Vizita.si
Žensko mednožje

Novice

Gel za ženske zmanjšuje možnost okužbe s HIV

K.B.
21. 07. 2010 10.01
0

Na mednarodni konferenci o aidsu so predstavili rezultate večletne raziskave, s katero so odkrili, da se možnost okužbe pri uporabi vaginalnega gela, ki vsebuje protivirusno sredstvo tenofovir, 12 ur pred heteroseksualnim spolnim odnosom ali po njem zmanjša za 39 odstotkov.

Uporaba vaginalnega gela 12 ur pred spolnim odnosom ali po njem zmanjša možnost okužbe z aidsom za kar 39 odstotkov.
Uporaba vaginalnega gela 12 ur pred spolnim odnosom ali po njem zmanjša možnost okužbe z aidsom za kar 39 odstotkov.FOTO: iStockphoto
Za 51 odstotkov se pri uporabi tega sredstva zmanjša tudi možnost okužbe z genitalnim herpesom. Svetovna zdravstvena organizacija in Program ZN za boj proti aidsu (Unaids) sta že pozdravila rezultate raziskave.

"Ženskam dajemo upanje. Prvič vidimo rezultate preventive, ki jo lahko prakticirajo ženske. Če se bodo rezultati raziskave potrdili tudi z nadaljnjimi preiskavami, bo to učinkovita možnost za zaustavitev epidemije aidsa," je v sporočilu za javnost zapisal generalni direktor Unaidsa Michel Sidibe.

Za 51 odstotkov se pri uporabi tega sredstva zmanjša tudi možnost okužbe z genitalnim herpesom.
Za 51 odstotkov se pri uporabi tega sredstva zmanjša tudi možnost okužbe z genitalnim herpesom. FOTO: iStockphoto

Vse od začetka pandemije aidsa so znanstveniki iskali kemično profilakso z mikrobiocidi. Pri uporabi kondoma je namreč potrebno sodelovanje moških, cilj pa je bilo pridobiti sredstvo, nad katerim bi imele nadzor ženske, a doslej ta prizadevanja niso obrodila sadov.

Tenofovir že uporabljajo kot oralno zdravilo, ki blokira virus HIV, zdaj pa so razvili še vaginalni gel, ki so ga v okviru južnoafriškega programa za boj proti aidsu Caprisa preizkusili pri 889 ženskah, starih od 18 do 40 let, ki niso bile okužene z virusom HIV. Te so gel uporabile 12 ur pred in 12 ur po spolnem odnosu. 444 žensk je prejelo placebo, 445 pa vaginalni gel. Preizkusna doba je trajala 30 mesecev.

Med ženskami, ki so uporabljale vaginalni gel, se jih je 38 okužilo z virusom HIV, v skupini s placebom pa 60. Pri uporabi gela s tenofovirjem so ugotovili tudi za 51 odstotkov manj okužb z genitalnim herpesom. V povprečju so ženske gel uporabile pri 72 odstotkih spolnih heteroseksualnih odnosov, pri tistih, ki so gel uporabile pri vsaj 80 odstotkih spolnih odnosov, pa do okužbe z virusom HIV ni prišlo pri 54 odstotkih.

"Na takšne rezultate smo čakali 20 let," je dejal južnoafriški epidemiolog in avtor študije Kariša Abdul Karim. Ocenjujejo, da bi lahko ob široki uporabi gela v Južnoafriški republiki v prihodnjih 20 letih preprečili 1,3 milijona okužb z virusom HIV.

Na Dunaju so danes tudi opozorili, da je v svetu še vedno 51 držav, ki ob vstopu na svoje ozemlje diskriminirajo okužene z virusom HIV. Med njimi je tudi 15 evropskih držav. Poleg rojstnega datuma, številke potnega lista in namena bivanja je treba odgovoriti tudi na vprašanje o morebitni okužbi z virusom HIV. Okuženim vstopa v državo ne dovolijo ali pa jih izženejo.

Epidemologi ocenjujejo, da bi lahko ob široki uporabi gela v Južnoafriški republiki v prihodnjih 20 letih preprečili 1,3 milijona okužb z virusom HIV.
Epidemologi ocenjujejo, da bi lahko ob široki uporabi gela v Južnoafriški republiki v prihodnjih 20 letih preprečili 1,3 milijona okužb z virusom HIV.FOTO: iStockphoto

Za tovrstno diskriminacijo ob vstopu v državo po mnenju strokovnjakov ni nobenega utemeljenega razloga, saj lahko okuženi s HIV danes s pomočjo medicinskega zdravljenja živijo prav tako dolgo in produktivno kot zdravi ljudje.

"Potrebujemo zakone, ki bodo v podporo in zaščito ljudem, drugače se bo epidemija aidsa še naprej širila," je pozval generalni direktor Unaidsa. Na "črnem seznamu" držav z diskriminatornimi določili glede vstopa v državo in izdaje dovoljenj za bivanje so med drugim Madžarska, Bavarska, Moldavija, Andora, Armenija, Rusija, Ukrajina in Izrael. ZDA so prepoved vstopa za okužene z virusom HIV odpravile šele 4. januarja letos.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587