Vizita.si
image (28)

Novice

'Hotela sem shujšati, zdaj sem podhranjena'

Ni.J.
04. 12. 2011 08.22
14

Zaradi številnih zgodb o uspehu se zdi zmanjšanje želodca odlična rešitev za vse, ki so predebeli in si želijo hitro shujšati. A vendar so lahko zapleti po teh posegih tudi smrtno nevarni.

Zmanjšanje želodca je sicer odlična rešitev za osebe, ki imajo težave s prekomerno telesno težo in si želijo hitro shujšati, vendar pa lahko pacienti po posegu utrpijo hude zaplete – od neznosnih bolečin do podhranjenosti in infekcij, ki so lahko tudi smrtno nevarne.

31-letna Jodie Swinburne je tako kot mnogi upala, da bo s pomočjo operacije shujšala in končno zaživela normalno življenje, a jo je poseg pripeljal praktično do roba smrti.

Ko se je odločila za poseg, je mamica iz Middlesexa tehtala 115 kilogramov. Po operaciji je naenkrat močno shujšala, sedaj pa tehta le še 47 kilogramov. Prestati je morala še številne posege, s katerimi so ji poskušali stanje izboljšati, bori se s podhranjenostjo, nekaj časa pa so jo morali hraniti preko cevke. “Ko se pogledam v ogledalo, se sploh ne poznam več. Kosti mi štrlijo, moja koža je bleda, oči upadle. Prav nič nisem podobna več veseli zaobljeni ženski, kakršna sem bila prej,“ pravi.

Jodie, ki ima 11-letni hčer, se je začela rediti po porodu. “Vedno sem bila nekoliko obilnejša. Rada sem jedla hitro pripravljeno hrano, sadju in zelenjavi pa sem se od nekdaj izogibala. Ko sem bila debela, sem svoj videz sovražila. Moja samozavest je bila na tako nizki stopnji, da se nisem pogledala niti več v ogledalo. Nisem se mogla stlačiti v oblačila, ki so mi bila všeč, ves čas sem bila nekaj bolna in v izjemno slabi formi.“ Počutila se je ujeto in si močno želela shujšati ter zaživeti normalno, zdravo in samozavestno življenje.

Še julija lani je Jodiejin indeks telesne mase kazal 41. Ko je slišala za zmanjšanje želodca, se je takoj pozanimala pri svojem zdravniku, če bi lahko tudi ona odšla na ta poseg. “Zdravnik se je strinjal, da bi to bila ugodna rešitev zame, meni pa se je zdela zamisel naravnost fantastična.“ Zdravnik ji je zatem seveda pojasnil, kako poteka poseg in do kakšnih zapletov lahko pride, a se Jodie takrat s tem ni obremenjevala. Kot pravi, je hotela tvegati.

Po operaciji je Jodie lahko nekaj dni pila le vodo, zatem je začela uživati beljakovinske napitke, po osmih tednih pa je začela jesti normalno hrano. Vendar so se ji takrat pojavile hude bolečine, ki niso in niso pojenjale. Vase ni mogla stlačiti niti grižljaja več. Še ko ji je uspelo kaj pojesti, je vse izbruhala. Zdravniki so ji zatrjevali, da gre za stranski učinek operacije, ki bo sčasoma minil, toda Jodiejino stanje se je le slabšalo in slabšalo. “Bila sem prešibka, da bi se sploh lahko premaknila. Zdravniki so se zbali, da je za to kriva premajhna stena želodca, zato so se odločili to težavo odpraviti. Toda poseg se ni izkazal za uspešnega."

Njeno stanje se je še naprej slabšalo, januarja 2011 pa so ji zdravniki predpisali, da mora dnevno zaužiti 50 različnih vitaminskih in hranilnih tablet, če želi ostati živa. Ko se je zgrudila, so jo odpeljali v bolnišnico, testi pa so razkrili, da boleha za boleznijo beriberi, ki prizadene živčevje in srce ter jo povzroči pomanjkanje vitamina B1. Simptomi bolezni vključujejo izgubo telesne teže, čustvene motnje, mišično oslabelost, bolečine v sklepih in obdobja neenakomernega srčnega utripa, ko bolezen napreduje, pa lahko povzroči srčno popuščanje in naposled tudi smrt. “Nisem mogla verjeti, da sem zbolela za boleznijo, ki je pustošila pred 60 leti. Bila sem tako sesuta, da so se ljudje spraševali, če sem začela jemati mamila. Vse to sem prestala zato, da bi postala lepa in privlačna, naenkrat pa so ljudje mislili, da sem odvisnica,“ je razočarana Jodie.

Jodie so maja 2011, ko od operacije še vedno ni zaužila ničesar konkretnega, odpeljali na kliniko za zdravljenje motenj hranjenja, kjer so jo začeli hraniti preko cevke. Diagnosticirali so ji motnjo hranjenja, ki jo je povzročila operacija želodca. Avgusta se je nato znova zgrudila, tokrat medtem ko je hodila po ulici. “Bila sem pripravljena na smrt,“ pravi, k sreči pa si je opomogla. Sedaj se je vrnila na kliniko, napredovala pa je že toliko, da lahko dnevno zaužije tri majhne obroke na dan in si privošči kakšen manjši prigrizek. “Poti nazaj ni, zato bo moje življenje od sedaj naprej takšno, kakršno je. Rada bi opozorila ženske, da zmanjšanje želodca in različni želodčni obvodi nikakor niso enostavna opcija. Veselje ob izgubljanju kilogramov se lahko kaj hitro spremeni v nočno moro, iz katere se ni mogoče zbuditi.“

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587