Vizita.si
Radenska Naturelle

Novice

/ Oglas

Izbira vode lahko vpliva na naše zdravje

PR
23. 07. 2024 09.37
0

Logično in pravilno je, da ob žeji najprej posežemo po najbolj naravni in zdravi pijači – vodi. Pa se pri tem tudi vprašamo, kakšno vodo pijemo in kako vpliva na naše telo?

V svetu naravno čista pitna voda že dolgo ni nekaj samoumevnega. Slovenija na srečo velja za državo, ki je bogata z vodo. Okrog 90 odstotkov prebivalcev je vključenih v sistem oskrbe s pitno vodo, katere kakovost pa je močno odvisna od velikosti oskrbovalnega območja oziroma vodovoda. Voda iz pipe je pri nas zagotovo najbolj ekonomična izbira, vprašanje pa je, ali je v vsakem primeru tudi najboljša.

Razlike v vodi so pomembne

Le peščica vod, ki ustreza najstrožjim standardom in zahtevam, je lahko označena kot naravna mineralna voda. Gre namreč za najkakovostnejšo kategorijo predpakiranih vod, ki izvirajo iz podzemnega vodnega vira, po polnjenju pa morajo dosegati enako čistost kot na izviru. Od njenega črpanja do polnjenja so dovoljeni le natančno predpisani, minimalni fizikalni posegi, medtem ko je vodovodna voda lahko obdelana tudi z dodajanjem kemičnih sredstev za dezinfekcijo. Prav tako ima dodatno razlikovalno lastnost, ki jo bistveno razlikuje od vode iz pipe: značilno vsebnost mineralnih snovi in drugih naravnih elementov, ki se lahko odraža v določenih prehransko-fizioloških učinkih. 

Prvobitno čista, 100% naravna – Radenska Naturelle Negazirana naravna mineralna voda najvišje kakovosti že tisočletja nastaja tudi v osrčju idilične pomurske ravnine. Po hidrogeoloških raziskavah je starost podzemnega vira, iz katerega se danes črpa voda, ki jo poznamo pod imenom Radenska Naturelle, ocenjena na 12.000 let. Izvir se napaja iz padavinskih vod, ki se s pronicanjem skozi skoraj neprepustne zemeljske plasti prečistijo in obogatijo z minerali. Voda je v zaščitenem podzemnem viru varna pred onesnaženjem, ki so mu izpostavljene površinske vode.
Zaradi svoje sestave je naravna mineralna voda še posebej priporočljiva ob intenzivnejših telesnih obremenitvah ali posebnih dietah.
Zaradi svoje sestave je naravna mineralna voda še posebej priporočljiva ob intenzivnejših telesnih obremenitvah ali posebnih dietah.FOTO: Arhiv naročnika

Ko potrebujemo več kot običajno vodo

Naravna mineralna voda vsebuje edinstveno kombinacijo naravno prisotnih mineralov, kot so kalcij, magnezij in kalij. Ti minerali so koristni za ohranjanje zdravih kosti, mišic in drugih vitalnih funkcij telesa. Ker gre za naravne elemente, jih telo tudi zlahka absorbira. Zaradi svoje sestave je naravna mineralna voda še posebej priporočljiva ob intenzivnejših telesnih obremenitvah ali posebnih dietah.

Poznate vlogo mineralov v mineralni vodi?

Kalcij prispeva k ohranjanju kostne gostote in je zato še posebej pomemben za ženske in starejše. Pomanjkanje kalcija skupaj z nekaterimi drugimi dejavniki tveganja lahko vodi do osteoporoze. 

Magnezij podpira zdravje kardiovaskularnega sistema in prispeva k delovanju mišic.

Kalij pomaga pri vzdrževanju ravnovesja tekočin in elektrolitov v telesu.

Zavedati pa se moramo, da sta poleg zadostnega vnosa mineralov v telo za naše zdravje ključnega pomena tudi dovolj gibanja in zdrav življenjski slog.

Ali ste vedeli?En liter Radenske Naturelle vsebuje 59 mg kalcija, 20 mg magnezija, 0,7 mg kalija, zato je idealna osvežitev za vse priložnosti in vse generacije. Zaradi nižje vsebnosti natrija, ki znaša 6,9 mg, je Radenska Naturelle primerna tudi za diete z malo natrija.

Najmanj dva litra na dan

Voda je eden od osnovnih pogojev življenja, saj poganja vse procese v človeškem telesu. Vodo ves čas izgubljamo prek ledvic, črevesja, pljuč in kože, zato moramo skrbeti za ustrezno hidracijo. Premajhen vnos tekočin se hitro pokaže v zmanjšani zbranosti, glavobolu, utrujenosti in slabem počutju. Nastopi lahko tudi bolezensko stanje – dehidracija, ki vodi v resne zaplete, saj izguba vode za več kot 15 % telesne teže že resno ogroža naše življenje.

Priporočila za ustrezen vnos vode:*
- Nosečnice: 2,7 l na dan
- Odrasli: 2–2,5 l na dan
- Mladostniki: 2–2,5 l na dan
- Otroci (4–13 let): 1,6–1,9 l na dan
- Malčki (1–3 leta): 1,1–1,3 l na dan
- Dojenčki (7–11 mesecev): 0,8–1 l na dan

* Povzeto po priporočilih Evropske agencije za varnost hrane.

Naročnik oglasa je Radenska. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 567