Vizita.si
image (28)

Novice

Iz smrtne postelje naravnost pred oltar

S.C.
09. 01. 2012 08.03
0

Kirstie boleha za cistično fibrozo, zaradi katere je bila le nekaj dni pred poroko na robu smrti. A pol leta po presaditvi pljuč je srečno poročena in se je že vrnila na plesni podij.

Mlada Britanka, Kirstie Tancock, je pri svojih 22 letih uspešna poslovna ženska, inštruktorica plesa in srečno poročena. Navzven je njeno življenje videti kot iz pravljice, toda le optimizem, močna volja in ljubezen do življenja ji dajejo moč, da se bori s kruto realnostjo. Ob rojstvu so ji namreč diagnosticirali cistično fibrozo, dedno bolezen, zaradi katere so ji odpovedovala pljuča. "Vedno sem se slabo počutila, večino otroštva sem preživela v bolnišnicah, a nisem želela, da me bolezen ovira pri uresničitvi mojih sanj," z nasmehom na obrazu pove Kirstie.

Tako je diplomirala iz umetnosti, da bi izboljšala svoje zdravje, se je pred štirimi leti vpisala na ure plesa ob drogu, se vanj dobesedno zaljubila in kmalu po tem naredila še licenco za inštruktorja. Razen zdravja ji je šlo vse kot po maslu. Ustanovila je lastno podjetje, ki se ukvarja s prodajo plesnih oblačil, pri svojih 19-ih pa se je tudi prvič zares zaljubila.

"Stuarta sem spoznala pred tremi leti in bila je ljubezen na prvi pogled. Nikoli nisem upala niti sanjati o tem, da bom nekoč srečala fanta, ki bo toliko vedel o moji bolezni in bo z mano v vseh dobrih in slabih trenutkih. Ne samo da je ljubezen mojega življenja, je moj angel, ki noč in dan bedi ob meni in mi daje moč, da se borim, tudi ko je najbolj hudo."

Fant, ki jo je kmalu zatem zaprosil za roko, je njeno bolezen sprejel popolnoma normalno in ni dovolil, da bi ogrozila njuno ljubezen. Toda tik pred poroko se je Kirstie stanje močno poslabšalo in so jo urgentno sprejeli v bolnišnico.

Bila je skoraj na robu smrti, le presaditev pljuč bi ji lahko rešila življenje, a seznam bolnikov je mnogo daljši od seznama darovalcev, zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bo izgubila bitko z boleznijo. "Ležala sem v bolniški postelji, priključena na kisik in omotična od vse te mešanice zdravil, ko bi se morala pripravljati na poroko, in molila, da se zgodi čudež," pripoveduje Kirstie. In res, skoraj v zadnjem trenutku se je našel darovalec, srečnici so uspešno presadili pljuča in ji rešili življenje.

"Glede na to, da je bila operacija uspešna, nisem želela odpovedati poroke, čeprav sem bila praktično priklenjena na bolniško posteljo in čutila neznosne bolečine. A to ni bila ovira, da se odrečem najsrečnejšemu dnevu svojega življenja."

Tako starši kot zdravniki so njeno odločitev podprli in bili pripravljeni storiti vse, da ji omogočijo sanjsko poroko. Na dan obreda je zaužila pravi koktajl protibolečinskih tablet, medicinske sestre pa so ji pomagale obleči poročno obleko. Tako se je le tri dni po presaditvi pljuč v invalidskem vozičku "sprehodila" do oltarja in dahnila usodni "da".

"V treh dneh sta se mi zgodila dva čudeža. Ko so že skoraj vsi obupali nad mano, se je našel darovalec in mi rešil življenje, poleg tega pa sem se srečno poročila z ljubeznijo svojega življenja. Vse to mi je dalo neizmerno voljo, da se borim in popolnoma ozdravim," pove nasmejana in polna optimizma.

Danes, šest mesecev po operaciji, nihče ne bi verjel, da je bila Kirstie kdaj bolna. "Počutim se bolje kot kadar koli prej, moje telo je popolnoma gibljivo in najbolj srečna sem, ker spet lahko plešem. Pred pol leta sem se učila ponovno hoditi in nisem niti upala pomisliti, da se bom kdaj vrnila na plesni podij," pripoveduje Kirstie, ki je o svoji življenjski preizkušnji posnela tudi dokumentarec, s katerim se je zasidrala v srca mnogim ljudem po svetu, bolnikom pa dala voljo, da se borijo za svoje življenje. Poleg tega uspešno sodeluje tudi z dobrodelno organizacijo, pri kateri pomaga zbirati sredstva za spodbujanje darovanja organov.

Cistična fibroza je najpogostejša, pogosto usodna, genska bolezen, s katero se v Sloveniji trenutno bori okoli sto bolnikov. Pri bolezni gre za to, da otrok prejme okvarjen gen od obeh staršev, kar prizadene več organskih sistemov. Pri CF je moteno prehajanje natrijevih in kloridnih ionov v celicah vrhnjice, ki prekriva zunanje in notranje površine organov, ter moteno delovanje žlez, ki izločajo sluz. Namesto redke sluzi, ki čisti dihala, tako v pljuča priteka gosta sluz, ki jih lahko zamaši. Posledica tega so sesedanje pljuč, različne okužbe pljuč in razvoj kronične okužbe, bolezen pa prizadene tudi trebušno slinavko. Zdravila za CF za zdaj še ni, je pa izjemno pomembno, da se bolezen odkrije v zgodnji fazi, saj je na ta način mogoče preprečiti trajne poškodbe pljučnega tkiva.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587