Vizita.si
Znojenje se lahko izraziteje pojavlja po puberteti ali med nosečnostjo in v klimakteriju.

Novice

Huda nadloga - potenje

Nuša Skala
09. 08. 2008 13.31
4

Ne le visoke temperature, potenje lahko vzpodbudi tudi službeni razgovor ali romantičen zmenek. Ste vedeli, da se znoja lahko znebite za vedno?

Znojenje se lahko izraziteje pojavlja po puberteti ali med nosečnostjo in v klimakteriju.
Znojenje se lahko izraziteje pojavlja po puberteti ali med nosečnostjo in v klimakteriju. FOTO: iStockphoto


Znojenje je normalen telesni proces. Ko se potimo, iz telesa odvajamo nakopičene strupe, ki jih vsak dan vnašamo v telo. V naši koži se nahaja približno tri milijone žlez znojnic. Izločajo se iz različnih delov telesa, najbolj kritične so pazduhe, podplati in prepone.

Ste vedeli, da znoj vsebuje 99 odstotkov vode? In da nima vonja? Je pa bogat z beljakovinami, ki so idealno gojišče za bakterije. Te lahko živijo tudi v obleki, zato je najbolje oblačila menjavati vsak dan. Oblačila pa naj bodo izdelana iz naravnih materialov. 

Znoj, z vonjem čebule?

Preventivno se lahko proti prekomernemu znojenju borite tudi tako, da se izogibate pretiranemu "nažiranju". Neprijetno znojenje lahko povzroči tudi uživanje mesa in močno začinjene hrane, kamor spadata tudi čebula in česen. Vonj omenjenih živil lahko zaznamo v vonju znoja.

Z depilacijo proti znojenju

Proti prekomernemu znojenju si pomagajte tudi z redno depilacijo. Na dlačicah pod pazduho se namreč zadržujejo delčki znoja. Na znoj nikoli ne nanašajte deodoranta. Najprej se umijte in nato odišavite. Pijte čim manj alkohola in veliko navadne vode. Izogibajte se pretirano hladnim in pretirano vročim napitkom.

Ob nenadzorovanem znojenju najprej obiščite osebnega zdravnika, ki s pomočjo odvzema krvi poskuša ugotoviti vzrok problema. Ko gre za prekomerno znojenje le na področju pazduh, dlani ali podplatov, se kirurg odloči za vbrizgavanje botulinskega „strupa“ botoks.

Z nožem nad znoj?

V skrajnem primeru nadlogo lahko rešite tako, da vam operativno odstranijo znojne žleze. Tovrstni posegi so v Sloveniji zelo redki. Najpogosteje se zanj kirurg odloči pri čezmernem znojenju na dlaneh in stopalih. Ima pa poseg tudi veliko pomanjkljivost. Znojenje se lahko preseli drugam, najpogosteje na obraz, lahko pa se začne pojavljati tudi prekomerna rdečica. Ker naenkrat ni mogoče odstraniti vseh žlez znojnic, se potenje v povprečju zmanjša za 70 odstotkov.

Pred odločitvijo za operacijo preverite, če prekomerno znojenje ni posledica povišane telesne temperature, fizične aktivnosti, povečane telesne teže, obolenja ščitnice, stresa ali hormonske motnje.

Ugotovite pravi vzrok

Prekomerno znojenje je lahko tudi dedno. Pojavi se lahko tudi kot eden od simptomov pri malariji, pljučnici ali tuberkulozi. Do povečanega znojenja pride tudi zaradi povečanega izločanja adrenalina, kar je posledica motenj delovanja srca in ožilja.

Znojenje se lahko pojavi tudi kot reakcija na nekatere kemične snovi, alkohol, kofein, nikotin in zdravila. Zato se izogibajte zdravilom na osnovi acetilsalicilne kisline, kot je aspirin. Znojenje se lahko izraziteje pojavlja po puberteti, med nosečnostjo in v klimakteriju.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587