Vizita.si
Kilogramov, ki so se vam nabrali med zimo, se boste najlažje znebili s povečano telesno aktivnostjo in uravnotežeo prehrano, ki bo pospešila delovanje vašega metabolizma.

Zdravje

Preprosto nad 'zimske' kilograme

Ni.J.
16. 02. 2012 08.13
4

Čeprav, po temperaturah sodeč, zime še ne bo kmalu konec, prihod pomladi počasi naznanja približujoči se pust. Kako preprosto do pomladi izgubiti kilograme, ki so se vam nabrali v zimskih mesecih?

Kilogramov, ki so se vam nabrali med zimo, se boste najlažje znebili s povečano telesno aktivnostjo in uravnotežeo prehrano, ki bo pospešila delovanje vašega metabolizma.
Kilogramov, ki so se vam nabrali med zimo, se boste najlažje znebili s povečano telesno aktivnostjo in uravnotežeo prehrano, ki bo pospešila delovanje vašega metabolizma.FOTO: iStockphoto
Običajno je prav februar tisti mesec, ko se začnemo zavedati, da smo se med zimo, ko smo bili manj aktivni in smo več jedli, nekaj kilogramov poredili in da poletje pravzaprav ni več tako daleč. Če boste uredili vaš metabolizem, ki se je zaradi uživanja nekoliko bolj mastne in kalorične hrane upočasnil, in začeli spet aktivno preživljati popoldneve, bodo odvečni kilogrami kar skopneli.

Da bi shujšali, vam ni treba drastično zmanjšati vnosa kalorij – diete, ki temeljijo na nizkem vnosu kalorij so poleg tega nezdrave, saj povzročijo hiter upad teže in upočasnijo metabolizem, kilogrami pa se začnejo zatem še hitreje nabirati. Kako torej zbuditi presnovo iz zimskega spanca?

Ne pozabite na zajtrk. Je namreč najpomembnejši obrok v dnevu, ki vas bo napolnil z energijo in spodbudil delovanje metabolizma.
Ne pozabite na zajtrk. Je namreč najpomembnejši obrok v dnevu, ki vas bo napolnil z energijo in spodbudil delovanje metabolizma. FOTO: iStockphoto
Povečajte mišično maso. S staranjem se presnova zagotovo spreminja, prav tako pa tudi sposobnost trošenja odvečne energije in kalorij. Način, kako premagati to težavo, je, da se začnete ukvarjati s športom. Mišice namreč pomagajo pri izgorevanju energije in maščobe, kar pomeni, da več kot boste imeli mišic, več energije bo porabilo vaše telo – tudi ko boste sedeli pred televizijo.

Zajtrkujte. Veliko ljudi pozablja, da je zajtrk najpomembnejši obrok, ki ga nikakor ne smete izpustiti. Prav zajtrk je namreč tisti obrok, ki vam bo dal zagon za dober začetek dneva, vas napolnil z energijo in spodbudil delovanje vašega metabolizma. Tudi raziskave so pokazale, da so običajno vitkejši ljudje, ki redno zajtrkujejo, kakor tisti, ki zajtrka ne jedo ali pa si ga privoščijo zgolj občasno.

Izogibajte se belemu sladkorju. Bel sladkor, tudi tisti, ki se skriva v sladicah in sladkanih pijačah, zasiči namreč telo. Ker hitro preide v kri, nam da občutek napolnjenosti z energijo, kmalu zatem pa energija upade, kar povzroči še večjo potrebo po sladkorju. Poleg tega bel sladkor močno povečuje tveganje za debelost in sladkorno bolezen. Kompleksni ogljikovi hidrati tako predstavljajo boljšo alternativo vira energije in ne povzročajo nihanja krvnega sladkorja, ki škodi organizmu.

Drobni zlati nasveti. Uživajte čim več začinjene in pikantne hrane, ki pospešuje delovanje metabolizma, poleg tega pa namesto sladkanih pijač uživajte običajno vodo. Voda namreč ne le zapolni želodec in odžeja, temveč tudi pomaga odplakniti toksine iz telesa in olajša presnovo. Vodo lahko zamenjate tudi za zeleni ali kateri koli drugi nesladkani čaj. Privoščite si tudi kvaliteten in krepčilen spanec, saj so raziskave pokazale, da ljudje, ki premalo spijo, zaužijejo več hrane – na ta način poskušajo telo napolniti z energijo, predvsem pa ne pozabite, da je bolje kot en ogromen obrok, uživati več majhnih obrokov na dan. Strokovnjaki svetujejo od pet do šest manjših obrokov, kajti na ta način telo ne bo občutilo lakote, saj bo želodec ves dan po malem zapolnjen, presnova pa izboljšana. Prav tako ni priporočljivo preskakovati obrokov, saj tovrstno početje upočasnjuje delovanje metabolizma, zaradi občutka lakote pa boste pri naslednjem obroku zaužili več hrane, kot bi je sicer.

Začinjena hrana je še kako dobrodošla, če se želite znebiti kakšnega kilograma.
Začinjena hrana je še kako dobrodošla, če se želite znebiti kakšnega kilograma.FOTO: iStockphoto

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587