Vizita.si
Matthew McConaughey

Novice

FOTO: Kako trenirajo mišičasti zvezdniki?

E. D.
02. 09. 2010 15.47
4

Marsikateri zvezdnik se ponaša z izklesanim telesom, na katerem so jasno vidne trebušne mišice, izpod kratkih rokavov majice kukajo nabrekle mišice rok, nič manj natreniranih pa nimajo nog in zadnjice. A takšno telo zahteva veliko dela in odpovedovanja.

18-letni Taylor Lautner, zvezdnik slavne sage o vampirjih, ki smo ga lahko gledali že v treh nadaljevanjih filma – v Somraku, Mladi luni in Mrku – se je le v nekaj mesecih iz 63-kilogramskega najstnika razbohotil v skoraj 80-kilogramskega moškega. Taylor je namreč za potrebe drugega dela filma, kjer se njegov lik Jackob spremeni v volkodlaka in zato tudi telesno močno razvije, moral pridobiti kar nekaj mišične mase. Natančneje – simpatični igralec je v devetih mesecih pridobil kar 13 kilogramov mišic. In kako mu je to uspelo? Z veliko trdega dela in stroge prehrane. Vsak teden je več dni v fitnesu dvigoval uteži, neumorno delal sklece, počepe, trebušnjake in še številne druge vaje. Njegov osebni trener pa mu je seveda iz treninga v trening stopnjeval težavnost vaj in mu dodajal vedno nove, težje uteži. Tako se lahko danes 18-letnik pohvali s telesom, ki bi mu ga zavidal marsikateri moški, a Taylor pravi, da je zanj trdo garal. Sicer pa je Taylor že od malih nog zagrizen športnik. Kot deček je treniral karate, pozneje je igral še navadni nogomet in ameriški nogomet, ter se celo priključil plesni skupini in plesal hip hop. Mišice je imel do neke mere že izoblikovane, poleg tega ima dobro gensko zasnovo, je še pojasnil njegov trener.
Matthew McConaughey
Matthew McConaughey FOTO: X17ONLINE.COM

Tudi Hugh Jackman je moral za vlogo Wolverina v filmih Možje X nekoliko izpiliti svoje že tako natrenirane mišice. Pravzaprav je bil načrt vadbe, ki mu ga je pripravil osebni trener, velik izziv. Vse skupaj je namreč potekalo v treh fazah, vsaka od teh faz pa je trajala od šest do dvanajst tednov. V tem času je treniral petkrat tedensko, po eno do dve uri na dan. V prvi fazi je igralec dvigoval in spuščal uteži, poudarek pa ni bil na teži, temveč na trajanju dviganja in spuščanja. Vsak dvig uteži je trajal tri ali štiri sekunde, spust pa enkrat štiri, drugič eno sekundo. V naslednji, drugi fazi je bil poudarek na na teži uteži in ne več na natančnem trajanju dviganja in spuščanja uteži. Tretja faza, ki je bila zelo blizu začetku snemanja filma, pa je bila videti tako, da je Hugh en dan pridno treniral z utežmi, naslednji dan pa je izvajal pilates ali jogo, tekel je in se razgibaval.

Podobna je tudi zgodba Daniela Craiga, zadnjega Jamesa Bonda. Tako kot marsikateri drug zvezdnik si je tudi on mišice natreniral v fitnesu, a večinoma s pomočjo tamkajšnjih naprav. Njegova vadba je potekala tako, da ko je potreniral na eni napravi, se je moral zelo hitro, brez vsakršnega odmora, prestaviti na naslednjo napravo. Tako je poleg tega, da je oblikoval mišice, kuril tudi več kalorij, kot bi jih sicer. Seveda pa je skrbno pazil tudi na prehrano. Dnevno je pojedel tri večje obroke in dve malici. Po drugi uri se je odpovedal kompleksnim ogljikovim hidratom, po peti uri popoldan pa ni jedel nobenih ogljikovih hidratov več, le še beljakovine. Spil je vsaj dva litra navadne vode dnevno in pojedel največ dva sadež, kajti tudi sadje vsebuje kar nekaj sladkorja. Posebej po vsakem treningu je poskrbel, da je utrujenim mišicam zagotovil zadostno količino beljakovin. A včasih je stroga pravila prehranjevanja tudi prekršil in si privoščil kaj, kar ni bilo v njegovi prehrambeni shemi.

S svojimi mišicami že dolgo časa buri duhove tudi Vin Diesel, ki pa vadbe na fitnes napravah menda ne mara kaj preveč. Govori se, da veliko raje trenira s prostimi utežmi, temu pa doda še redno kardio vadbo. Vendar pa sta natančna vrsta in potek vadbe igralca, ki smo ga med drugim lahko gledali v filmih Trojni X, Hitri in drzni, Misija cucelj, zavita v skrivnost. Igralec očitno nikoli ni nikomur natančno razkril, kako vzdržuje svojo izklesano postavo. Skoraj gotovo pa je, glede na to, kako je igralec videti, da mora nenehno skrbno paziti na prehrano in na vnos beljakovin, ki so glavni 'pogon' za tako natrenirane mišice, kot jim ima on.

Povsem drugačen pristop k vadbi pa ima svetlolasi Matthew McConaughey, ki bo čez dva meseca dopolnil 41 let. Raje kot v telovadnicah in fitnes centrih telovadi kar zunaj. Nadvse rad teče, plava, deska, kolesari, vse te aerobne vadbe, s katerimi se ukvarja skoraj vsak dan, pa potem kar sproti dopolni še s trebušnjaki, sklecami, počepi … Nekoč je Matthew namreč povedal, da se po teku kar na plaži ali v parku uleže na tla in dela trebušnjake, potem se obesi na vejo kakšnega bližnjega drevesa in se dviguje ter spušča, nakar sledi še nekaj serij sklec. Skratka, veliko raje ima vadbo v naravi in sprotno improviziranje kot strogo določene načrte vadbe, ki se večinoma izvajajo v zaprtih prostorih.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587