki za tem, ko je bila naša zgodba objavljena na eni od kanadskih televizij, pomagali zbrati dovolj denarja za operacijo.'' Ta je namreč stala skoraj 200 tisoč evrov. A ravno ta draga operacija bo dečku omogočila običajno življenje, brez zasmehovanja in bolečin, pravijo njegovi starši. ''Zdaj bo Maddox videti tako kot vsi drugi otroci. Nihče ga ne bo zaradi njegovega videza dražil, se iz njega norčeval ali se ga bal in izogibal. Imel bo odlične možnosti za dolgo in kakovostno življenje,'' je še povedal Mike Flynn.

Maddoxu je začelo tkivo obraz preraščati že takoj po rojstvu. Boleha namreč za tako imenovano limfno malformacijo, kjer gre za nepravilnosti v razvoju limfnega sistema, ki se pri plodu pojavijo že med nosečnostjo. ''Maddoxov limfni sistem ne deluje dobro, kar mu je povzročilo vse te težave,'' pojasni dr. Waner. Te nepravilnosti ultrazvoki včasih zaznajo, včasih se stanje vidi takoj ob rojstvu, v nekaterih primerih pa se začne malformacija kazati navzven šele pozneje, med otrokovim razvojem. Pri malformaciji se razvoj določenih telesnih organov oziroma struktur zadrži, ustavi ali pa je je že zgodnji razvoj zarodka napačen. Sicer pa lahko takšne malformacije prizadenejo kateri koli del telesa – obraz, vrat, trup, celo kosti in notranje sisteme organizma. Posledice tega stanja pa so trajne in če se prizadetega dela telesa ne popravi, se lahko stanje bolnika še slabša. Tudi Maddoxu se bodo lahko sčasoma na obrazu pojavile kakšne nove tvorbe, a te bodo v primerjavi s tistimi, s katerimi se je deček rodil, majhne, pravijo zdravniki. Zdaj dečkova starša nestrpno čakata, da okreva po operaciji in da bo poskušal prvič spregovoriti, kar doslej zaradi deformiranih ustnic ni mogel.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587