Vizita.si
Sophie je v enem letu s 57 kilogramov shujšala na pičlih 38 kilogramov.

Novice

Ko se življenje obrne na glavo

E. D.
02. 04. 2013 13.14
0

Ko je 20-letna Sophie s 57 kilogramov shujšala na pičlih 38, so jo zdravniki odslovili, češ da je anoreksična in naj poišče pomoč strokovnjakov za motnje hranjenja. Sophie jih je rotila, da ni tako, a ji razen staršev nihče ni verjel …

anoreksija
anoreksija FOTO: iStockphoto

Sophie Mattes nikoli ni imela težav z motnjami hranjenja in tudi s težo ne. Potem pa je nenadoma začela nepojasnjeno hirati. Kadar koli je kaj pojedla, jo je začel želodec neznosno boleti in bila je napihnjena. ''Imela sem občutek, kot bi se mi nekaj zataknilo v požiralniku. Poleg tega me je začel boleti želodec in bilo mi je slabo,'' pove mlada Britanka. Tako je v enem obroku lahko vase spravila le kakšen košček ali dva, če je pojedla večjo količino hrane, so temu sledile hude bolečine v želodcu. Tako je v enem letu s 57 kilogramov shujšala na pičlih 38.

Sophie je zaradi težav večkrat obiskala svojega zdravnika in mu pojasnila, kakšne težave ima, a ji je ta vedno znova govoril, da je anoreksična. ''Zdravniki so bili prepričani, da se spopadam z motnjami hranjenja. Mojim staršem so celo svetovali, naj mi priskrbijo ustrezno pomoč,'' pripoveduje 20-letnica. ''Bilo je res grozno. Celo tujci na ulici so komentirali moj videz in mi govorili, da sem anoreksična in da naj začnem jesti.''

Edini, ki so verjeli, da je z njo nekaj narobe, so bili starši. Mama je odšla s Sophie k zdravniku in vztrajala, da naredijo podrobne preiskave. ''Bila sem pretresena, ko smo dobili prve izvide, ti pa so bili negativni. Bala sem se namreč, da bodo zdaj zagotovo zdravniki vztrajali pri tem, da sem res anoreksična, in da mi nihče ne bo znal pomagati. Takrat sem namreč že močno shirala, težo sem izgubljala hitreje kot kadar koli in tudi videti sem bila grozljivo,'' se spominja. A k sreči je mama vztrajala na dodatnih preiskavah, ki so v naslednjih mesecih končno pokazale, kaj je narobe z mladenko.

Sophie je bolehala za gastroparezo – motnjo v praznjenju želodca, kjer mišice želodčne stene hrane ne uspejo potisniti naprej v prebavni trakt. Hrana tako dlje časa ostaja v želodcu, to pa prizadetemu vzbuja občutek hitre sitosti, slabost, lahko povzroči tudi napihnjenost po jedi ter bruhanje. Posledica gastropareze so tudi neješčost in upadanje sladkorja v krvi, drastična izguba teže, podhranjenost ter povečano število bakterij v želodcu. Neprebavljena hrana se lahko celo strdi v kompaktno maso, ki je podobna nekakšnemu kamnu in jo imenujemo bezoar. Ta nato povzroča hudo slabost in bruhanje in je lahko tudi življenjsko ogrožajoča. Gastropareza se zdravi z ustrezno dieto in jemanjem zdravil, včasih pa je edina rešitev vstavitev gastričnega spodbujevalnika.

Ker je torej gastropareza resna bolezen, so zdravniki mladenko nemudoma napotili v bolnišnico, kjer so jo naslednjih nekaj tednov hranili po cevki, speljani naravnost v trebuh, naslednji korak pa je bila operacija, s katero so ji v želodec vstavili gastrični spodbujevalnik. Ta je njen želodec spodbudil k delovanju in tako je počasi spet lahko začela jesti večje količine hrane. ''Ker eno leto nisem jedla večjih količin hrane, me je zdaj hranjenje bolelo. Tako sem pred obrokom vzela tablete proti bolečinam in začela počasi, z nekaj vilicami testenin …'' pojasnjuje Sophie, ki ji je sčasoma uspelo in njene prehranjevalne navade ter življenje so se počasi vrnili na stare tire. Danes, pol leta po operaciji, že lahko poje nekoliko več in uspela je pridobiti 11 kilogramov. Zdaj tehtnica kaže skoraj 50 kilogramov in Sophie je olajšana, saj verjame, da se ji bo v prihodnje uspelo še nekoliko zrediti in da bo spet videti, tako kot nekoč – zdrava in vesela.

Sophie je v enem letu s 57 kilogramov shujšala na pičlih 38 kilogramov.
Sophie je v enem letu s 57 kilogramov shujšala na pičlih 38 kilogramov. FOTO: YouTube

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602