Vizita.si
Zdrava hrana je zdrava tudi zato, ker nas dejansko nasiti.

Zdravje

Hrana, po kateri boste še bolj lačni

L.E.
27. 10. 2011 08.21
1

Dejstvo je, da nam nekatera živila že v majhnih količinah pričarajo tako prijeten občutek sitosti, druga pa lahko jemo v nedogled, a smo še vedno lačni. Preverite, zakaj.

Zdrava hrana je zdrava tudi zato, ker nas dejansko nasiti.
Zdrava hrana je zdrava tudi zato, ker nas dejansko nasiti.FOTO: iStockphoto
Živila so enostavno različno hranljiva. Hrana, ki velja za zdravo, je takšna tudi zato, ker nudi občutek sitosti. Če želite vitko postavo, se torej ne mučite s hujšanjem, temveč se enostavno izognite naslednjim živilom.

Piškoti in pecivo

Tako sladki in tako okusni pa še enostavno jih je pojesti. Toda takšna hrana povzroči hiter skok ravni sladkorja v krvi ter v naše telo vnese veliko količino kalorij, vendar malo hranljivih snovi, ki bi jih telo lahko uporabilo za svoje delovanje. Ne nudi pa niti občutka resnične sitosti, predvsem ker ne vsebuje dovolj vlaken.

Cvrenje uničuje hranilne snovi, hkrati pa živilom doda kalorije.
Cvrenje uničuje hranilne snovi, hkrati pa živilom doda kalorije. FOTO: iStockphoto

Žvečilni gumi

Če pri sebi nimamo zobne krtačke, si z njim lahko po obroku nekoliko očistimo zobe, toda nenehno žvečenje žvečilke vsekakor ni pot do tako želenega ozkega pasu. Med žvečenjem telo namreč proizvaja več sline, to pa možganom dejansko pošilja signal, da v želodec prihaja hrana. Zato nenadoma dejansko začutimo lakoto.

Zamrznjene jedi

Nimate časa, zato vsak dan v mikrovalovni pečici preprosto pogrejete že pripravljen obrok? Ta na žalost po navadi vsebuje le malo hranljivih snovi, ki bi vas dejansko nasitile, zato boste kmalu spet lačni. Do tega pa bo prišlo še prej, če boste posegli po izdelkih, ki obljubljajo vnos manj kalorij in so torej še bolj osiromašeni.

Pomfrit

Cvrenje uničuje hranilne snovi, ki so prisotne v hrani, hkrati pa ji dodaja kalorije. Če si ga boste privoščili s kečapom, bo še huje, saj je poln koruznega sirupa oziroma fruktoze. Tako kot je nemogoče pojesti samo en čips, pa je nemogoče pojesti tudi samo en ocvrt krompirček.

Določeni ojačevalci okusa v hrani dejansko spodbujajo lakoto.
Določeni ojačevalci okusa v hrani dejansko spodbujajo lakoto.FOTO: iStockphoto

Živila, ki vsebujejo mononatrijev glutamat (MSG)

V prodajalni se navadite preveriti sestavine izdelkov. Če ti vsebujejo mononatrijev glutamat, ki ima tudi kratico MSG, jih takoj odložite nazaj na polico. To je namreč ojačevalec okusa, ki hkrati, na žalost, povečuje občutek lakote, zato se mu morajo izogniti vsi, ki pazijo, koliko kalorij zaužijejo.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587