Vizita.si
image (28)

Novice

Končno lahko zapre usta

S.C.
27. 03. 2012 10.12
0

Ubogemu Afričanu je obraz iznakazil ogromen tumor, zaradi česar so ga domačini imeli za hudiča. Na srečo pa je, tik preden bi ga ogromna tvorba zadušila, v bližnji zaliv priplula ladja s prostovoljnimi zdravniki, ki so mu rešili življenje.

Še pred nekaj leti je bil Lawson srečno poročen očka treh otrok. Z družino je živel v revnem obmorskem mestecu afriške države Togo, njegova edina skrb je bila, da preživi družinske člane in jim omogoči kar se da dostojno življenje. Pred šestimi leti pa je kruta bolezen njegovo življenje obrnila na glavo. Na zgornji čeljusti se mu je namreč pojavil ameloblastom, benigni tumor, ki je rasel tako hitro, da je v nekaj letih močno iznakazil njegov obraz in mu otežil dihanje. Tvorba je napela levo ličnico, deformirala čeljust, zobje so mu rasli vsepovprek. “Ljudje so se me izogibali, zmerjali so me s hudičem,“ se žalostno spominja Lawson. “Izgubil sem službo, žena me je zapustila, ostal sem tako rekoč brez vsega.“ Okoliški prebivalci so bili zaradi verovanja trdno prepričani, da v njegovem telesu prebiva hudič, zato mu niso dali niti hrane, ko je prišel v trgovino. Žal je na tistem koncu zdravstvo tako na dnu, da še zdravniki pravijo, da je bolje zboleti za hitrim rakom, da čim prej umreš, kot če te bolezen razjeda leta in leta, pomagati ti tako ali tako ne morejo.

Ko sem že skoraj obupal nad življenjem, pa je tudi zame le posijal žarek upanja,“ še pove nesrečni Lawson. Nekega dne pred dvema letoma je namreč na lokalnem radiu slišal novico, da v njihov zaliv pripluje Africa Mercy, ladja, na kateri bodo imeli bolniki možnost brezplačne zdravniške pomoči. Lawson ni razmišljal niti za trenutek, poln upanja je, od pet do glave zavit v tradicionalna afriška oblačila, stopil na ladjo. Izurjena ekipa kirurgov prostovoljcev je zavihala rokave in že naslednji dan so mu ogromni tumor odstranili, mu popravili nos, zgornjo ustnico in lice, tako da je bilo po posegu vse na svojem mestu, na pomoč pa je nesebično priskočilo tudi ladijsko osebje, ki ga je oskrbelo s krvjo. Sicer je bilo potrebnih še nekaj manjših operacij, a Lawson je žarel in vzklikal od navdušenja. “Verjamem, da je to božje delo,“ srečen pove. “Če namreč ne bi bilo ladje, bi v zelo kratkem času umrl zaradi zadušitve, saj je ogromen tumor že močno oviral moje dihanje in mi povzročal neznosne glavobole.“ Sedaj se mu zdi, kot da se je znova rodil. Končno lahko spet uživa v mamini obari s stročnicami, se druži z otroki in si počasi gradi novo življenje.

Ameloblastom je benigni tumor, ki se navadno pojavi na posteriornem delu spodnje čeljusti. Je epitelijska novotvorba iz skleninskega organa, ki pa ne tvori sklenine.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587