Vizita.si
Debelost

Novice

Zaradi zasvojenosti s hrano je tehtala 120 kilogramov!

E. D.
27. 12. 2011 08.42
1

Ko je 18-letna Maddy premagala odvisnost od alkohola in drog, si je našla novo zasvojenost – hrano. Jedla je kalorične in nezdrave jedi, k hrani se je zatekala tudi takrat, ko sploh ni bila lačna. Tako je njena teža poskočila na 120 kilogramov.

Debelost
Debelost FOTO: iStockphoto

Maddyjina najstniška leta niso bila lahka. Zapadla je v odvisnost od alkohola in drog, ki bi lahko povsem uničila njeno življenje, a se je k sreči še pravočasno rešila iz tega odvisniškega pekla. Pa vendar si je kmalu za tem našla novo drogo – hrano. ''Zanjo je hrana postala nova odvisnost. S hrano zdravi svoje negotovosti, z njo se tolaži,'' je povedala Maddyjina mačeha in tudi sama Maddy je priznala, da ji je bilo takrat kaj malo mar za njeno zdravje ter videz. Zaradi prenajedanja se je počutila bolje in zato je jedla tudi tedaj, ko sploh ni bila lačna, temveč je bila žalostna, prestrašena, jezna … ''Sovražila sem samo sebe,'' je povedala najstnica. ''Težo in zdravje sem postavila zelo zelo nizko na seznam svojih prednostnih nalog. Kajti hrana je bila moja droga in to drogo sem res močno zlorabljala.'' Priznala je tudi, da ji je na neki točki preprosto postalo vseeno, kako je videti: ''Ko sem se pogledala v ogledalo in videla svoje ogromno telo, sem sovražila to, kar sem postala. Prijelo me je, da bi ga še bolj uničila, kajti tako ali tako sem bila takšna, da ni bilo pomembno, ali postanem še bolj debela.''

Ko je njena teža poskočila na 120 kilogramov, je 18-letna Maddy uvidela, da se mora rešiti odvisnosti od hrane, da mora poskrbeti zase in za svoje zdravje, kajti debelost s seboj prinaša tudi številne zdravstvene nevarnosti, ter da je končno napočil čas za temeljite spremembe. Da bi se lažje spopadla s težavami, se je prijavila na MTV-jevo resničnostno oddajo, kjer čezmerno težkim osebam pomagajo shujšati. Kamere so jo spremljale 110 dni in v tem času se ji je uspelo preleviti iz s hrano zasvojene debeluške v zdravo in postavno mladenko. Maddy namreč zdaj tehta 86 kilogramov in končno v hrani ne vidi več droge ter odrešitve za čustvene težave. ''Počutim se odlično, počutim se lepo!'' je navdušeno povedala.

A pot do vitkejše postave je bila vse prej kot lahka. Strokovnjaki za prehrano so ji sestavili dietni načrt, ki je vseboval zdrava in manj kalorična živila. Tako se je morala odpovedati mastni redilni hrani, kot so na primer hamburgerji in ocvrti krompirček. Vsak dan je z osebnim trenerjem telovadila – najprej hodila, pozneje tekla in skakala z vrvjo, boksala, dvigovala uteži … Morala je tudi povsem na novo vzpostaviti odnos do hrane in se naučiti, da zatekanje k hrani ni primeren način za reševanje notranjih konfliktov. A zdaj je Maddy srečnejša kot kadar koli prej in pravi, da je bilo vredno stisniti zobe ter potrpeti tudi v trenutkih, ko je bila prepričana, da ne zmore več, in ko je hotela obupati. Pravi, da se bo od zdaj naprej nenehno trudila, da bo še naprej zdravo jedla, veliko telovadila in ostala vitka ter zdrava.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587