Vizita.si
Poleg tega, da redno telovadi, pazi tudi na prehrano. Trenutno je privrženka makrobiotični dieti.

Novice

FOTO: Renee Zellweger – od debeluške do okostnjaka?

Ni.J.
06. 05. 2011 07.59
6

Renee Zellweger, ki jo večina pozna po glavni vlogi v filmu o prikupno zmedeni Bridget Jones, je znana tudi po konstantnem nihanju telesne teže. Oglejte si njene preobrazbe in preberite, kako vadi in kako se prehranjuje.

Poleg tega, da redno telovadi, pazi tudi na prehrano. Trenutno je privrženka makrobiotični dieti.
Poleg tega, da redno telovadi, pazi tudi na prehrano. Trenutno je privrženka makrobiotični dieti.FOTO: Reuters
Renee Zellweger, ki jo večina pozna po glavni vlogi v filmu o prikupno zmedeni Bridget Jones, je znana tudi po konstantnem nihanju telesne teže. Oglejte si njene preobrazbe in preberite, kako vadi in kako se prehranjuje.

Telesna teže 42-letne Renee Zellweger, ameriške filmske igralke in producentke, niha skupaj z njenimi vlogami. Tako se je v le nekaj mesecih za igranje vloge v prvem in drugem filmu Dnevnika Bridget Jones zredila za približno deset kilogramov, v nekaj mesecih po snemanjih pa je vse pridobljene kilograme že izgubila. Medtem je na njeno drastično hujšanje močno vplivalo tudi ljubezensko življenje, vseskozi pa je zvezdnica globoko predana vadbi in dietam. Predstavljamo vam nekaj njenih pravil hujšanja, vadbe in prehranjevanja, v fotogaleriji pa si lahko ogledate njene spremembe skozi čas.

Vadba

Izklesano telo, kot ga ima Renee, prav gotovo ni posledica sedenja, temveč je, kot priznava tudi zvezdica sama, plod trdega dela. Ker je predana teku, na dan preteče od pet do deset kilometrov. Običajno teče zunaj, ko jo sonce prežene v telovadnico, pa na tekaški napravi, kjer si čas krajša z gledanjem televizije. Sama pravi, da je rahlo odvisna od teka in da je nagnjena k pretiravanju, kljub opozorilom zdravnikov zaradi težav s kolkom tako teče do bolečine. Od vadbe pa je ne prežene niti prenatrpan urnik med snemanji. “Ne glede na to, kam se selim, kje sem nastanjena in kako se počutim, je telovadnica moja stalnica,“ pravi. Poleg teka pa Renee obožuje tudi pešačenje, plavanje, jogo in kolesarjenje, s katerim krepi svojo zadnjico, stegna in meča. Za vlogo plesalke v filmu Chicago pa je Renee telovadila prav vsak dan v tednu po več ur zaporedoma. “Delala sem na vzdržljivosti in priznati moram, da sem med vajami uporabljala mišice, za katere sploh nisem vedela, da jih imam.“

Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da je konstantno pridobivanje in izgubljanje teže vse prej kot zdravo. Strokovnjak za fitnes Iain Reitze pravi, da je izjemno nevarno in lahko posebej pri ženskah povzroči dolgoročne zdravstvene posledice. “Povzroči povišanje krvnega tlaka, bolezni srca, vpliva pa lahko tudi na razpoloženje in samopodobo. Najboljši način ohranjanja zdrave telesne teže je kombinacija redne telesne aktivnosti in uravnotežene prehrane,“ pravi in hkrati poudarja, da se zaveda, da je za večino žensk vsakdanja vadba žal neizvedljiva. “Zato tem ženskam svetujem hojo in kolesarjenje namesto vožnje z avtomobilom. Lahko pa poskusite tudi z intervalnim treningom. Najprej naredite 20 sekund sprinta, nato 10 sekund počivajte in to počnite izmenično štiri minute po dvakrat na dan.“ Kot pravi, naj bi bila ta vaja enako učinkovita kakor Reneejin tek, saj se med tako intenzivnim intervalnim treningom mišice prav tako intenzivno aktivirajo, srčni utrip pa naraste. “Na ta način boste pospešili tudi delovanje metabolizma, zaradi česar boste tekom dneva porabili več kalorij,“ še dodaja.

Dvigovanje uteži

Vadba z utežmi je Reneejino najpomembnejše skrito orožje, zaradi katerega ima izklesane roke in močno okrepljene hrbtne mišice. Čeprav je zvezdnica močno skrivnostna glede vadbenega režima z utežmi, strokovnjaki pravijo, da je nemogoče tako izoblikovati roke brez globoke predanosti dvigovanju uteži in pomoči osebnega trenerja. “Renee ima močno definirane hrbtne mišice, zaradi katerih je njen hrbet oblikovan v obliki črke 'v',“ pravi Reitze. “Za takšen rezultat je potrebno intenzivno vaditi. Če želite imeti takšne mišice, se osredotočite na vaje z utežmi, pri katerih delajo hrbtne mišice. Ramena pa lahko okrepite z dvigovanjem ročk v odročenje do višine ramen.“ Če doma nimate ročk ali uteži, lahko uporabite tudi pločevinko iz shrambe ali polno plastenko pijače.

Prehrana

Renee je bila od nekdaj privrženka Zone diete, pri kateri znaša razmerje med ogljikovimi hidrati, maščobami in proteini 40:30:30. Preizkusila naj bi tudi že Atkinsovo dieto, pri kateri gre za izogibanje ogljikovim hidratom, da je po snemanju filmov o Bridget Jones dosegla svojo predhodno telesno težo, pa je uživala večinoma tuno, solate, pusto meso in surovo zelenjavo. Trenutno naj bi se prehranjevala po makrobiotičnem režimu, ki ga sestavljajo predvsem malo mastna živila, bogata z vlakninami.

Čeprav makrobiotična dieta ni slišati privlačna, pa nutricionistka Angela Walker pravi, da je zelo hranljiva. “Uravnotežena prehrana je bistvena za ohranjanje mišičnega tonusa, makrobiotična dieta pa ponuja ravno to. Vendar pa morate biti pri njej previdni, da ne izpuščate posameznih skupin hrane. Uživati morate tako maščobe kot ogljikove hidrate, vlaknine, beljakovine in vitamine ter minerale.“ Aminokisline, ki se nahajajo v beljakovinah, kot so ribe, jajca in meso, so pomembni gradniki mišic, zato Walkerjeva dodaja, da Reneejina prehrana verjetno temelji predvsem na beljakovinah. Njena vitka linija pa priča o tem, da s porcijami prav gotovo ne pretirava. “Za vitko linijo tako uživajte organske beljakovine, listnato zelenjavo in polnozrnate jedi, kot na primer rjav riž. Seveda pa ne pozabite na gibanje,“ še svetuje Walkerjeva. “Predvsem pa bodite previdni, da boste uživali raznoliko prehrano, s katero boste telesu za zdravo in pravilno delovanje zagotovili izjemno potrebne aminokisline, vitamine in minerale.“

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587