Vizita.si
Hoja z bosimi nogami spodbuja delovanje možganov in preprečuje nastanek poškodb v nogah in hrbtenici.

Bolezni

Hoja z bosimi nogami preprečuje Alzheimerjevo bolezen!

Ni.J.
02. 02. 2010 14.07
0

Nove raziskave so pokazale, da je bosa hoja veliko bolj koristna, kot so sprva mislili. Preprečevala naj bi poškode stopal in ščitila pred nastankom Alzheimerjeve bolezni. Zakaj?

Hoja z bosimi nogami spodbuja delovanje možganov in preprečuje nastanek poškodb v nogah in hrbtenici.
Hoja z bosimi nogami spodbuja delovanje možganov in preprečuje nastanek poškodb v nogah in hrbtenici.FOTO: iStockphoto

Bosa hoja naj bi bila izjemno koristna navada, ki naj bi med drugim ščitila pred nastankom Alzheimerjeve bolezni in številnimi poškodbami stopal, hrbtenice in še marsičesa.

Spodbujanje delovanja možganov

Hoja brez obuval spodbuja možgansko aktivnost, in sicer rast dodatnih povezav med nevroni. Profesor Michael M. Merzenich namreč meni, da se delovanje možganov zmanjšuje, če jih prikrajšamo za senzorični odgovor bosih stopal, ko so v neposrednem stiku s površino. Zaradi tega in dejstva, da bosa hoja izboljšuje telesno držo, ravnotežje in koordinacijo telesa, hojo bosih nog toplo priporoča. Z njim pa se strinja tudi dr. Norman Doidge, ki trdi, da bose noge vodijo do prilagodljivejših in mlajših možganov.

Bose noge izboljšujejo tudi telesno držo, ravnotežje in koordinacijo telesa.
Bose noge izboljšujejo tudi telesno držo, ravnotežje in koordinacijo telesa. FOTO: iStockphoto
Obutev povzroča poškodbe

Tri četrtine vseh tekačev pri teku redno stopa na peto – približno tisočkrat na vsakih 1500 metrov. Raziskave so pokazale, da imajo Kenijci, ki večinoma tečejo bosi, precej manj poškodb. Razlog se skriva v dejstvu, da celo najbolje opremljena športna obutev ne more v celoti absorbirati doskoka. Zaradi tega se vsako leto od 30 do 75 odstotkov tekačev srečuje s ponavljajočimi in trajnimi poškodbami, vključno s poškodbami hrbtenice.

Za razliko od obutih tekače bosi ne doskakujejo na peto, temveč na rob stopala med prsti in lokom, ki je hkrati tudi najmehkejši del in najbolje absorbira udarec. S tem pa se izognejo številnim poškodbam. “Ljudje, ki ne nosijo čevljev, pristanejo in se odrinejo na drugačen način kot obuti,“ pravi Daniel Lieberman, profesor na Harvardu.

Z odrivom v srednjem ali zgornjem delu stopala bosi tekači pravzaprav ne povzročajo nobenega šoka za stopala. In čeprav večina ljudi misli, da je tek z bosimi nogami škodljiv in boleč, naj povem, da lahko bosi tečete tudi po najtrši podlagi na svetu, povsem brez poškodb in bolečine. Treba je le znati pravilno teči,“ pravi Lieberman. “V začetku morate paziti, da ne poškoduje kože na stopalih, sčasoma pa se bo koža privadila in postala neobčutljiva in odebeljena.

Prehod iz obutega na bosonogi tek seveda ni enostaven. Strokovnjaki priporočajo, da začnete najprej s športnimi copati, ki imajo tanjši podplat, in nato postopoma opuščate športne copate. Tek z bosimi nogani namreč zahteva sodelovanje različnih mišičnih skupin, ki se pri hoji v čevljih ne razvijejo dovolj. “Če ste se do sedaj pri teku odrivali od pete, boste prav tako potrebovali določeno prehodno obdobje, da si boste okrepili mišice v stopalih in mečih,“ še dodaja Lieberman.

Superge ne morejo v celoti absorbirati udarca ob doskoku, zato pogosteje prihaja do poškodb.
Superge ne morejo v celoti absorbirati udarca ob doskoku, zato pogosteje prihaja do poškodb.FOTO: iStockphoto


 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587