Vizita.si
Sterilizacija je operativni poseg za trajno preprečevanje nosečnosti, s katerim se pri ženski prekine prehodnost jajcevodov.

Novice

'Sterilizirali so me v 10 minutah!'

E.T.
05. 02. 2010 14.32
0

41-letna Maxine je ena prvih žensk v Veliki Britaniji, ki se je odločila za novo, izredno hitro sterilizacijo. Poseg je namreč trajal le 10 minut in že nekaj ur pozneje je lahko odšla domov.

Sterilizacija je operativni poseg za trajno preprečevanje nosečnosti, s katerim se pri ženski prekine prehodnost jajcevodov.
Sterilizacija je operativni poseg za trajno preprečevanje nosečnosti, s katerim se pri ženski prekine prehodnost jajcevodov.FOTO: iStockphoto

Mati štirih otrok, 41-letna Maxine White, je po dolgih letih jemanja kontracepcijskih tablet, ki so ji povzročale hude migrene, začela razmišljati o sterilizaciji. ''Leta in leta sem uporabljala hormonsko zaščito, a mi je povzročala hude glavobole. Ker takrat nisem imela druge možnosti, sem morala to pač prenašati,'' pripoveduje Maxine. ''Potem pa sem se odločila, da je čas za kakšno drugo kontracepcijo, ki ne bo bazirala na hormonih.'' Ko je slišala za nov, neverjetno hiter poseg, ki ne traja niti pol ure in po katerem lahko gre ženska le nekaj ur pozneje domov, ni niti malo oklevala. Odločila se je, da preizkusi novo metodo sterilizacije, in tako postala ena prvih žensk v državi, ki so prestale ta zelo preprost poseg. Trajal je namreč le pičlih 10 minut, Maxine pa je bila ves čas pri zavesti, saj ji je zdravnik prehodnost jajcevodov prekinil kar laparoskopsko, s pomočjo lokalne anestezije. Bistvena novost posega pa je v tem, da zdravnik jajcevode pregradi s posebnimi, rahlo upognjenimi cevčicami, katere se sčasoma naravno zarastejo, s čimer se ustvari nekakšna naravna pregrada jajcevodov.

''Leta in leta sem uporabljala hormonsko zaščito, a mi je povzročala hude glavobole. Ker takrat nisem imela druge možnosti, sem morala to pač prenašati,'' pripoveduje Maxine. (simbolična fotografija)
''Leta in leta sem uporabljala hormonsko zaščito, a mi je povzročala hude glavobole. Ker takrat nisem imela druge možnosti, sem morala to pač prenašati,'' pripoveduje Maxine. (simbolična fotografija) FOTO: iStockphoto
Ginekolog dr. Nagui Aziz, ki je operiral Maxine, je povedal, da je ekspresno hitra sterilizacija idealna za marsikatero žensko v srednjih letih, ki se je dokončno odločila, da ne bo imela nobenega otroka več. ''Veliko žensk v poznih 30 ali 40 letih starosti, ki se odločijo, da ne bodo imele več otrok, želi prekiniti z jemanjem kontracepcijskih tablet in jih zamenjati za kakšno drugo vrsto zaščite. Ta nova metoda sterilizacije je zato vse bolj priljubljena. Petletne raziskave kažejo, da je kar 99,7-odstotno učinkovita,'' razlaga dr. Aziz. Maxine je bila nad posegom nadvse navdušena. ''Operacije je bilo konec zelo hitro,'' pripoveduje. ''Če bi vedela, da bo vse skupaj tako preprosto, bi se na operacijo naročila v času, ko so bili otroci v šoli, potem pa bi jih lahko po koncu pouka spet pričakala pred šolo.'' Kajti Maxine je lahko le nekaj ur po operaciji odšla domov, že po 24 urah pa ni čutila nobenih posledic posega več. Niti bolniškega dopusta ni potrebovala.

Kaj je sterilizacija?

Sterilizacija je operativni poseg za trajno preprečevanje nosečnosti, s katerim se pri ženski prekine prehodnost jajcevodov. Ker so jajcevodi neprehodni, zrelo jajčece ne more več potovati iz jajčnika v maternico, temveč se izloči v trebušno votlino, kjer nato propade. Hkrati je onemogočeno tudi potovanje semenčec po jajcevodu. Tako se med ovulacijo dozorela jajčna celica in semenčeca ne srečajo več in posledično oploditev ni mogoča.

Medtem ko je sterilizacija včasih veljala za nepovraten poseg, je danes zahvaljujoč določenim mikrokirurškim tehnikam mogoče ponovno doseči prehodnost jajcevodov. Tako uspe kar 70 do 75 odstotkom žensk po operativnem odpravljanju neprehodnosti jajcevodov ponovno zanositi. Poleg tega je kljub sterilizaciji še vedno možna umetna oploditev, kjer ženski v maternico vstavijo v labotatoriju oplojeno jajčece.

Nekatere ženske zaradi jemanja kontracepcijskih tablet čutijo močne stranske učinke, zato morajo poseči po kakšni drugi zaščiti.
Nekatere ženske zaradi jemanja kontracepcijskih tablet čutijo močne stranske učinke, zato morajo poseči po kakšni drugi zaščiti.FOTO: iStockphoto

Sterilizacija je namenjena ženskam po 35. letu

Ker sterilizacija predstavlja veliko prelomnico v življenju ženske, je ta poseg tudi zakonsko reguliran. Po zakonu se lahko za sterilizacijo odloči ženska, stara 35 let ali več, njeno prošnjo pa mora odobriti posebna komisija. Nato mora od odobritve do posega miniti vsaj pol leta – ta čas je namenjen dodatnemu, tehtnemu premisleku ženske in njenega partnerja o tem, kaj sterilizacija dejansko pomeni in ali je res prava rešitev. V izrednih zdravstvenih primerih – na primer pri hudih srčnih bolnicah ali kroničnih bolnicah, katerih organizem ne bi prenesel nosečnosti, pri ženskah, ki so imele tri ali celo več carskih rezov, pri ženskah z visokim krvnim tlakom – pa komisija sterilizacijo odobri takoj in na poseg ni treba čakati šest mesecev.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587