Vizita.si
Ženske lahko preverijo, če imajo gen za raka.

Novice

Imate gen, ki povzroča raka?

Alenka Mirt Iskra
23. 12. 2009 08.20
1

Dva gena BRCA 1 in BRCA 2, ki povzročata nastanek raka na dojkah, lahko strokovnjaki najdejo v telesu sicer zdrave ženske, ta pa se odloči, če bo dojke preventivno odstranila. Nekatere se odločijo tudi za odstranitev jajčnikov, da bi resnično odpravile vsako tveganje za razvoj raka.

Preiskave stanejo 3.000 dolarjev.
Preiskave stanejo 3.000 dolarjev.FOTO: Reuters
Maja leta 2009 se je pisala zgodovina. Vložena je bila tožba zoper Myriad Genetic laboratorij. Tožniki so trdili, da bioloških podatkov, ki so zapisani v naših genih, ne bi smeli patentirati. To je bila prva tožba, v kateri so zahtevali, naj se zapisi v genih ne patentirajo.

Omenjeno podjetje je do zdaj edino podjetje v Združenih državah, ki ta poskus opravlja in ženskam nudi možnost, da preverijo, ali so ogrožene. Za ta test se odločijo ženske, ki so družinsko obremenjene z rakom, bodisi da je raka imela mati, babica, ali sestra.

Ženske lahko preverijo, če imajo gen za raka.
Ženske lahko preverijo, če imajo gen za raka.FOTO: iStockphoto

Tožniki so ogorčeni, da mora rezulatate njihove preiskave preveriti še drug strokovnjak, torej potrebujejo drugo mnenje, prav tako pa morajo preiskavo pošteno plačati – stane kar 3.000 dolarjev. Če bi država dovolila, da te poskuse opravi še kakšen drug laboratorij, bi bili stroški zaradi konkurence manjši.

Nasprotniki takšnih preiskav pa trdijo, da so nemoralne in neprimerne in se bojijo, da bodo ljudje sčasoma odstranili vse možne organe, da bi zmanjšali tveganje.

V Sloveniji opravljajo vrsto genetskih raziskav, predvsem pri starših, ki imajo tveganje za različna genska obolenja, ki bi jih lahko prenesli na otroka. Tako že v samem zarodku lahko npr. odstranijo gen, ki bi otroku povzročil razvoj hemofilije ali kakšnega drugega, težkega obolenja. “Ozdravljen” zarodek pa vstavijo materi v maternico. Gre za izjemen dosežek, otroka pa s tem rešijo hude, doživljenjske bolezni ali celo smrti že v prvih mesecih življenja.

Nekaj drugega pa so preučevanje in raziskave genov, ki bi lahko povzročili raka, ni pa nujno.

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587