Vizita.si
image (28)

Novice

Ena sama napačna odločitev ji je uničila življenje

L.E.
16. 12. 2015 09.26
5

"Mladim dekletom bi rada položila na srce, naj ne ponavljajo moje napake. Več kot 20 let že hujšam. To je večina mojega življenja." Tako pravi 31-letna Jane, ki je uravnala svojo težo šele, ko se je s hujšanjem nehala ukvarjati.

 

"Eden mojih najzgodnejših spominov je ravno to, da sem na dieti. Imela sem komaj deset let," pripoveduje Londončanka Jane Dillon. "Naslednjih dvajset let sem se skoraj vsak dan ukvarjala s tem, da bi bila vitka. Boli me srce, ko pomislim, da sem toliko časa zapravila s tem, da sem bila obsedena s hujšanjem. Uničilo mi je življenje."

Boli me srce, ko pomislim, da sem toliko časa zapravila s tem, da sem bila obsedena s hujšanjem.

Danes tehta 66 kilogramov. Od desetega leta njena teža nenehno nevarno niha. Imela je že 57 kilogramov pa tudi 114. Največ je tehtala ob koncu srednje šole. "Najtežje je bilo, ker sem takrat že vedela, kako je biti suh. In spoznala sem, da se takrat ljudje do mene obnašajo drugače." Tako se je zredila, ker se je prenajedala s hitro hrano in čokolado. Takoj zatem je šla v drugo skrajnost in pričela stradati.

Spet je shujšala. A ko je dosegla želeno težo, je naredila napako, da ni jedla zdravo, ampak je spet posegala po hitri prehrani in sladkarijah. Kilogrami so se vrnili. "Pa sem spet začela stradati. Moje telo res ni dobilo nobenega odmora," zmajuje z glavo. "Dejansko bi se ali prenajedala ali stradala. Ne bi jedla zajtrka, energijo bi dobila s kavo ali energijskimi pijačami, jedla bi pločevinke tune in korenje." Poskusila bi vsako novo dieto. "V enem trenutku sem se začela bati ogljikovih hidratov. Bilo je kot fobija."

Na koncu je bil njen metabolizem že tako utrujen, da bi se redila, četudi bi stradala. Takrat je ugotovila, da nekaj mora spremeniti. "Takoj, ko sem dosegla to, da nisem več razmišljala, da je teža najpomembnejša stvar v mojem življenju, takoj, ko sem začela biti do sebe bolj prijazna, se je moja teža začela uravnavati." Seveda tudi zato, ker se je začela truditi, da se prehranjuje uravnoteženo. Ni si več odrekala hrane, je pa poskušala jesti zdravo. "Sedaj je vse v ravnotežju. Ne stradam in ne jem preveč. Redno uživam zdravo hrano, včasih pa se tudi malo pocrkljam. Prehranjujem se tako, kot mi veleva dobra stara zdrava pamet. Želim si, da bi tako začela živeti že pred mnogimi leti. Življenje je treba živeti, ne pa ga zapraviti tako, da nenehno hujšaš. Če bom eno mlado žensko odvrnila od tega, bom presrečna."

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587