Vizita.si
image (28)

Novice

Ena napačna odločitev ji je vzela življenje!

L.E.
23. 04. 2013 13.23
9

Sarah Houston je verjela, da bo srečnejša, če bo le izgubila še nekaj kilogramov. 23-letnica je zaradi tega naredila usodno napako. Kupila je izredno nevarne tablete za hujšanje, ki so ji na koncu vzele življenje.

Sarah Houston je bila povsem zdrava in vesela 23-letnica, bila je uspešna študentka medicine, zdravniki so bili tudi njeni starši, brat in sestra. Imela je le eno težavo. Čeprav je bila vitka, je bila obsedena s svojo težo. To je bil razlog, da je naredila usodno napako.

Jemala prepovedano snov

Sarah je na skrivaj začela jemati prepovedane in zelo nevarne tablete za hujšanje, ki vsebujejo snov DNP ali 2,4-dinitrofenol. To je pravzaprav snov, iz katere so tablete za hujšanje izdelovali še pred nekaj časa, danes pa je za ta namen strogo prepovedana, saj je povezana s kar nekaj primeri smrti. Kljub temu je še vedno na prodaj, le da vsaj uradno za povsem drugo rabo. Tako jo je prek spleta kupila tudi Sarah. "Spletna stran, ki to snov prodaja v obliki kapsul, sicer opozarja, da jih ljudje ne smejo uživati," je britanskim medijem povedala detektivka Kate Lonsdale. "Vendar je jasno, da jih bo, če so v obliki kapsul, nekdo kupil tudi kot izdelek za hujšanje." Užaloščena družina 23-letnice si sedaj prizadeva, da bi prodajo te snovi povsem prepovedali. "Bo pa to težko," pojasnjuje Lonsdalova. "Povsem je njeno prodajo težko prepovedati, ker je učinkovit pesticid. Nadaljnje smrtne primere bo treba preprečiti z ozaveščanjem."

DNP je strup

"To, da je Sarah zaradi uživanja te substance umrla, je najbolj jasno sporočilo," so prepričani njeni bližnji. "Če se bodo ljudje iz tega kaj naučili, bo to vsaj malo ublažilo bolečino njene izgube. Kar ne moremo verjeti, da je tako strupena snov na spletu na prodaj v obliki, ki jo ljudje lahko z lahkoto zaužijejo." Strokovnjaki so povsem prepričani, da je bila za smrt njihove hčerke kriva prav ta snov, ki so jo z obdukcijo odkrili v njenem telesu. "Ne vemo, kako dolgo je Sarah jemala DNP, se je pa verjetno začel v njenem telesu nabirati," je povedal forenzični toksikolog dr. Matthew Wade. "DNP je že povzročil smrt več ljudi, zato vemo, da je ne glede na odmerek, ki ga nekdo zaužije, nevaren. Zaradi tega ga ljudje ne smejo uživati in je pravzaprav strup." Mrliški oglednik dr. David Hinchliff se z njim strinja, opozoril pa je še, da nekateri s proizvodnjo te snovi v obliki, ki jo lahko ljudje z lahkoto zaužijejo, očitno izkoriščajo šibko točko tistih, ki imajo tako kot Sarah psihične težave s sprejemanjem svojega telesa. "Kdor to snov proizvede v obliki kapsul, ki se lahko jemljejo kot zdravilo, ima očitno namen, da jih nekdo jemlje kot zdravilo. Zaradi tega je Sarah umrla."

Obsedenost s težo jo je pogubila

DNP deluje tako, da poveča hitrost presnove. Njegovi stranski učinki so oteženo dihanje, povišana telesna temperatura in hitrejše bitje srca. Sarah je že tri leta obiskovala psihiatra, saj se je zdravila zaradi svoje bulimije. S to po njegovih besedah ni imela več težav, ji je pa še vedno pomagal premagati strah, da bi se lahko zredila, še vedno si je želela postati vitkejša. "DNP je verjetno začela jemati, da bi spet pridobila ta občutek nadzora nad svojo težo," pravi dr. John Morgan. Ta ji je, ne da bi vedel, da jemlje DNP, predpisal antidepresive, ki so učinek tablet za hujšanje še poslabšali. "V večjih odmerkih ima fluoxetine podoben učinek kot DNP, tako da lahko predvidevamo, da je jemanje teh dveh učinkovin skupaj še povečalo njuno delovanje," je povedal forenzični toksikolog dr. Graham Mould. Večer, preden je umrla, je Sarah težko dihala, njene beločnice so porumenele, dvakrat se je oprhala s povsem mrzlo vodo, ker ji je bilo tako vroče. Njena sostanovalka je želela poklicati reševalce, vendar je Sarah vztrajala, da se tako ne počuti prvič in da bodo simptomi minili. Žal niso in naslednji dan so mlado dekle na tleh njene sobe našli mrtvo. "Tisti, ki DNP še vedno prodajajo, morajo to, če imajo vsaj malo občutka slabe vesti, prenehati," je povedal njen oče Geoff. "Svet je zaradi njih izgubil zelo pametno in veselo dekle, ki je želelo s svojim delom pomagati mnogim."

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602