Vizita.si
Gumb v dvigalu je 40-krat bolj umazan kot straniščna školjka.

Novice

Gumb v dvigalu 40-krat bolj umazan kot stranišče

K.B.
24. 09. 2010 11.46
2

Naslednjič, ko boste uporabljali dvigalo, si boste po tem morda želeli umiti roke. Na gumbu v dvigalu je namreč kar 40-krat več mikrobov kot na javnem stranišču, so ugotovili znanstveniki.

Gumb v dvigalu je 40-krat bolj umazan kot straniščna školjka.
Gumb v dvigalu je 40-krat bolj umazan kot straniščna školjka.FOTO: iStockphoto

Ameriški raziskovalci so zbirali vzorce mikrobov z gumbov v dvigalih v različnih hotelih, restavracijah, bankah, podjetjih in letališčih ter jih nato primerjali s številom mikrobov v javnih straniščih. Ugotovili so, da je v javnih straniščih na kvadratnem centimetru povprečno okrog osem različnih kolonij mikrobov, medtem ko jih je na gumbu v dvigalu kar 313. V nekaterih primerih so na gumbih odkrili tudi nevarno vrsto bakterij E.coli, ki lahko povzroči hemolitično uremični sindrom, ki poškoduje stene krvnih žilic v ledvicah in lahko vodi v odpoved ledvic. Sindrom je pogostejši pri starejših odraslih, otrocih, starih manj kot pet let, in osebah z oslabljenim imunskim sistemom.

Eden od raziskovalcev dr. Nicholas Moon z Univerze v Arizoni je povedal: ''V poslovni stavbi se gumba vsak dan dotakne veliko ljudi, ki prihajajo v stik z različnimi mikrobi. In čeprav gumbe čistijo redno, je tam možnost, da se nabere ogromno mikrobov in bakterij, velika.'' Prejšnje raziskave so pokazale, da se tudi na mizi v pisarni ali pa na tipkovnici zadržuje veliko več mikrobov kot na javnih straniščih. Britanski mikrobiolog profesor Hugh Pennington pa opozarja: ''Četudi so na gumbu bakterije in pridete v stik z njimi, še ne pomeni, da bodo škodile vašemu zdravje. Je pa kljub vsemu dobro, da si umivate roke, preden jeste ali pripravljate kosilo.''

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587