Vizita.si
image (28)

Novice

Igralka sporočila strašno novico

L.E.
07. 03. 2013 12.49
3

Nekoč izjemno priljubljena televizijska igralka Valerie Harper je sporočila, da se je morala po raku na pljučih spopasti še z rakom na možganih. Toda tokrat je obolenje tako hudo, da ji zdravniki napovedujejo samo tri mesece življenja.

Valerie Harper je bila nekoč izjemno priljubljena zvezda ameriških televizijskih serij, zaslovela je v nadaljevanki Mary Tyler Moore Show. Dokler ji leta 2009 niso odkrili rakavega obolenja na pljučih, je pridno nastopala tudi na Broadwayu. Bolezen jo je nazadnje žal le priklenila na posteljo, toda danes 73-letna igralka jo je takrat s svojo železno voljo uspela preboleti. Ravno ko je mislila, da se je uspela spet postaviti na noge, jo je šokirala še veliko hujša novica. Včeraj je v oddaji The Today Show televizijske mreže NBC povedala, da ima neozdravljivo obliko raka na možganih. ABC News poleg tega poroča, da so ji zdravniki napovedali samo tri mesece življenja.

"O smrti ne razmišljam," je reviji People zaupala, kako se spopada s strašno diagnozo. "Razmišljam o vsem, kar se mi dogaja v tem trenutku." S svojimi zadnjimi dnevi se spopada z veliko poguma in dobre volje, je poleg tega zapisala njihova novinarka. Potem ko je po boju z rakom na pljučih Valerie že mislila, da je zdrava, je morala januarja spet poiskati pomoč v bolnišnici, ker je bila prepričana, da ima simptome možganske kapi. A zdravniki so ugotovili, da je diagnoza drugačna. Leptomeningealna karcinomatoza. Oblika raka, ki je neozdravljiva. Valerie se je sicer odločila za kemoterapijo, toda kot je za Fox News povedala dr. Isabelle Germano, vodja oddelka za možganske tumorje newyorškega centra Mt. Sinai, sta radio- in kemoterapija pri tej obliki bolezni za zdaj žal le načina, kako življenje na smrt obsojenega bolnika vsaj malo podaljšati. Kot pojasnjuje zdravnica, gre za metastazo igralkinega prejšnjega rakavega obolenja. Toda medtem ko je mogoče tudi zasevke velikokrat izrezati iz dela organa, ki so jih napadli, to pri leptomeningealni karcinomatozi ni mogoče. "Rak se je razširil v tekočino, ki obdaja možgane. Ti so od drugih delov telesa ločeni z membranami, ki se imenujejo meninge in delujejo kot nekakšni ovitki. Leptomeninge so najtanjše in najbližje možganom. Napolnjene so s tekočino in tu pri Valerie plavajo rakave celice. Medtem ko je mogoče običajne metastaze izrezati iz dela organa, kjer so se naselile, gre v tem primeru za milijone celic, ki kot majhna semena ali prašni delci plavajo v tekočini. Vse je nemogoče odstraniti," pove. Znanstveniki sicer poskušajo razviti primerna zdravila, vendar jim do sedaj žal še ni uspelo.

Nič čudnega naj ne bi bilo niti, da se je rak pljuč razširil v možgane. Kot je za USA Today razložil dr. Anders Cohen, vodja nevrokirurgije bolnišnice Brooklyn: "Rak se lahko hitro razširi v druge dele telesa in prav v možgane se razširi najhitreje. To pa zato, ker so najbolj prekrvavljeni. Okoli 20 odstotkov vse oskrbe s krvjo srce pošlje v možgane, rak pa se najpogosteje širi ravno skozi krvni obtok." Simptomi te oblike možganskega raka so: pogosti glavoboli, težavno premikanje oči in ustnic, oteženo požiranje, tudi nazadovanje mentalnih sposobnosti.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602