Vizita.si
image (28)

Novice

FOTO: Robot prvič presadil trebušno slinavko

Ni.J.
17. 11. 2010 14.46
0

V italijanski Pisi so prvi na svetu opravili malo invazivno presaditev trebušne slinavke s pomočjo robota. Rezultat? Tri luknjice, ena sedemcentimetrska zareza in uspešno opravljena operacija.

Operacijo, s katero so na malo invaziven način s pomočjo robota presadili trebušno slinavko, je izvajalo več deset zdravnikov in medicinskih tehnikov, skupino pa je vodil Ugo Boggi, direktor splošne kirurgije in transplantologije na univerzitetni bolnišnici v Pisi.

Poseg je trajal tri ure, obsegal pa je presaditev trebušne slinavke iz trupla darovalca v telo 43-letne ženske iz Abruzza, ki ima že 24 let sladkorno bolezen tipa 1 in je v preteklosti že prestala presaditev ledvic. Presaditev trebušne slinavke je oblika terapije, ki je primerna za bolnike z diabetesom tipa 1, ki ga ima približno 10 odstotkov vseh sladkornih bolnikov. Ta oblika diabetesa običajno izbruhne že v rani mladosti in zahteva stalno vbrizgavanje inzulina, kar močno prizadene trebušno slinavko.

Nova tehnika opravljanja posega je pomembna predvsem zato, ker so bili dosedanji posegi izjemno invazivni. Poseg je bil zahteven zaradi same narave trebušne slinavke, šibkosti sladkornih bolnikov in zahtevnosti postopka. Poleg tega je bilo tveganje za nastanek postoperativnih zapletov do sedaj kar 50-odstotno, torej najvišje med vsemi presaditvami.

Kljub temu, da je operacijo vseskozi budno nadzorovalo več zdravnikom, je bil glavni operater robot z imenom "da Vinci Shdi". Zahvaljujoč robotu je pacientka operacijo prestala z le tremi luknjicami in komaj sedemcentimetrsko zarezo, skozi katero so presadili nov organ. Ključni del operacije, povezovanje ožilja z novim organom, je trajal približno 28 minut, celotna operacija pa tri ure. “S posegom smo končno zaključili desetletja dolgo obdobje dilem o tem, ali je trebušno slinavko primerno presaditi ali ne, saj je postopek malo invaziven, varen in hiter,“ je o posegu povedal Ugo Boggi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587