Vizita.si
image (28)

Novice

Iz noge so mu oblikovali čeljust

Ni.J.
15. 02. 2011 11.09
4

48-letnemu moškemu iz Klanga so zdravniki zaradi raka odstranili celotno spodnjo čeljust. Nadomestili so mu jo z novo, ki so jo oblikovali iz njegove lastne kosti in kože z noge.

Učitelju iz Klanga so zdravniki pri 48 letih diagnosticirali ameloblastični karcinom. Gre za redko in izjemno agresivno obliko raka, ki napade obrazno tkivo in kosti. Na spodnji čeljusti se mu je tako naredil ogromen maligni tumor, ki pa so mu ga kirurgi, da bi mu rešili življenje in preprečili širjenje bolezni, morali v celoti odstraniti.

Ker je bil tumor izjemno velik, so morali kirurgi učitelju odstraniti celo spodnjo čeljust. Med operacijo, ki so jo izvedli specialisti iz bolnišnice Tengku Ampuan Rahiman in je trajala kar 20 ur, pa zdravniki niso le odstranili čeljusti, temveč so se odločili, da bodo med isto operacijo oblikovali tudi novo.

Dr. Thomas Abraham, ki je vodil operacijo, pravi, da poseg ni vključeval zgolj jemanja kosti in kože iz noge za oblikovanje čeljusti, temveč tudi odvzem kože z dlani, s katero so pokrili brado. “Odločen sem bil, da bom odstranil rakavo tkivo in rekonstruiral defekt v eni operaciji,“ je povedal. “Novo spodnjo čeljust smo oblikovali iz fibule, kosti v nogi, in tkiva, ki smo ga prav tako vzeli iz noge, nato pa smo spodnjo čeljust na zgornjo pritrdili s ploščicami iz titana. Povezati smo morali tudi krvne žile iz nožnega tkiva z žilami v vratu, ker je bil tumor zelo velik, pa smo morali med operacijo odstraniti tudi kožo z brade. To smo nato nadomestili s tkivom in kožo s pacientove leve roke.“ Rak pa se je razširil tudi v pacientove limfne vozliče v vratu, zato so morali odstraniti tudi te.

Konstruiranje čeljusti iz kosti in tkiva noge je zelo pogosto, vendar pa dr. Abraham pravi, da je bil zanje največji izziv istočasno oblikovati še brado. Operacija je trajala kar 20 ur, pri njej pa je sodelovalo 25 specialistov, od oralnih do mikrovaskularnih kirurgov. Bolnik je trenutno še na oddelku za intenzivno nego, vendar je njegovo stanje stabilno.

Abraham pravi, da bo pacient ostal hospitaliziran še približno tri tedne, nato pa bo lahko odšel domov. Približno mesec dni bo za hojo še potreboval bergle, saj mu manjka del fibule, vendar bo sčasoma popolnoma okreval. Rakavo tkivo je bilo z operacijo v celoti odstranjeno, tako da je bolezen izginila.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587