Vizita.si
Debele laži-1

Novice

Imeti hoče najmanjši obseg pasu na svetu!

E.T.
16. 04. 2010 09.46
2

Svetovna rekorderka v najožjem pasu je še vedno Američanka Cathie Jung, ki čez pas meri pičlih 38 centimetrov. Zdaj hoče njen rerkord podreti 28-letna Nemka, katere obseg pasu znaša 45 centimetrov.

28-letna Ioana Spangenberg je po rodu Romunka, ki že vrsto let živi v Nemčiji. In bolj kot vse na svetu si je želela uspeti kot manekenka. A zaradi njene nenavadne postave je modne agencije niso hotele najeti ne za fotografiranja ne za reklame ne za modne revije. Ioana je namreč precej visoka in ekstremno suha – še posebej okrog pasu. Njene telesne mere namreč znašajo 72-45-82.
Debele laži-1
Debele laži-1 FOTO: iStockphoto

A Nemka se kljub vsemu ni vdala. Oblikovala je svojo spletno stran, kjer je objavila svoje oblečene in slečene fotografije, ter se tako prek spleta ponudila morebitnim delodajalcem. Sklenila pa je tudi, da bo svojo telesno posebnost izkoristila in da bo poskušala podreti Guinnessov svetovni rekord, ki trenutno pripada 73-letni Američanki Cathie Jung, katere obseg pasu meri pičlih 38 centimetrov.

Ioanin soprog Jan je povedal, da je njegova boljša polovica že od vedno vitka in čudovita. Pravi, da nikoli ni hujšala, kajti nikoli ni imela težav z odvečnimi kilogrami, in da ima pač takšno telesno kostitucijo. Tudi Ioana pravi, da nikoli ne pazi, kaj jé, in da do najtanjšega pasu na svetu ne namerava priti z dieto, temveč si pri ožanju pomaga z nošenjem korzetov. ''Ioana je zagotovo edina manekenka na svetu s takšnimi neobičajnimi telesnimi merami. In zame je najlepša manekenka na svetu. Poleg njene postave pa nadvse obožujem tudi njeno kuhinjo,'' pripoveduje Jan, ki mu suhljata žena velikokrat kaj skuha.

In medtem ko je soprog navdušen nad svojo ženo, pa na ulici Ioana pogosto žanje začudene in celo neodobravajoče poglede. ''Včasih kdo pristopi k meni in me vpraša, ali je z mano vse v redu. Spet drugi pa se razburijo in mi pridigajo o zdravi prehrani,'' o odzivih ljudi pove Ioana. ''No, najde pa se tudi kdo, ki ima pozitivno mnenje o tem, da želim podreti svetovni rekord v najmanjšem obsegu pasu. Sicer pa na mnenja drugih ne dam kaj dosti!''

Zdravstvene težave, ki jih povzroča preozek korzet

A nošenje izredno tesnih steznikov, ki je bilo predvsem med bogatimi damami priljubljeno v preteklih stoletjih, ima lahko številne posledice na žensko telo in zdravje. Zaradi močnega zategovanja v predelu pasu so v preteklosti pri številnih ženskah, ki so pogosto nosile korzete, opazili, da so se jim notranji organi močno deformirali. Njihova jetra, črevesje, mehur pa tudi želodec so zaradi stisnjenosti in posledično deformiranosti pripadnicam nežnejšega spola povzročali nemalo zdravstvenih težav – zaprtje, zgago, deformacijo hrbtnih mišic, celo neprijeten kašelj in težave z dihanjem. Ker so namreč korzeti stisnili tudi spodnji del pljuč in posledično povzročili plitvo dihanje, se je spodnji del pljuč polnil s sluzjo, ki so jo ženske potem ves čas izkašljevale. Zato ni nenavadno, da so v preteklosti nekateri zdravniki steznike povezovali s tuberkulozo.

Sicer pa so imele ženske, ki so pogosto nosile tesne korzete, tudi nemalo drugih težav. Težko so se sklanjale in dvigovale otroke, trpele so hude bolečine. Poleg tega pa strokovnjaki pravijo, da je imela marsikatera pripadnica nežnejšega spola tudi težave z zanositvijo, kajti korzeti so močno stiskali in vplivali tudi na ženske reproduktivne organe. Menda je kar nekaj žensk rodilo otroke s hujšimi napakami, marsikateri je plod zaradi nošenja steznika med nosečnostjo umrl ali pa je še pred porodom umrla kar nosečnica.

Danes je nošenje steznikov še vedno moderno, a so sodobni korzeti povsem drugačni od tistih, ki so jih ženske nosile pred nekaj stoletji. Stezniki so tudi veliko bolj udobni in prijazneši tako ženskemu telesu kot njenemu zdravju.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587