Vizita.si
Francoski kirurgi so izvedli 12. transplantacijo obraza na svetu in prvič rekonstruirali tudi številne detajle, kot so veke in solzni kanali.

Novice

Francoski kirurgi spet presadili celoten obraz!

E. D.
08. 07. 2010 15.31
0

Ekipa francoskih kirurgov je izvedla 12. transplantacijo obraza na svetu. Moškega, ki je imel obraz iznakažen zaradi genske okvare, so operirali skoraj ves dan in mu presadili vse – celo veke in solzne kanale.

Francoski kirurgi so izvedli 12. transplantacijo obraza na svetu in prvič rekonstruirali tudi številne detajle, kot so veke in solzni kanali.
Francoski kirurgi so izvedli 12. transplantacijo obraza na svetu in prvič rekonstruirali tudi številne detajle, kot so veke in solzni kanali.FOTO: iStockphoto

Poseg je bil dolg in naporen – trajal je skoraj 24 ur, a francoskim kirurgom je spet uspel velik preboj na področju obrazne transplantacije. 35-letnemu moškemu, ki je imel obraz iznakažen zaradi genske motnje, so presadili celoten obraz – celo veke in očesne kanale. Tako so se postavili ob bok nedavni prvi transplantaciji celotnega obraza na svetu, ki so jo v mesecu marcu izvedli kirurgi v barcelonski bolnišnici. ''Naredili so nekaj, kar do zdaj ni naredil še nihče. Po svetu je bilo že kar nekaj takšnih in drugačnih presaditev obraza, a kaj takšnega ni uspelo še nikomur,'' samozavestno pravijo v bolnišnici Henri Mondor v predmestju Pariza, kjer so opravili poseg. Celo profesor dr. Laurent Lantieri, ki je vodil operacijo, pravi, da bi morali nanjo gledati kot na prvo res pravo celotno presaditev obraza, kajti pacientu so dali tudi nove veke in solzne kanale. ''Pacient se počiti odlično. Spet lahko hodi, jé, govori. Celo brada mu je že začela poganjati na novem obrazu,'' še pove dr. Lantieri in dodaja: ''Ponosen sem, da se je to zgodilo v Franciji.''

Že pred petimi leti so se francoski kirurgi vpisali v zgodovino, in sicer kot prvi, ki jim je uspela delna presaditev obraza. Isabelle Dinoire so rekonstruirali nos, usta in brado.
Že pred petimi leti so se francoski kirurgi vpisali v zgodovino, in sicer kot prvi, ki jim je uspela delna presaditev obraza. Isabelle Dinoire so rekonstruirali nos, usta in brado.FOTO: Reuters

Sicer pa so prav tako francoski kirurgi že pred petimi leti navdušili in se v zgodovino zapisali kot prvi, ki jim je uspela delna presaditev obraza. Takrat so mamici dveh otrok Isabelle Dinoire, ki ji je obraz iznakazil pes, rekonstruirali nos, usta in del brade. A takrat ni šlo brez zapletov. Preden je njen organizem sprejel darovalčeve obrazne dele, jih je kar dvakrat zavrnil, potem pa jih v tretje le vzel za svoje. Do danes je bilo tako opravljenih že 12 presaditev obraza, zadnji poseg francoskih kirurgov pa je prvi na svetu, ki je vključeval tudi rekonstrukcijo toliko obraznih detajlov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587