Vizita.si
image (28)

Novice

Organe 2-letnika prerašča skoraj 30 tumorjev

Ni.J.
25. 07. 2011 09.35
6

Dveletni deček ima redko bolezen, zaradi katere se mu je v telesu oblikovalo od 20 do 30 cist. Zdravniki domnevajo, da ne bo živel dlje kot do najstniških let, rešilo bi ga le zdravljenje v ZDA.

Dveletni Ethan Moss še ni bil star leto dni, ko so mu zdravniki diagnosticirali limfangiomatozo, ki povzroča razraščanje benignih tumorjev oziroma cist znotraj telesa. Ker zdravljenje za to bolezen ni dostopno v Veliki Britaniji, od koder deček prihaja, starša zbirata donacije. Če bi jima uspelo zbrati vsaj 80 tisoč evrov, bi sinčku lahko omogočila zdravljenje v Združenih državah Amerike in mu tako podaljšala življenje.

Nick in Kelly Moss iz Somerseta pravita, da je Ethan prestal že vsaj ducat preiskav, preden so zdravniki izvedeli, da mu v Veliki Britaniji ne morejo nuditi pomoči. "Ko sva izvedela, kaj mu je, sva bila šokirana," pravi 39-letni Nick. "Kljub temu z ženo ostajava močna. O bolezni sva se veliko poučila in raziskovala, zato sinovo stanje veliko bolje razumeva. Grozljivo je, ko veš, da bo tvoj otrok prezgodaj umrl, a verjameva, da lahko vplivava na njegovo življenje in mu ga spremeniva."

Zdravniki so prvič opazili, da je z Ethanom nekaj narobe, ko je bil še v maternici in je ultrazvok v 20. tednu nosečnosti pokazal določene abnormalnosti. Takrat so mu dali zgolj 50 odstotkov možnosti preživetja. Ethan se je nato rodil marca 2009 in tehtal je 3830 gramov. Takoj po rojstvu so zdravniki začeli opravljati naporne preiskave, ki so trajale kar dva meseca, sedem mesecev kasneje so mu diagnosticirali limfangiomatozo. Slabo novico so takoj povedali staršema in jima razložili, da zdravljenje za to bolezen ni dostopno v Veliki Britaniji.

"Nihče ne ve, koliko cist ima v telesu, a domnevajo, da se njihovo število giblje med 20 in 30," razlaga Nick. "V, okoli in na organih ima cele grozde cist, a k sreči trenutno nobena cista ne ogroža njegovega življenja in mu ne povzroča bolečin. Na prvi pogled je Ethan zdrav, vesel in radoveden deček, pod površjem pa se skrivajo vse te grozne ciste."

Znotraj Ethanovega telesa se tako skrivajo številne ciste, ki se razraščajo od njegovega prvega dneva življenja. Trenutno jih ima največ v pljučih, na požiralniku in pljučni arteriji. Ciste se za zdaj razraščajo v skladu z njegovim telesom in ne pritiskajo na noben organ, vendar se zdravniki bojijo, da se bodo čez nekaj časa začele še bolj množiti in rasti ter tako pritiskati na njegove organe, jih tlačiti ter ogrožati njegovo življenje. Obstaja tudi strah, da bi ciste počile in bi se tekočina v njih začela razlivati po njegovem telesu.

Nick in Kelly upata, da bosta lahko Ethanu omogočila ustrezno zdravljenje v Ameriki, kjer bi ga specialisti začeli zdraviti z novimi zdravili, ki so se za zdaj izkazala za uspešna.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587