Vizita.si
image (28)

Novice

Ena slaba navada in takole slabo se je končalo!

L.E.
08. 04. 2016 14.09
5

Mamica, ki je uporabljala solarij, je delila svojo fotografijo, da bi posvarila, kako nevarna navada je to. Če bi danes lahko popravila svoje pretekle navade, ga ne bi uporabila enkrat samkrat, na plaži pa bi se namazala s faktorjem 50.

 

 

 

Nikoli ni uporabljala sončne kreme, ampak se je na plaži le namazala z oljem. Poleg tega je 40-letna Lorraine Henderson redno zahajala v solarij. Začela je že v svojih najstniških letih. Poleti bi šla Angležinja na dopust v tople kraje in se nastavljala tudi najmočnejšemu soncu. Doma bi celo leto porjavelo polt vzdrževala z obiski solarija.

Več raziskav je že pokazalo, da uporaba solarijev pred 35. letom za kar 90-odstotkov poveča tveganje za maligni melonom, najbolj nevarno obliko raka.

Če bi lahko popravila svoje pretekle napake, tega ne bi nikoli počela. A na svojo nezdravo navado ne bo mogla nikoli pozabiti, ker jo bo nanjo za vedno spominjala brazgotina, ki je ostala po operaciji kožnega raka. Začelo se je kot mozoljček. Po letu dni je šla šele k zdravniku in ta je takoj prepoznal smrtonosnega kožnega raka. "Mislila sem, da je samo mozoljček. Potem pa mi je prijatelj dejal, da bi morala k zdravniku," pripoveduje. "Res sem takoj odšla, ker mi je postalo sumljivo, da mozoljček toliko časa ni izginil. Zdravnik me je pogledal enkrat in dejal, da je rak kože. Bila sem šokirana. V tistem letu pred diagnozo nisem niti pomislila, da bi bil lahko to rak kože. Ampak bi morala – ker sem leta in leta zlorabljala kožo."

Solariji so tako nevarni, da jih je Svetovna zdravstvena organizacija označila za enako nevarne kot cigarete. So ena najbolj nevarnih navad, ki lahko povzroči raka. Več raziskav je že pokazalo, da uporaba solarijev pred 35. letom za kar 90 odstotkov poveča tveganje za maligni melonom, najbolj nevarno obliko raka. Deset minut v solariju pomeni dvakrat večje tveganje za raka kot preživljanje prostega časa na plaži sredi dneva brez sončne zaščite. Študija je pokazala tudi, da so ženske, ki so uporabljale solarij pred 35. letom, za 87 odstotkov pogosteje razvile raka kot ljudje, ki niso nikoli uporabljali solarija.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587