Vizita.si
image (28)

Novice

Prijatelj ji je odstrelil obraz!

Ni.J.
29. 04. 2010 08.18
0

27-letnica je zaradi neprevidnosti prijatelja izgubila oči in nos. Zdaj čaka na revolucionaren poseg, po katerem ji ne bo več treba nositi maske in skrivati svojega obraza pred otrokom.

27-letna Chrissy Steltz je bila stara šele 16 let, ko je njen prijatelj po nesreči sprožil puško, ki je bila uperjena v njen obraz. Zdaj, 11 let pozneje, si zdravniki prizadevajo, da bi ji rekonstruirali obraz s pomočjo silikonske maske, na kateri bi bili nos in steklene oči. Masko ji bodo s pomočjo magneta pritrdili na posebne vsadke, ki ji jih bodo zavrtali v preostanek kosti. Operacija, ki je pred tem še niso nikoli izvajali, bo Chrissy omogočila, da bo lahko vzgajala svojega sina z odkritim obrazom in ne skritim za masko, ki jo zdaj nosi.

Najstniška neumnost

Chrissy se krute nesreče, ki se ji je pripetila pri šestnajstih letih, spominja, kakor da bi se zgodila včeraj. “Počeli smo to, kar počnejo vsi najstniki – zabavali smo se in pili,“ pravi. “Odšla sem v kuhinjo po pomarančni sok in opazila, da je prijatelj v rokah držal puško. Rekla sem mu, naj jo odloži, a je vztrajal, da ni nabita.“ Prijatelj je nato, da bi ji dokazal, da je puška prazna, pritisnil na sprožilec, za Chrissy, ki je stala le dober meter stran od njega, pa je to pomenilo trenutek, ko se je njeno življenje za vedno spremenilo. Njen takratni fant Will O'Brien je sekundo za tem, ko je močno počilo, že pritekel v kuhinjo. “Ste že videli kdaj ranjeno žival, ki se skuša dvigniti? Prav to sem namreč videl. Pred mano je ležala oseba s poškodbo, ki je ne bi preživel nihče, hkrati pa se je skušala dvigniti,“ se spominja O'Brien. Chrissy so nemudoma odpeljali v bolnišnico, kjer so ji zdravniki rešili življenje, ne pa tudi obraza.

Življenjska sprememba

Strel je Chrissy odnesel levo očesno jamico in celoten osrednji del obraza, poškodoval pa ji je tudi desno oko, tako da je popolnoma izgubila vid. Zdravniki so bili presenečeni, da je sploh preživela strel. Šest tednov je bila v komi, ko se je zbudila, pa je mislila, da je zaspala v avtu med družinskim izletom. O'Brien ji je nato povedal, kaj se ji je zgodilo.

Ostal mi je le eden od petih čutov. Ničesar nisem vohala, videla ali okusila. Zelo slabo sem slišala, vse, kar mi je ostalo, je bil otip,“ se spominja Chrissy. A se je mlada borka odločila, da se ne bo kar tako vdala. Odšla je na maturantski ples in srednjo šolo zaključila z odliko. “Na izbiro sem imela le dvoje – ali se predam in smilim sama sebi ali pa se borim. Izbrala sem slednje.“ Po grozni nesreči se je tako morala vsega naučiti znova. Ker je izgubila vid, se je morala naučiti brati Braillovo pisavo in hoditi s pomočjo palice, hkrati pa se je morala sprijazniti z dejstvom, da ji je strel odnesel cel osrednji del obraza.

Po zaključeni srednji šoli se je vpisala na fakulteto, kjer je obiskovala predavanja za slepe in slabovidne. Tam je spoznala Geoffreyja Dilgerja, ki je prav tako izgubil vid pri šestnajstih letih, a zaradi bolezni. Po sedmih letih se jima je rodil sin, ki sta ga poimenovala Geoffrey. “Kljub temu da sem slepa, vidim Geoffreyjeva polna lička, njegove iskrive oči in popolne ustnice,“ pravi Chrissy. “Želim pa si, da bi me lahko videl tudi on. Takšno kot sem bila in ne takšno, kot sem danes. S celim obrazom in brez maske.“

Novo upanje

Želja po novem obrazu pa se bo Chrissy kmalu izpolnila. Ker nima očesnih jamic in sinusnih kanalov, ji zdravniki sicer ne morejo pomagati z običajno presaditvijo obraza. Namesto tega pa ji bodo poškodbo poskusili prikriti s pomočjo umetnih oči in silikonskega nosu. Masko bodo nepremično na mestu držali magneti, ki bodo pritrjeni na osmih vsadkih, vsajenih v preostanke kosti na njenem obrazu. 15 tisoč evrov vredne in tri ure trajajoče operacije zdravstveno zavarovanje ne bo krilo, saj na zavarovalnici menijo, da gre za lepotni poseg, zato pa so ji zdravniki podarili svoj čas in izkušenost. Če bo vse potekalo po načrtu, bo imela Chrissy tako do poletja končno spet obraz.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587