Vizita.si
Mati Slavica in oče Bernie Ecclestone.

Novice

Izpoved Ecclestonove hčere: Hotela sem umreti

Ni.J.
01. 04. 2010 11.00
0

Ko je Petra Ecclestone, hči slavnega Bernieja Ecclestona, pri štirinajstih letih zbolela za virusnim meningitisom, se je njeno življenje za vedno spremenilo. Takrat si je želela le eno – umreti.

Mati Slavica in oče Bernie Ecclestone.
Mati Slavica in oče Bernie Ecclestone. FOTO: Reuters

Za danes 21-letno Petro Ecclestone je bilo takrat običajno sobotno jutro. Kot večina najstnikov je cel dan preživela s svojimi prijateljicami. Tudi spat je šla še tako kot vedno, brez bolečin in kakršnih koli težav. Čez nekaj ur pa se je njeno brezskrbno najstniško življenje za vedno spremenilo.

Brezskrbno najstniško življenje je postalo nočna mora

Bernie se je močno ustrašil za svojo hčer.
Bernie se je močno ustrašil za svojo hčer.FOTO: Reuters

Zbudila sem se z najhujšim glavobolom v mojem življenju,“ se spominja Petra. “Bila sem vročična, kakor da bi imela grozno obliko gripe. Zmanjkovalo mi je energije in počutila sem se res obupno.“ Petra je bila takrat stara 14 let, živela pa je s svojim očetom Berniejem, mamo Slavico in starejšo sestro Tamaro.

Ko sem zjutraj poklicala starše, so mislili, da pretiravam in da je z mano vse v redu. Nihče ni poznal meningitisa, zato smo mislili, da imam le gripo,“ pravi Petra.

Popoldne je Petra odšla še na sprehod, a je ugotovila, da je prešibka, da bi se lahko sama vrnila domov. “Spominjam se, da se mi je vrtelo in da sem bila popolnoma brez energije. Poklicala sem taksi, se odpeljala do doma in komaj prišla do vrat.“ Njena starša sta nemudoma poklicala družinskega zdravnika.

Diagnoza: meningitis

Svetloba me je bodla v oči, in ko me je prosil, naj brado naslonim na prsni koš, tega nisem mogla storiti,“ pravi. “Bolečine v vratu so bile prevelike.“ Zato je zdravnik domneval, da ima Petra meningitis. Petro je oče takoj odpeljal v zasebno bolnišnico v Marylebonu. Priklopili so jo na cevke in ji takoj začeli dovajati tekočino, da ne bi dehidrirala, ji punktirali ledvice. Na ta način so ji diagnosticirali meningitis in tako potrdili domneve družinskega zdravnika. Ugotovili so, da ima virusno obliko meningitisa, ki je nekoliko blažja od bakterijske.

Petra s svojo starejšo sestro Tamaro.
Petra s svojo starejšo sestro Tamaro. FOTO: dnevnik.hr

Virusni meningitis se redko konča s smrtjo bolnika, vendar pa lahko na bolniku pusti dolgotrajne posledice, vključno z glavoboli, utrujenostjo, depresijo, koncentracijskimi težavami in izgubo spomina,“ pravi Harriet Penning iz fundacije za meningitis. Medtem ko virusni meningitis razsaja pretežno v poletnih mesecih, bakterijski meningitis vrhunec dosega pozimi. Zaradi te bolezni letno umre približno deset odstotkov bolnikov, petnajst odstotkov pa jih odnese s trajnimi posledicami, med drugim tudi z amputacijami udov ter poškodbami možganov.

Glavna razlika med bakterijskim in virusnim meningitisom je ta, da te bakterijska oblika lahko ubije v le nekaj urah,“ pravi Penningova. “To sicer ne pomeni, da virusni meningitis ni nevaren, saj majhno število teh bolnikov zaradi poškodb možganov ostane tudi trajno invalidnih.“

"Želela sem si umreti!"

Prvi Petrini dnevi v bolnišnici so bili izjemno težki. “Imela sem take bolečine, da sem si resnično želela, da bi umrla,“ pravi. “Vrtelo se mi je, bilo mi je slabo, glavobol pa je bil tako hud, da sem mislila, da mi bo razneslo glavo. Spominjam se, kako prestrašena je bila mama, v glavnem pa se prvih dni v bolnišnici zaradi vseh bolečin ne spominjam.“ Petra je v bolnišnici preživela približno teden dni ter se nato vrnila domov, da bi do konca okrevala v domačem okolju.

Petra je potem kmalu popolnoma okrevala, a pravi, da se je slabo počutila še nekaj mesecev po tem. “Čeprav sem se kmalu vrnila v šolo, sem bila cele tedne grozno utrujena in izčrpana. Cele dneve sem počivala in spala, kar za 14-letnico ni običajno.

Posledice bolezni občuti še danes

Danes Petra ni videti veliko bolje. Še vedno namreč trpi zaradi posledicami bolezni. “Pogosto imam hude glavobole, zaradi česar moram jemati močne protibolečinske tablete. Pogosto me tudi boli vrat, zato redno hodim na masaže.

Petra zaradi meningitisa le redko poseže po alkoholu, ne kadi in le tu pa tam zaide v nočni lokal. “Zavedam se, da sem lahko izjemno srečna, ker živim v premožni družini in imam dostop do zasebnega zdravnika in najboljše oskrbe. Zares se zavedam tega,“ pravi. “Vendar pa sem zaradi bolezni postala obsedena z zdravjem in pravi hipohonder. Bojim se, da bi še enkrat tako hudo zbolela, zato redno jem vitamine, se gibam in skrbim za zdravo življenje,“ še dodaja. Ravno zaradi tega pa se je Petra odločila, da bo pomagala pri delovanju fundacije, v sodelovanju s kraljevo, športno in igralsko elito.

Kaj je meningitis

Meningitis je izjemno nevarna bolezen. Simptomi vključujejo vročino, velikokrat mrzle roke in noge, bruhanje, glavobol, togost vratu, občutljivost na svetlobo, bolečine v mišicah in sklepih, utrujenost in zmedenost. Ker otroci ne morejo povedati, kaj je narobe z njimi, je pomembno, da starši čim prej ukrepajo, če pri njih opazijo nenavaden jok, zavračanje dotika, lisasto kožo, prazen pogled in zavračanje hrane.

Bolezen najpogosteje povzroči skupina virusov, ki živi v našem črevesju ter običajno povzroča prehlade, vnetje grla, razdražljivost želodca in diarejo,“ pravi Penningova. “Zelo redko pa se ti virusi širijo po telesu, vse do možganske ovojnice ali hrbtenjače ter povzročijo meningitis. Umivanje rok po uporabi stranišča lahko tako prepreči širjenje bolezni.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587