Vizita.si
pregled in slikanje<br>glave

Novice

Iz glave so mu odstranili del eksploziva!

E.T.
12. 04. 2010 15.39
0

Operacijska soba v eni od afganistanskih bolnišnic je spominjala na prizorišče detektivske nadaljevanke. Kirurgi so namreč morali vojaku iz glave odstraniti del eksploziva, ki bi lahko vsak čas eksplodiral.

pregled in slikanje<br>glave
pregled in slikanje<br>glave FOTO: iStockphoto

Ko so reševalci v bolnišnico prihiteli z afganistanskim vojakom, ki je imel v glavo zapičen del eksplozivnega sredstva, zdravniki niso niti pomislili, da je pred njimi sila neobičajna in zelo tvegana naloga. Na prvi pogled je bilo namreč videti, kot da je med vajo vojaka v glavo zadel del eksploziva in da je kovinski delec treba preprosto odstraniti iz njegove glave. Takoj za tem, ko so ustavili krvavitev in vojakovo stanje toliko stabilizirali, da je bil dovolj pri močeh za operacijo, so ga odpeljali na slikanje celotnega telesa. Želeli so namreč ugotoviti, ali je kakšen kos kovine po krvi potoval v druge dele telesa.

In ravno podrobno slikanje glave je razkrilo, da je skoraj 15 milimetrov dolg del, ki ga ima vojak zapičenega v glavi, še vedno poln in da lahko vsak čas eksplodira! ''Sprva sem mislil, da gre le za prazen zgornji del eksplozivnega sredstva,'' razlaga radiolog Anthony Terreri. ''Podrobno slikanje glave pa je razkrilo, da ni tako. Na slikah sem videl, da v kosu, ki ga je imel vojak zapičenega v glavi, ni trdna snov, ampak da je notri nekaj takšnega kot zračna globel. Skratka, vse skupaj mi ni izgledalo prav.'' In res se je izkazalo, da bi lahko del v vojakovi glavi še vedno eksplodiral. Zato so na pomoč nemudoma poklicali ekipo za onesposobljanje eksplozivnih sredstev ter evakuirali vse bolnike, ki so bili dovolj pri močeh za transport, ter bolniščnično osebje, ki ga v tistem trenutku niso potrebovali. Kirurge v operacijski sobi, ki so operirali vojaka, so oblekli v zaščitne obleke, in operacija se je lahko začela. ''Bilo je kot v kakšni detektivski nadaljevanki,'' pove William Carter, eden od bolnišničnih uslužbencev. ''V operacijski, kjer so operirali vojaka, je bilo zelo napeto in bila je velika gneča. Tudi v sosednji operacijski sobi so ravno nekoga reševali in jih nismo mogli evakuirati. Tako da je bila usoda vseh teh ljudi, ne le ranjenega vojaka, v rokah kirurgov.''

A k sreči se je vse dobro končalo. Izkušeni kirurgi so ekploziven del odstranili iz vojakove glave, ekipa za onesposobljanje ekplozivov pa je nevaren del onesposobila. Tudi vojakovo zdravstveno stanje se izboljšuje in kot vse kaže, ima dobre možnosti za okrevanje. ''Zadnje slike glave so pokazale, da je vojaku ob udarcu počila lobanja, in sicer na sprednjem desnem delu glave. Vojak je imel veliko srečo, da se del eksploziva ni zapičil globlje v glavo,'' pojasnjuje nevrokirurg dr. David Palestrant. Vodja travmatološkega oddelka v afganistanski bolnišnici dr. John Bini pa dodaja: ''Vojak je sicer utrpel poškodbe možganov, a njegovo stanje je iz dneva v dan boljše.''

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587