Vizita.si
image (28)

Novice

Hotela je le drugačno barvo las!

Ni.J.
07. 11. 2011 13.34
23

14-letna nadobudna manekenka je bila po uporabi barve za lase v obraz videti kakor 'človek slon', kot se je sama izrazila. Utrpela je namreč hudo alergijsko reakcijo, ki so zadnje čase vse pogostejše.

Mlada manekenka Chloe Robins je po uporabi barve za lase, ki ji jo je na lase nanesla njena mama Joanna, utrpela hudo alergijsko reakcijo. Dogodek se je zgodil le nekaj tednov zatem, ko je 17-letna Tabatha McCourt zaradi alergijske reakcije na barvo za lase umrla. 14-letno Chloe so nemudoma odpeljali v bolnišnico, kot se je izrazila sama, pa je bila zaradi oteklosti obraza videti kot 'človek slon'.

Najstnico iz Velike Britanije je po nanosu polpermanentne črne barve, ki vsebuje kemikalijo para-fenilenediamin (PPD), najprej začelo močno srbeti lasišče. V 48 urah sta ji glava in vrat močno otekla, Chloe pa je postalo neizmerno slabo, začela je bruhati in se dušiti.

Chloe si je lase hotela pobarvati za noč čarovnic, saj je bila oblečena v živega mrtveca. “Barvo sem kupila, ker sem hotela biti pravi živi mrtvec in si nisem hotela na glavo nadeti lasulje. Mislila sem, da bo vse v redu,“ je povedala. “Mama mi je barvo nanesla najprej na manjši pramen las, ker nisem imela nobene reakcije, pa mi jo je nato nanesla po celi glavi.“ Vendar pa se ji je stanje zatem iz ure v uro slabšalo. “Lasišče me je začelo močno srbeti, zatem so se mi pojavili izpuščaji, ki so se vedno bolj širili, glava in vrat pa sta mi začela otekati,“ se spominja. “Bilo mi je slabo in bila sem močno prestrašena. Bala sem se, da bom umrla zaradi neumne barve za lase. Obraz je postal naenkrat okrogel in zabuhel, moje oči so bile podobne žabjim. Bila sem kot 'človek slon'.

Barvo za lase je Joanna Chloe nanesla v soboto zvečer, reakcija pa se je pojavila v nedeljo zjutraj. Do ponedeljka je bila v obraz že popolnoma neprepoznavna. “Za noč čarovnic se je hotela resnično potruditi, a so se stvari končale vse prej kot uspešno. Reakcija se je razvijala počasi, nenadoma pa se ji je stanje hudo poslabšalo,“ je povedala Joanna. “Zdelo se je, kakor da so ji pore začele izločati rumenkast izloček, njeni lasje pa so bili takšni, kakor bi na njih nanesel lepilo. Sploh je nismo prepoznali.“

Joanni je bilo najhuje to, da ni vedela, kako naj hčeri pomaga in zaustavi reakcijo. “Mislili smo, da ji bo glava eksplodirala,“ pravi. Tako Chloe kot tudi njena mama sta se ustrašili, da bo zaradi barve za lase za vedno uničena Chloejina manekenska kariera. “Chloe bi lahko utrpela doživljenjske posledica, njena kariera pa bi se lahko zaključila. Ljudje bi morali poznati PPD,“ opozarja Joanna. “Zaradi te sestavine so trpeli že mnogi, zato bi bilo treba nekaj storiti na področju uporabe te kemikalije,“ je prepričana. “Zdravniki, ki so zdravili Chloe, so povedali, da je PPD glavni povzročitelj alergijskih reakcij v barvah za lase. Vse izdelke, ki vsebujejo PPD, bi morali odstraniti s prodajnih polic!

Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo PPD

PPD predstavlja največjo nevarnost v izdelkih za barvanje las. Povzroči lahko hud dermatitis ali alergijske reakcije, ki so lahko za marsikoga tudi usodne. Stranski učinki PPD in drugih alergenov v barvah, predvsem amoniaka, so še otekanje obraza, koprivnica, otekanje vek, težave z dihanjem, požiranjem, bruhanje, ožganine na lasišču in v najhujšem primeru anafilaktični šok. Pri slednjem simptomi vključujejo otekanje obraza, hlastanje za zrakom, upad krvnega tlaka in v zadnji fazi smrt.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587