Vizita.si
Najnovejši izum v boju zoper akne je električni obliž, ki nima stranskih učinkov in stanje izboljša že naslednji dan po uporabi.

Novice

Električni obliž, ki zdravi akne

K.B.
21. 09. 2010 14.06
0

Akne, ki marsikomu grenijo življenje, bodo morda kmalu postale preteklost. Britanski znanstveniki so namreč izumili električni obliž, ki naj bi bil izjemno učinkovit pri njihovem zdravljenju.

Najnovejši izum v boju zoper akne je električni obliž, ki nima stranskih učinkov in stanje izboljša že naslednji dan po uporabi.
Najnovejši izum v boju zoper akne je električni obliž, ki nima stranskih učinkov in stanje izboljša že naslednji dan po uporabi.FOTO: iStockphoto
Tehnološko dovršen električni obliž deluje tako, da z električnimi impulzi uničuje bakterije, ki povzročajo aknavost. Rezultati prvih testiranj so pokazali, da so akne izginile že po treh dneh po zdravljenju z obližem. Akne so ena najpogostejših kožnih bolezni, ki najpogosteje prizadenejo mladostnike, v nekaterih primerih pa tudi odrasle. Čeprav se ponavadi pojavijo na obrazu, pa lahko nastajajo tudi na hrbtu ali prsih. Eden ključnih dejavnikov za nastanek aken so hormonske spremembe, ki povzročijo, da žleze lojnice, ki so pritrjene na lasni folikel, začnejo prekomerno proizvajati maščobo, imenovano sebum. Ta lase varuje pred zunanjimi vplivi, če pa je je preveč, se pogosto pomeša z odmrlimi celicami kože in lojnico zamaši. Bakterije, ki navadno živijo na koži, pa nato v zamašeni lojnici povzročijo infekcijo, kar se nato kaže kot akna.
Bo stiskanje aken kmalu postalo preteklost?
Bo stiskanje aken kmalu postalo preteklost? FOTO: iStockphoto

Akne smo tako do sedaj zdravili s kremami, ki vsebujejo benzol peroksid, ki preprečuje, da bi odmrle celice kože zamašile lojnico, in uničuje bakterije na koži. Druga možnost so antibiotiki, ki prav tako uničujejo bakterije. Pomagajo pa tudi kontracepcijske tablete, saj ohranjajo hormonsko ravnovesje. Ta zdravljenja pa so uspešna šele po nekaj tednih, poleg tega imajo nekateri izmed njih stranske učinke, kot so suha koža, pridobivanje teže, slabost, spremembe razpoloženja …

Pri zdravljenju z elektronskim obližem, pa so rezultati vidni že naslednji dan, poleg tega nima stranskih učinkov. Ta deluje tako, da je impregniran z molekulami, ki ob stiku s kožo ustvarijo majhno električno polje, kjer bakterije ne morejo preživeti. Prepojen je tudi s salicilno kislino, ki odstrani odmrle celice kože, ki mašijo lojnico, in azealinsko kislino, ki uničuje bakterije v porah.

Električni obliž bo sedaj preizkusilo 100 ljudi, prve rezultate testiranj pa lahko pričakujemo že konec tega leta. Če se bo obliž tudi po teh testiranjih pokazal kot uspešen v boju zoper akne, pa bo lahko v prosti prodaji dostopen že čez dve leti. ''Akne so izjemno neprijetne za paciente, še posebej za tiste v poznih dvajsetih letih ali tridesetih letih, ko so se jim pojavljale dolga leta in so povzročile neprijetne brazgotine,'' je povedal dermatolog dr. Bay Shergill z medicinske fakultete Sussex in Brighton. ''Prav zato pozdravljam kakršno koli novost, ki bi lahko pacientom omogočila boljše zdravljenje,'' je še dodal.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587