Vizita.si
image (28)

Novice

Mogoče je! Spremenila je samo dve stvari in uspela

L.E.
22. 12. 2015 12.01
9

37-letna mamica štirih otrok je od leta 2009 izgubila skoraj polovico svoje teže. In uspelo ji je na povsem tradicionalen način. Ni šla pod nož. Spremenila je prehrano in se začela gibati. Pa tudi nehala se je tolažiti s sladkarijami.

Karen Sharpe iz angeškega Leicestra je v zadnjih šestih letih izgubila skoraj polovico svoje teže. Tehtala je 160 kilogramov, danes jih ima 86. Zdravnik ji je predlagal bariatrično operacijo, poseg, ki zmanjša želodec. A je ubrala drugo pot in uspela.

"Vedno sem imela težave s težo," pripoveduje. "Imela sem težko otroštvo in v hrani sem našla tolažbo. Nekateri ljudje se obrnejo k pijači, nekateri k drogam, jaz pa sem se k hrani. Veliko časa sem potrebovala, da sem ugotovila, da cela vrečka krofov ne bo rešila mojih težav." Zaradi teže so jo, ko je odraščala, neusmiljeno dražili. "V šoli je bilo težko. Imela sem zelo majhen krog prijateljev in nisem si upala sploh spoznati še koga drugega, saj sem se bala, da se bom tako izpostavila še dodatnemu norčevanju."

Več let se je lotevala različnih diet. Toda nič ni delovalo, ker nikoli ni začela s tistim najtežjim hujšanjem, pri katerem je treba spremeniti psihološki vzorec in začeti jesti samo takrat, ko si lačen, pa še to zdravo in v primernih količinah. Ona pa bi jedla za zajtrk, kosilo in večerjo obroke hitre hrane, vmes pa še čokolado in čips. V začetku leta 2009 je po novem letu razmišljala o svojem življenju in spoznala je, da teža več ne vpliva samo na njeno samozavest, ampak ji dejansko začenja fizično uničevati življenje. "Prišlo je do točke, ko nisem želela zapustiti hiše, ker je bilo pretežko hoditi."

Bila je obupana in nasvet je poiskala pri zdravniku. Ta je menil, da bo po naravni poti zelo težko shujšala in je predlagal bariatrično operacijo. A morala je na čakalno listo in poseg je imela šele čez dve leti. "Jaz pa nisem želela še dve leti tako živeti. Mislila sem, da bom poskušala že pred operacijo spremeniti, kar bom lahko." Obiskala je še prehranskega strokovnjaka, ki ji je pomagal spremeniti prehranske navade. Nato se je pridružila skupini, v kateri si nudijo podporo pri hujšanju. Počasi je začela spreminjati svoje življenje. Kilogrami so se počasi začeli topiti in to ji je vlilo novih moči. Začela je še več hoditi. In ko je prišla na vrsto za bariatrično operacijo, se je odločila, da prepusti mesto nekomu drugemu, sama pa shujša po naravni poti. Tako in tako so rezultati dolgotrajni le, če povsem spremenimo življenjski stil.

"Poznam veliko ljudi, ki so bili operirani, in čeprav so izgubili veliko teže, se pravzaprav nikoli niso soočili z razlogom, zaradi katerega so se zredili," pove. Sama je ponosna, da je povsem naravno do danes izgubila skoraj polovico svoje teže. In prav zato, ker želi pokazati, da je z močno voljo vse mogoče, tudi deli svojo zgodbo. "Moje življenje danes je neprepoznavno. Z otroki igram nogomet, namesto da bi sedela na klopci in jih gledala. Prvič v življenju lahko nakupujem v modernih trgovinah z oblačili. Nosim stvari, o katerih si prej nisem upala niti sanjati. Včasih sem se sovražila. Nisem se rada družila z ljudmi, nisem šla rada na javna mesta. Še vedno se borim s svojo samopodobo, ampak kljub temu življenje nikoli ni bilo lepše." In to ji je uspelo samo s spremembo prehrane in uvedbo telovadbe. 
 

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587