Vizita.si
image (28)

Novice

Imela sem 126 kilogramov, zdaj pa umiram od lakote!

Ni.J.
24. 02. 2010 10.14
13

Pavli so zdravniki, da bi izgubila odvečne kilograme, zvezali želodec. Nekoč 126-kilogramska ženska ima zdaj le 44 kilogramov in umira od lakote, zdravniki pa ji ne znajo pomagati.

Hočem živeti in rada bi bila videti normalno,“ pravi obupana Pavla Spadrnova, ki so ji zdravniki zaradi prevelike telesne teže zvezali želodec. Njeno življenje zdaj visi na nitki, zdravniki pa ji nikakor ne znajo pomagati. Ker živi v groznih bolečinah, šestkrat na dan prejema morfij.

38-letna Pavla je popolnoma izgubila fizično moč. Ker je tako močno shujšala, komaj hodi in se premika le še s pomočjo bergel. “Sama ne morem niti vstati iz postelje. Pri tem mi pomaga mož, zato sploh ne vem, kaj bi brez njega,“ pravi. “Ko sem imela 126 kilogramov, sem bila veliko bolj srečna in obžalujem dan, ko sem se odločila za operacijo.“ Pavli so zdravniki očitno preveč zmanjšali želodec, zato je njen prebavni trakt preveč oslabljen, njen želodec pa ne more sprejemati nobene hrane. “Od operacije naprej sploh ne morem več jesti. Pri življenju me ohranja samo še misel na otroke,“ obupano razlaga.

Pavlina tragična zgodba se je začela z operacijo, ko je tehtala 126 kilogramov. Pred tem je namreč njena teža že začela načenjati njeno zdravje, sama pa ni znala učinkovito shujšati, zato se je odločila, da si bo dala operativno zmanjšati želodec. Najprej se je odločila za laparoskopsko operacijo, pri kateri v zgornji del želodca laparoskopsko, skozi majhne trebušne odprtine, vstavijo prilagodljiv silikonski obroček, imenovan tudi švedski prstan. S tem zdravniki zmanjšajo želodčno prostornino, bolnik pa ne more več prekomerno jesti, saj je izjemno hitro sit.

Pavla se je za operacijo odločila leta 2000. Tri leta po operaciji je izgubila kar 60 kilogramov, medtem ko drugi pacienti izgubijo le od 30 do 40 kilogramov. Ker je izgubila preveč kilogramov, se je nato odločila, da si bo dala obroček odstraniti. Kmalu zatem pa je začela spet  pridobivati kilograme. Ker je začela dosegati svojo predhodno težo, se je odločila za še eno operacijo – vzdolžno resekcijo želodca. Gre za poseg, pri katerem enostavno zmanjšajo želodec, a povratka ni. Ko je želodec enkrat zmanjšan, ga ne morejo več vrniti v prvotno stanje.

Po tem posegu je Pavla začela izjemno hitro hujšati. Ko je spoznala, da ne more nehati izgubljati kilogramov in da z njo nekaj ni v redu, ni bilo več vrnitve. “Kirurg mi je preveč zmanjšal želodec, zato zdaj sploh ne morem več jesti,“ pravi Pavla. Zdravniki pa ji zdaj ne morejo več pomagati. “Proti zdravniku in češki zdravniški zbornici sem zato vložila tožbo, a je bila moja tožba zavrnjena. Pa saj tako ne bi nič dosegla, saj mi ne morejo vrniti želodca in zdravja.

Pavla ima sedaj le 44 kilogramov in še kar hujša. Je popolnoma odvisna od moža, pri življenju pa jo ohranjata zgolj morfij, ki ga prejema kar šestkrat na dan in ji prežene bolečine, ter misel na otroke, ki potrebujejo mamo. “Nikoli si nisem mislila, da bom po operaciji začela dobesedno umirati od lakote. Želela sem si le biti zdrava in normalna,“ še dodaja.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587