Vizita.si
image (28)

Novice

Gripa lahko izzove srčni infarkt

B.J.
23. 04. 2007 16.28
0

Gripa je lahko tudi smrtna, čeprav smrti navadno ne povzroči infekcija virusa gripe.

Znanstveniki iz univerze v Texasu so ugotovili, da virusi gripe lahko precej poslabšajo bolezni srca, gripa pa lahko celo sproži nekatere kronične bolezni. V največji nevarnosti zaradi gripe in njenih zapletov so ljudje, starejši od 65 let.

Ugotovili so tudi, da se v času epidemije gripe precej poveča število smrtnih primerov povezanih z boleznimi srca, poveča pa se tudi število srčnih infarktov. Število smrti zaradi infarkta se v tem času poveča celo za trikrat, smrti zaradi kroničnih bolezni srca pa narastejo za 10 odstotkov.

Po njihovih ocenah vsako leto zaradi infarkta, ki ga je bolnik utrpel med okužbo z virusom gripe, v ZDA umre kar 90 000 ljudi.

Gripa ali influenca je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki povzroča pogoste epidemije. Včasih pa epidemija preraste v pandemijo, kar pomeni, da se gripa razširi po celem svetu. Takšna pandemija se je zgodila pozimi leta 1918, ko se je iz Španije razširila po celem svetu in zahtevala več kot 20 milijonov žrtev.

Ko je organizem zaradi bolezni manj odporen pa se lahko pojavijo še dodatne okužbe z različnimi bakterijami. Zato veliko bolnikov, ki že imajo gripo, zboli še za pljučnico ali bronhitisom. Pri otrocih pa se zelo pogosto pojavi tudi vnetje srednjega ušesa.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587