Vizita.si
Če se endometrioze ne odkrije pravočasno in če se je ne zdravi, lahko v skrajnem primeru vodi tudi v neplodnost.

Novice

Endometrioza lahko vodi v neplodnost!

E.T.
16. 02. 2010 15.50
1

33-letna Anya je več let trpela zaradi neznosnih bolečin v trebuhu in močnih menstruacij. A zdravniki so za njene težave preprosto krivili sindrom razdraženega črevesja. Pozneje pa se je izkazalo, da temu ni tako. A je bilo že prepozno – Anya je namreč že postala neplodna.

Če se endometrioze ne odkrije pravočasno in če se je ne zdravi, lahko v skrajnem primeru vodi tudi v neplodnost.
Če se endometrioze ne odkrije pravočasno in če se je ne zdravi, lahko v skrajnem primeru vodi tudi v neplodnost.FOTO: iStockphoto

33-letna Anya Reid pod srcem nikoli ne bo nosila otroka. Nikoli ne bo podarila življenja novemu bitju. Če bo hotela biti mama, bo morala otroka posvojiti. A če bi zdravniki pravočasno postavili pravo diagnozo in jo ustrezno zdravili, bi verjetno Anya kljub ginekološkim težavam, ki jih je imela, z nekoliko medicinske pomoči zanosila. Kar dve leti je namreč mlada Britanka trpela neznosne bolečine v trebuhu, imela je močne in nadvse boleče menstruacije, ki so trajale tudi dva tedna in pol, celo spolni odnosi so bili tako boleči, da se jim je vse bolj izogibala. Prestrašena je obiskala več zdravnikov, a so jo vsi odpravili, češ da je za njene težave kriv simptom razdraženega črevesja in da nima nikakršnih drugih težav. A tudi ko je popolnoma spremenila prehrano in redno jemala tablete za umirjanje črevesja, njene zdravstvene tegobe niso bile nič manjše.

Med brskanjem po internetu je Anya sama ugotovila, da se njene težave do potankosti ujemajo s simptomi, ki kažejo na endometriozo – bolezen, ki prizadane od tri do sedem odstotkov žensk, in to ravno v rodni dobi.
Med brskanjem po internetu je Anya sama ugotovila, da se njene težave do potankosti ujemajo s simptomi, ki kažejo na endometriozo – bolezen, ki prizadane od tri do sedem odstotkov žensk, in to ravno v rodni dobi. FOTO: iStockphoto
Šele ko je brskala po internetu, je naletena na stran, ki je do potankosti zajela in opisala vse njene simptome. In po prebranem sodeč, je Anya bolehala za endometriozo – boleznijo, ki prizadane od tri do sedem odstotkov žensk, in to ravno v rodni dobi. Pri endometriozi se tkivo iz notranjosti maternične sluznice začne razraščati tudi navzven, izven materničen votline, in se tako lahko pojavlja tudi na jajčnikih, sečnem mehurju, črevesju in drugje v mali medenici. Zaradi nihanja hormonov se med ovulacijo in menstruacijo te izven maternice razraščene celice, ki se večkrat združujejo v ciste, večajo, začenjajo krvaveti in celo počijo. Če se endometrioze ne odkrije in ne ozdravi pravočasno, lahko pride do brazgotinjenja jajčnikov in dolgoročno celo do neplodnosti. Ravno to se je zgodilo Anyi, ki zaradi prepozne diagnoze in prepoznega zdravljenja ne bo mogla imeti otrok. ''Ves čas sem vedela, da z mano nekaj ni v redu. Sumila sem, da ni črevesje tisto, ki mi povzroča težave,'' pripoveduje 33-letna Britanka. ''Ko sem šla nazaj k zdravniku, sem popolnoma izgubila živce. Bolečina namreč ni bila le nadvse huda, ampak je uničevala tudi moje razmerje, moje delo v službi in nenazadnje moj zdravi razum!'' Šele ko je poiskala diagnozo na internetu in našla specialista za svoje težave, ji je ta potrdil diagnozo in predpisal ustrezno zdravljenje, a je bilo za mlado Britanko žal že prepozno. ''Zelo sem žalostna, ker ne bom mogla imeti otrok. Kajti že od nekdaj sem si želela imeti družino,'' pove. ''Hkrati pa sem jezna, ker so mi različni zdravniki toliko let postavljali napačne diagnoze. Zdaj sem jim dokazala, da mi težav ni povzročal sindrom razdraženega črevesja, kot so ves čas trdili, a to mi zdaj nič ne pomaga in mi ne nudi nobene tolažbe ...''

Endometrioza

Podatki britanskega zdravstva kažejo, da kar 70 odstotkom Britank z endometriozo zdravniki postavijo napačno diagnozo. Čeprav so simptomi dokaj značilni, pa se lahko le z laparoskopijo – diagnostično metodo, ki omogoča neposreden pogled v celotno trebušno votlino – zagotovo potrdi, ali je za težave res kriva endometrioza, razlaga Philip Kaloo, tiskovni predstavnik ene od britanskih ginekoloških klinik. Preiskava poteka tako, da ginekolog v majhno laparoskopsko kamero, ki jo v telo vstavi prek majhnih luknjic v trebuhu, pogleda v notranjost ženskega telesa in ugotavlja, kaj se dogaja. ''Obstaja veliko možnosti, da bo zdravnik s kakšno drugo diagnostično metodo spregledal, da težave povzroča ravno endometrioza. A ker ženske leta in leta zaradi napačnih ugibanj živijo v bolečinah in agoniji, bi bilo smiselno, da bi ta postopek večkrat uporabili,'' še pove Kaloo.

Med simptomi endometrioze so tudi močne, dolgotrajne in pogosto boleče menstrualne krvavitve.
Med simptomi endometrioze so tudi močne, dolgotrajne in pogosto boleče menstrualne krvavitve.FOTO: iStockphoto

Sicer pa so simptomi, ki kažejo na endometriozo, naslednji:

- zelo močne, dolgotrajne in pogosto tudi boleče menstrualne krvavitve;

- tudi sicer prisotna bolečina v trebuhu in mali medenici ter pogosto boleči spolni odnosi;

- bolečine v predelu mehurja in črevesja;

- težave z odvajanjem blata – driska ali zaprtost;

- težave z zanositvijo.

Endometriozo zdravniki zdravijo z zdravili, ki zavirajo ovulacijo in mestruacijo, ali pa s takšnimi, ki zavirajo sproščanje moških spolnih hormonov. A takšno zdravljenje endometrioze pride v poštev le pri tistih ženskah, ki ne želijo (več) zanostiti. Če pa si ženska želi ustvariti družino, pride v poštev kirurški laparoskopski poseg, s katerim odstranijo endometriotična žarišča in nastale prirastline. Skrajni ukrep pri tistih ženskah, ki že imajo otroke in jih ne nameravajo več imeti ter jim endometrioza povzroča res velike težave, pa je odstranitev maternice in jajčnikov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587