Vizita.si
Ne le konflikti in prepiri, tudi kakšne vaše lastnosti lahko odženejo vaše prijatelje.

Duševno zdravje

Grde navade, zaradi katerih boste ob prijatelje

E. D.
22. 08. 2011 08.05
0

Kdaj ste se nazadnje vprašali, kakšni ste do svojih prijateljev? Kdaj se nazadnje pomislili, ali morda s kakšnimi svojimi nečednimi razvadami in vedenjem ogrožate prijateljstvo? Tukaj je nekaj slabih navad, ki morda motijo vaše prijatelje.

Ne le konflikti in prepiri, tudi kakšne vaše lastnosti lahko odženejo vaše prijatelje.
Ne le konflikti in prepiri, tudi kakšne vaše lastnosti lahko odženejo vaše prijatelje.FOTO: iStockphoto
Niste na voljo za pogovor, ko vas potrebuje

Kadar potrebujete koristen nasvet ali le razumevajoč objem, vam je prijatelj/-ica vedno na voljo, a kadar on/-a potrebuje vas, niste na voljo. Vaš telefon zvoni v prazno, na sms-sporočilo odgovorite šele čez nekaj ur, ko se obupan/-a prikaže na vaših vratih, vas ni doma. Saj ne da bi bil vaš prijatelj oziroma prijateljica jezen/-na, če bi se to zgodilo enkrat ali dvakrat, a če je tako vedno, kadar bi potreboval/-a vašo podporo, potem se nikar ne čudite, če si bo čez čas za tolažbo in nasvete preprosto poiskal/-a drugega prijatelja.

Ni lepo, če prijatelje puščate same in si ne vzamete časa za njih, kadar so v stiski in vas res potrebujejo.
Ni lepo, če prijatelje puščate same in si ne vzamete časa za njih, kadar so v stiski in vas res potrebujejo. FOTO: iStockphoto

Tudi za druženje nikoli nimate časa

On vas povabi na ogled tekme in na pijačo po njej, vam pa se preprosto ne da v gnečo, pa še hrup na tekmah vas moti. Ona vas povabi na ženski konec tedna, pri čemer bosta lahko neutrudno čvekali in se zabavali brez fantov, vam pa je preprosto bolj pomembno konec tedna preživeti s svojim dragim, čeprav skupaj "čepita" skoraj vsako minuto prostega časa. In če se takšno zavračanje nenehno ponavlja, če se na njena/njegova povabila ne odzivate, sami pa tudi nikoli ne dajete pobude za druženje, se bo vajino prijateljstvo bodisi ohladilo samo od sebe bodisi se vas bo prijatelj/-ica preprosto odkrižal/-a, ker nikoli nimate časa za druženje in negovanje prijateljstva.

Nenehno zamujate

Vsakemu se kdaj zgodi, da zamudi na dogovorjeno srečanje. Morda je za to kriv gost promet, nenapovedan sestanek v službi, ki se je po vrhu še nepričakovano zavlekel, morda otroci, ki se nikakor niso hoteli odtrgati od vas. A če zamujate prav vedno in brez pravega razloga ter če zamujate tudi na dogodke, ki so za vašega prijatelja/-ico res izredno pomembni, potem se nikar ne čudite, če mu/ji bo čez čas prekipelo in se preprosto ne bo več hotel/-a dobivati z vami. Sploh če boste zamujali na njegovo/njeno poroko, zagovor diplome, krst otroka, vam bo z veliko verjetnostjo zameril/-a. Zato se potrudite, da ne boste več zamujali in se vedno prej odpravite od doma. Boste videli, kako zadovoljen/-na bo, ko ga/jo boste enkrat za spremembo vi pričakali na dogovorjenem kraju in ko mu/ji ne bo treba v nedogled čakati ter se spraševati, ali se boste sploh prikazali.

Nikar ne razpredajte le o svojih težavah. Pustite do besede tudi prijatelju oziroma prijateljici.
Nikar ne razpredajte le o svojih težavah. Pustite do besede tudi prijatelju oziroma prijateljici. FOTO: iStockphoto

Pogosto prestavljate dogovorjena srečanja

Le kako bi bilo vam, če bi se že ves teden ali celo več tednov veselili druženja s svojim najboljšim prijateljem ali prijateljico, ta pa bi potem tik pred zdajci srečanje odpovedal/-a, in to brez nekega tehtnega razloga? Verjetno bi bili sprva razočarani, če bi se to nenehno ponavljalo, bi dobili občutek, da ste zanj oziroma zanjo sekundarnega pomena in da vedno vse pride na vrsto pred vami. Torej se nikar ne čudite, če je zaradi tega, ker pogosto odpovedujete vnaprej dogovorjena srečanja, prijatelj/-ica iz sebe in se takrat, ko se boste vi hoteli družiti, ne bo odzval/-a povabilu.

Vedno se vse vrti okrog vas

Če vedno, kadar se dobite s prijateljem ali prijateljico, govorite o svojih težavah in stvareh, ki se vam trenutno dogajajo v življenju, nikoli pa ne vprašate, kako je z njim oziroma z njo in kaj se dogaja njej oziroma njemu, potem vaš/-a prijatelj/-ica od vas ne bo imel/-a kaj dosti. Seveda vam ne bo zameril/-a, če boste zaradi tega, ker ste pravkar ostali brez službe, fanta ali dekleta, ker ste našli popolno stanovanje zase in ste nad njim popolnoma navdušeni, ker ste izvedeli, da bosta z boljšo polovico dobila naraščaj, nekaj časa govorili samo o tem, a ko bo začetna evforija mimo, je prav, da se začnete ukvarjati tudi z njim/njo. Prisluhnite, kaj je novega v njegovem oziroma njenem življenju, preverite, kaj se mu/ji trenutno dogaja … Tako bo vedel/-a, da vam je še vedno mar in da vas zanima tudi kaj drugega, ne le lastno življenje.

Kaj vi mislite, da je tisto, kar lahko odžene prijatelje? Pridružite se nam na naši Facebook strani in nam zaupajte svoje mnenje. To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587