Imate težave z vetrovi? Preverite, katera hrana jih povzroča
PREHRANA

Imate težave z vetrovi? Preverite, katera hrana jih povzroča

13.02.2020, 9:12
2

Neprijetne vetrove povzroča uživanje polnozrnatih ogljikovih hidratov, so odkrili danski znanstveniki. A pozor. To ni negativno. Nasprotno. Zaradi tega niste napihnjeni in vam bolje delujeta črevesje in prebava.

Raje polnozrnat kruh kot procesiranega.
Raje polnozrnat kruh kot procesiranega./ FOTO: Thinkstock

Vetrovi so neprijeten stranski učinek uživanja polnozrnatih ogljikovih hidratov, pravijo danski znanstveniki. Kar pa nikakor ne pomeni, da so polnozrnate testenine, kruh, kosmiči in riž nezdravi. Vetrovi so nasprotno znak, da se prehranjujete zdravo.

Prepreči napihnjenost

Polnozrnat kruh, testenine, kosmiči in riž skozi črevesje potujejo počasneje kot procesirana hrana. To pomeni, da nas za dlje časa zasitijo, pa tudi, da nastajajo vetrovi. Ti so neželen stranski učinek po eni strani, po drugi strani pa tudi zaželen. Zaradi tega namreč ne postanemo napihnjeni. Če uživamo bel kruh, testenine, piškote, riž, morda nimamo vetrov, a smo napihnjeni in prej lačni.

Vetrovi so morda družbeno nesprejemljivi, a nujni

Študijo so izvedli na Danskem, na univerzi v Copenhagenu, in sicer s 75 udeleženci. "Hrano, ki jo zaužijemo, razgradijo encimi v prebavilih," razloži vodja študije Stine Vuholm. "Toda vlaknin v polnozrnatih ogljikovih hidratih ne morejo razgraditi, zato te potujejo naprej. A zaradi črevesnih bakterij nato začnejo fermentirati. V tem procesu nastajajo vetrovi. Ker potujejo tako počasi, pa mora človek tudi večkrat na stranišče. Oboje ne zveni dobro, a je v resnici znak dobrega zdravja. Morda je družbeno manj sprejemljivo, a vetrov se je treba znebiti,"doda."Če se vetrov ne znebimo, nas začne boleti trebuh in postanemo napihnjeni."

Raje rjavi kot beli riž.
Raje rjavi kot beli riž./ FOTO: Thinkstock

Utrujenost?

Skupina, ki ni uživala polnozrnate hrane, je poročala tudi, da so bolj utrujeni. Toda tega znanstveniki v študiji niso upoštevali. "Lahko gre za posledico prevelikih skokov krvnega sladkorja, lahko pa je tudi čisto psihološko. Ljudje vedo, da jedo nezdravo hrano in lahko to povezujejo z utrujenostjo, zaradi česar se začnejo tako počutiti. Ni torej nujno, da je utrujenost povezana s procesirano hrano, je pa vsekakor razumljivo, da se bolje počutijo tisti, ki jedo bolj zdravo. V polnozrnati hrani je ogromno hranil, ki nam koristijo."

Zdrava hrana = boljše zdravje in lepši videz

Polnozrnata hrana ima sicer tudi druge pozitivne učinke. Zaradi vlaknin se izboljša prebava. Vsebuje tudi vrsto vitaminov, antioksidantov in mineralov, zaradi česar bolje delujejo vsi procesi v telesu. Z zdravim prehranjevanjem smo bolj zdravi in se lahko pohvalimo tudi z lepšim, bolj sijočim videzom.

NOVICE
Sezona pisem: 75 akademikov svari pred Janševo ...
ŠPORT
Vrača se Liga prvakov: vroča četa Liverpoola pred ...
POP IN
Nina Badrić: pogreša občutek zaljubljenosti
TV ODDAJE
Tamara in Renato razdrla zaroko: Žal so se najine ...
VIZITA.SI
Nasveti prehranske strokovnjakinje, ki zmanjšajo ...
OKUSNO.JE
Zdravo in hitro kosilo, ko nimate časa
ZADOVOLJNA.SI
Sanjski moški dobil košarico
MOSKISVET.COM
Čeferinov bonbonček: nova nagrada v Ligi prvakov
BIBALEZE.SI
Nevarnosti družbenih omrežij, ki jih kot starši ...
CEKIN.SI
Razmišljate o dopustu z avtodomom? To je dobro ...
DOMINVRT.SI
Takšnih kuhinj še niste videli
MOSKISVET.COM
5 stvari, ki ji morate vedeti pred nakupom ...