Vizita.si
image (28)

Novice

19-letnik posnel svojo zadnjo fotografijo in storil samomor

Ni.J.
12. 06. 2011 07.48
24

Austin Mueller bi 15. junija praznoval svoj 20. rojstni dan, a tega dne ni dočakal. Deset dni pred tem si je namreč vzel življenje, dan pred samomorom pa je posnel celo svojo zadnjo fotografijo.

19-letni Austin Mueller je svoje namere dobro skrival pred domačimi. Bil je talentiran umetnik in študent drugega letnika astrofizike na Southwestern Illinois kolidžu, podatki, ki so jih po njegovi smrti odkrili na njegovem prenosnem računalniku, pa so razkrili, da je svoj samomor skrbno načrtoval že več kot leto dni. Na številnih spletnih straneh je namreč odkrival informacije in napotke, kako storiti samomor.

Vedno natančen in previden najstnik je v svojem avtomobilu na parkirišču pred kolidžem, v katerem je storil samomor, celo pustil sporočilo, na katerem je pisalo: 'Ne odpirajte vozila. Nevarno. Že en vdih vas lahko onesvesti.' Njegova mama Joyce Coulter iz Wildwooda pa pravi, da je poleg sporočila pustil celo svoje osebne podatke, ime, naslov in telefonsko številko ter nanj napisal, kdo naj vzame njegove plišaste medvedke.

Austin se je praktično celo življenje spopadal z depresijo. Prvič se je z njo soočil že pri štirih ali petih letih. Takrat je mami rekel, da ne želi več živeti, ker je življenje prenaporno zanj. Nato je pri 12 letih depresija ponovno privrela na površje, dejal pa je, da 20. leta ne bo nikoli dočakal, ker to življenje ni zanj. A je bil kljub temu vedno vzoren dijak in študent, ki je že v srednji šoli vsem samozavestno priznal, da je homoseksualec in se zaključnega plesa udeležil s svojim partnerjem. V mlajših letih je napisal celo esej o depresiji, s katerim je želel spodbuditi druge otroke, da poiščejo pomoč. “Vedel je, kaj je prav in kaj ne. Poznal je vse odgovore na vsa vprašanja,“ pravi Joyce. “A se enostavno ni več znal boriti za svoje življenje.

Za Joyce edino tolažbo predstavlja misel, da je s samomorom v avtomobilu, v katerem je bil zavit v priljubljeno odejo in imel glavo naslonjeno na svoj najljubši vzglavnik, končno naredil konec svojemu trpljenju. Ne more pa oprostiti anonimnežem, ki so mu preko spleta svetovali, kako si na najenostavnejši način vzeti življenje. “Informacije, kako se ubiti, je dobil preko spleta. Oseba, s katero je komuniciral preko spleta, mu je celo zaželela srečo pri samomoru. Ne vem, kako je lahko nekdo takšen in brez vsakršne vesti,“ je obupana Joyce.

Austin se je večer pred tragičnim dogodkom s prenosnim telefonom najprej fotografiral, nato pa storil samomor. “Mislim, da je na ta način hotel pokazati, kako žalosten je bil,“ pravi njegova mama. “Ne vem sicer, komu je bila fotografija namenjena … Morda vsem.“

Austin je samomor naredil s pomočjo mešanice detergenta in toksičnih hlapov v avtomobilu. Gre za prvo tovrstno obliko samomora v Illinoisu, sicer pa se v Ameriki že približno tri leta srečujejo s podobnimi samomori v nepredušno zaprtih prostorih. Pred nekaj časa so tako našli žensko in moškega za volanom avtomobila, z zaprtimi okni, zaklenjenimi vrati, vedri gospodinjskih čistil in kemikalij, na avtomobilu pa sta pustila opozorilo, da so v avtomobilu izjemno strupeni hlapi. V večini primerov tovrstnih samomorov so žrtve umrle zaradi zastrupitve z vodikovim sulfidom, nekatere pa so umrle zaradi zastrupitve z vodikovim cianidom.

Zastrupitve z mešanico detergentov in kemikalij so izjemno nevarne. Ko je neka 14-letna deklica iz Japonske naredila tovrsten samomor v kopalnici, je zaradi njenega početja zbolelo še 90 ostalih prebivalcev v bloku. Kemikalije torej niso smrtonosne le za tistega, ki dela samomor, temveč predstavljajo veliko zdravstveno nevarnost tudi za okolico, predvsem reševalce, ki ne vedo, za kakšno obliko samomora je šlo.Čeprav tovrstna oblika samomora ni najpogostejša, pa je najbolj zaskrbljujoče dejstvo, da je recept za smrtonosno mešanico mogoče dobiti preko spleta.

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587