Vizita.si
image (28)

Novice

Misica pred grozljivo preizkušnjo

K.B.
20. 11. 2012 08.31
13

Tekmovalka za miss Amerike 24-letna Allyn Rose je sprejela najtežjo odločitev v življenju. In sicer da si bo preventivno odstranila obe dojki, da bi se zavarovala pred grozljivo boleznijo, s katero so se srečale skoraj vse njene sorodnice – rakom dojke.

Allyn Rose, ki se bo 12. januarja potegovala za naslov najlepše Američanke, je pri komaj 24 letih izvedela, da je podedovala gen, ki je povezan z večjim tveganjem za razvoj raka dojke. Ker je zaradi te bolezni izgubila svojo mater in so zaradi nje umrle tudi skoraj vse druge ženske v njenem sorodstvu, je sprejela težko odločitev, in sicer da si bo preventivno odstranila obe dojki. "Prsi ne določajo našega življenja. Izbiram življenje namesto lepote … Ne bom dovolila, da me moj strah pred izgubo tega dela ženstvenosti pokoplje," je povedala za revijo People. Po nekaterih podatkih imajo ženske, ki nosijo gen, ki ga ima tudi Allyn, skoraj 75-odstotno možnost, da zbolijo za rakom dojke.

Allyn namerava na operacijo naslednjega junija, če zmaga na tekmovanju za miss Amerike, bo preventivno operacijo prestavila na januar leta 2014, ko bo izpolnila svoje naloge, ki so ji predpisane s pogodbo. "Z očetom sva se pogovarjala s številnimi kirurgi in zdravniki. Nekateri so zaskrbljeni, saj nimam raka in sem tako mlada, spet drugi menijo, da je to pametna poteza, še posebej za nekoga, ki je k temu obolenju genetsko nagnjen." Njena mati je prvič za rakom dojke zbolela pri 27 letih in takrat so ji odstranili desno dojko. Ko je prišla v pozna 40. leta, se je rak ponovil, takrat na levi dojki. Zdravniki so ga na žalost odkrili v njegovi pozni tretji fazi, ko je bil že izjemno agresiven. Čeprav so jo družinski člani v preteklosti spodbujali, naj si da odstraniti obe dojki, je njihove nasvete zavračala in po mnenju Allyn jo je prav to na koncu stalo življenja. Mati je boj z rakom izgubila, ko je imela Allyn 16 let, in takrat je najstnica skupaj s prijateljico Susan G. Komen ustanovila fundacijo za raka dojke Tigerlilly Foundation and Dig Pink, ki mlade izobražuje o raku dojke in preventivi.

Kljub temu, da je prepričana, da bo šla na preventivno dvojno mastektomijo, je priznala, da jo skrbi, kako bo njeno telo videti po operaciji. "Ideja, da se bom nekega dne zbudila in moje telo ne bo enako, je zame grozljiva." Kljub vsemu jo ob tem bodri misel na njene idole, kot sta Robin Roberts in Giuliana Rancic, ki sta premagali raka dojke in nato ozaveščali druge o tej bolezni. Tako si tudi sama želi, da bi tekmovanje za miss Amerike izkoristila za to, da bi ženske opozorila na pomembnost preventivnih pregledov in zdravega načina življenja, s katerim lahko zmanjšamo tveganje za razvoj raka dojke.

Allyn je tako pred kratkim osvojila naslov miss okrožja Kolumbije, lansko leto pa je bila okronana kot miss Marylanda. Na tokratnem tekmovanju, ki bo potekal v Las Vegasu, se bo za krono najlepše potegovala skupaj s 53 preostalimi lepoticami. "Če bi zmagala na tem tekmovanju, bi se vsekakor uresničile sanje, ki jih je moja mati imela zame, in zato si zmage vsekakor zelo želim," je še povedala.

Kako se je s tem rakom soočila slovenska manekenka, preverite tukaj.

Kaj je preventivna mastektomija?

Preventivna mastektomija je kirurška odstranitev ene ali obeh dojk z namenom, da bi preprečili ali zmanjšali možnosti za razvoj raka dojke pri ženskah, ki imajo visoko tveganje za razvoj te bolezni. Pri popolni mastektomiji zdravnik odstrani celotno dojko z bradavico, medtem ko pri podkožni mastektomiji odstrani le tkivo dojke, bradavico pa pusti nedotaknjeno. Dosedanji podatki kažejo, da lahko tovrstno preventivno zdravljenje močno zmanjša možnosti za razvoj tumorjev, in sicer za kar 90 odstotkov.

 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587