Vizita.si
Rojstvo

Novice

Iz kome ga je zbudila novica, da je postal dedek

E.T.
12. 02. 2010 10.29
0

Med padcem iz strehe si je 60-letni David močno poškodoval možgane in po pet ur trajajoči operaciji, s katero so mu kirurgi iz možganov odstranili krvni strdek, je možakar padel v komo. Kljub slabim napovedim pa ga je iz kome zbudila novica, da je postal dedek.

Helen in David verjameta, da je Davida iz kome zbudila novica, da je postal dedek.
Helen in David verjameta, da je Davida iz kome zbudila novica, da je postal dedek. FOTO: iStockphoto

60-letni David Russell je popravljal streho od skednja, ko mu je nenadoma spodrsnilo. S skoraj štirih metrov je zgrmel proti tlom in z glavo treščil ob beton. Poškodovanega kmetovalca Davida so nemudoma odpeljali v bližnjo bolnišnico, kjer se je ekipa izkušenih kirurgov kar pet ur borila za njegovo življenje. A za tem, ko so mu med posegom uspešno odstranili krvni strdek v možganih, je 60-letnik padel v komo. Napovedi zdravnikov so bile slabe. ''Zdravniki niso verjeli, da bo preživel operacijo, a jo je. A je takoj za tem padel v komo in zdravniki so mi rekli, da bo se bo sicer v najboljšem primeru zbudil, a da je verjetno utrpel hude poškodbe možganov,'' pripoveduje Davidova žena, 57-letna Helen.

A prestrašena družina nad njim ni obupala. Redno so ga obiskovali v bolnišnici in se pogovarjali z njim. In ravno ena od novic, ki jo je Helen prihitela povedat možu, mu je rešila življenje, zatrjuje Davidova družina – novica, da je prvič postal dedek. ''Ko se je rodila najina prva vnukinja Eddie, sem takoj odhitela v bolnišnico in možu povedala veselo novico. Na uho sem mu zašepetala: ''Daj no, dedek, zdaj se pa res moraš zbuditi.'' In res se je nekaj trenutkov pozneje spet ovedel. Začel je premikati oči in jih kmalu tudi odprl,'' se veselega trenutka spominja Helen.

A David se teh prvih ur, ko je po 15-ih dneh v komi spet odprl oči, ne spominja prav dobro. Ko pa mu je žena povedala celotno zgodbo in da je bila novica o prvi vnukinji tista, ki ga je priklicala nazaj, je bil presrečen. Komaj je čakal, da spozna vnukinjo, ki mi je rešila življenje. ''Bilo je čudovito, ko sem prvič videl in spoznal Eddie. Ko bo večja, ji bom pripovedoval to zgodbo in se ji zahvalil, da me je priklical iz kome, da mi je rešila življenje,'' pove David, ki je kljub slabim napovedim zdravnikom po nesrečnem padcu že skoraj povsem okreval.

Kaj je koma?

Koma je sicer stanje globoke nezavesti, v katerem se oseba ne odziva na zunanje dražljaje. Ne reagira na bolečino, zvoke in svetlobo, ne more premikati delov telesa, pri takšen pacientu se ne menjajo obdobja spanja in budnosti. V komo oseba med drugim pade zaradi:

- hudih poškodb glave, ki jih povzročijo prometne nesreče, padci, udarci ...;

- možganske kapi;

- hudih zastrupitev;

- okvar živčnega sistema.

Včasih pa se zdravniki odločijo, da bodo pacienta umetno uspavali oziroma ga dali v umetno komo. Za to se največkrat odločijo v primeru hudih poškodb in bolečin, da bolnik lažje in hitreje okreva, ter takrat, ko želijo pri bolniku, ki je utrpel hude možganske poškodbe, ohraniti delovanje določenih možganskih funkcij. Pacient je lahko v komi nekaj dni, tednov, mesecev ali celo let. Obeti pa so zelo različni – nekateri se iz kome zbudijo brez posledic, drugi se zbudijo z okvarami možganov, nekateri pa žal umrejo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587