Eritritol se naravno nahaja v nekaterih živilih. Nastane tudi, ko stvari, kot so vino, pivo in sir, fermentirajo. Čeprav se sliši novo, je eritritol prisoten tako dolgo kot grozdje, breskve, hruške, lubenice in gobe. To je vrsta ogljikovih hidratov, imenovana sladkorni alkohol, ki ga ljudje uporabljajo kot nadomestek sladkorja.
Eritritol, eden najbolj priljubljenih sladkornih alkoholov, je predmet novih ugotovitev, ki jih je objavila klinika Cleveland. Glede na študijo, objavljeno v Nature Medicine, so povišane ravni eritritola v krvi povezane s povečano možnostjo srčno-žilnih dogodkov, kot sta srčni napad ali možganska kap. Raziskava, ki jo vodi dr. Stanley Hazen, , podpira uvedbo nadaljnjih preiskav in kliničnih preskušanj za določitev dolgoročnih učinkov poliolov, skupine sladkornih alkoholov, vključno z eritritolom, na bolnike.
Eritritol, povezan s krvnimi strdki
Eritritol je približno 70 % tako sladek kot sladkor in se proizvaja s fermentacijo koruze. Sladilo ima tudi podoben profil okusa, 'občutek v ustih' in teksturo kot namizni sladkor – vidiki, ki so vplivali na hitro uporabo v predelani hrani. Ker ljudje nimamo encimov za razgradnjo sladkornih alkoholov, kot je eritritol, ga telo ne presnavlja. Namesto tega gre v krvni obtok in zapusti telo predvsem z urinom.
Izdelke brez sladkorja, ki vsebujejo eritritol, pogosto priporočajo ljudem z debelostjo, sladkorno boleznijo ali presnovnim sindromom in iščejo možnosti za pomoč pri uravnavanju vnosa sladkorja ali kalorij. Ljudje s temi stanji imajo tudi na splošno večje tveganje za neželene srčno-žilne dogodke, kot sta srčni infarkt in možganska kap.
Laboratorij dr. Hazena se osredotoča na prepoznavanje okoljskih in genetskih dejavnikov, ki prispevajo k preostalemu tveganju za srčno-žilne bolezni, in presega tradicionalne kazalnike tveganja, kot so visok krvni tlak, sladkorna bolezen ali visok holesterol. Njegova ekipa proučuje molekule v krvi, ki lahko napovejo, kdo je v prihodnosti izpostavljen tveganju za srčno-žilne dogodke.
Ta posebna študija je konkretno raziskovala povezavo med višjimi ravnmi eritritola v obtoku pri bolnikih, ki so doživeli velike neželene srčne dogodke, vključno s srčnim infarktom in možgansko kapjo.
Po potrditvi povezave med ravnmi eritritola v krvi in tveganjem v študijah več kot 4000 preiskovancev v ZDA in Evropi so raziskovalci preučili učinke dodajanja eritritola polni krvi ali izoliranim trombocitom – fragmentom celic, ki se zlepijo skupaj, da ustavijo krvavitev in prispevajo na krvne strdke, ki povzročajo možgansko in srčno kap. Zaradi eritritola se je trombocitom lažje aktiviralo in tvorilo strdek, pri čemer je študija pokazala povečano nastajanje strdkov pri modelih arterijske poškodbe.
Priprava temeljev za prihodnje študije
Merjenje sladkornih alkoholov je težko in zahteve za označevanje so minimalne in pogosto ne navajajo posameznih spojin, pravi dr. Hazen. Dodal je, ker je eritritol "Splošno priznan kot varen" s strani FDA, kar pomeni, da ni potrebe po dolgoročnih varnostnih študijah.
Eden od razlogov za raziskovanje učinkov eritritola na srce in ožilje je, koliko ga ljudje zaužijejo. Ker je eritritol manj sladek kot druge umetne možnosti, ga ljudje dodajajo in uporabljajo veliko več. Eritritol se včasih dodaja tudi drugim sladilom in se imenuje sladilo za povečanje prostornine, ker živilom doda težo in volumen, podobno kot sladkor.
Raziskave o tem, koliko gramov umetnih sladil ljudje zaužijejo na dan in opazovanje rezultatov lahko oblikujejo prehranska priporočila. Naša telesa naravno proizvajajo majhne količine eritritola, zato se morebitna dodatna poraba lahko poveča, pravi dr. Hazen.
''Naše študije kažejo, da ko zdravi prostovoljci zaužijejo umetno sladkano pijačo s količino eritritola, opaženo v številnih predelanih živilih, opazimo izrazito povišane ravni v krvi več dni - ravni precej nad tistimi, ki povečujejo tveganje za strjevanje,'' pravi dr. Hazen. ''Trideset gramov je bilo dovolj, da se je raven eritritola v krvi povečal za tisočkrat,'' je dejal Hazen. ''Naslednja dva do tri dni je ostal povišan nad pragom, ki je potreben za sprožitev in povečanje tveganja za strjevanje.''
Dodaja še, da bi se znanost morala globlje potopiti v eritritol in to hitro, ker je ta snov trenutno široko dostopna. Če je škodljivo, bi morali ljudje vedeti za to. ''Običajno ne delam panike, ampak to je vsekakor nekaj, kar je treba še nadaljnjo preučiti.''
Vizita e-novice
Viri: lerner.ccf, healthline, webmd, edition.cnn
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV