Vizita.si
Čeprav je shujšala, ji danes težave povzroča viseča koža.

Novice

Spet si želi takšno telo!

L.E.
23. 03. 2012 11.00
6

Z močjo lastne volje je izgubila pol svoje teže – vendar se sedaj v novi koži sploh ne počuti dobro. Se bo uspela navaditi na nov videz in uživati v veliko bolj zdravem telesu?

Ne more se navaditi na svoje novo telo.
Ne more se navaditi na svoje novo telo. FOTO: iStockphoto

“Pogrešam svoje debelo telo,“ pravi Kelly Childs, ki ji je uspelo nekaj neverjetnega: samo z močjo svoje volje je izgubila kar pol svoje teže. Mamici treh otrok je osebni zdravnik ponudil bariatrično operacijo, ki zmanjša želodec, zaradi česar ljudje s preveč kilogrami ne morejo več toliko pojesti. Toda Kelly je, potem ko je na spletu prebrala, kako slabe izkušnje so imeli s to operacijo nekateri, ki so se ji podvrgli, vse odvečne kilograme izgubila kar na povsem tradicionalen način. Bala se je namreč, da bi njeni otroci sicer lahko ostali brez matere.

31-letnica je s strogim režimom prehrane in telovadbe izgubila kar 75 kilogramov. Imela je 155 kilogramov, danes jih ima 80. Toda še vedno vsakič, ko se pogleda v ogledalo, zajoka. Četudi je nihče ne razume, nekako pogreša svoje nekdanje telo. “Kadar kaj takega omenim, me vsi gledajo, kot bi bila nora ali nehvaležna,“ pripoveduje Kelly. Seveda je sploh ne razumejo niti njeni najbližji, ki so iz prve vrste spremljali tako težko bitko z odvečno težo. Na svoje nekdanje telo se je tako navadila, da je razmišljala celo, da bi se spet začela prenajedati – da bi se le lahko spet zredila. “Enostavno ne čutim nobene povezave z osebo, ki jo vidim v ogledalu. To nisem jaz.“

Kelly se je zredila s prenajedanjem – posebno je uživala v pecivu, piškotih in čokoladi. Ko je rodila svoje otroke, se je njena teža še povečala, posebno ko je zaradi zapletov pri drugem porodu morala veliko ležati. Kasneje se je spet lotevala diet, vendar se jih ni mogla dolgo držati. Toda po drugi strani se je navadila tudi, da je bila vedno najbolj debelušna med vsemi prijateljicami. To je postalo del njene osebnosti. “Sploh ko sem imela otroke, me moj videz ni več tako zelo zanimal,“ pravi. Toda ko ji je zdravnik povedal, da ji zdravstveno zavarovanje lahko pokrije bariatrično operacijo, so se ji njene sanje, da bo nekoč le vitka, začele zdeti realne. “Nenadoma sem lahko razmišljala samo še, kakšna bom videti, ko bom imela toliko kilogramov manj.“ Sprejela je ponujeno možnost, vendar je bila hkrati tako navdušena nad sedaj na videz bolj dosegljivim ciljem, da je začela hujšati še sama. Enostavno se je začela odrekati nezdravi hrani.

Ko je čez mesec dni prišel čas za zdravniški pregled pred bariatrično operacijo, je že izgubila šest kilogramov. “Zdravnik me je pohvalil, vendar je vseeno menil, da bom poseg potrebovala, saj ni verjel, da bi lahko sama izgubila prav vse odvečne kilograme,“ razlaga. Toda bolj kot se je bližal datum operacije, več je imela Kelly dvomov. Njeno začetno navdušenje se je spremenilo v skrb, ko je na spletu prebrala, koliko stranskih učinkov ima lahko zmanjšanje želodca. Ko je ta zmanjšan, ga denimo niti ni več mogoče spet povečati. “Na spletu sem prebirala grozljive izkušnje nekdanjih bolnikov in postalo me je strah, da me bodo zaradi velike želje po vitkosti otroci izgubili. Vedela sem, da moram shujšati brez kirurške pomoči.“ Namesto da bi legla na operacijsko mizo, se je pridružila skupini, ki svojim članom pomaga doseči idealno težo. Začelo se je obdobje učenja pravilnega prehranjevanja.

Kilogrami so se topili in Kelly se je najprej počutila zelo dobro. Nato pa se je začela druga nočna mora. Njena koža se ni zožila in je začela viseti. Prvič v življenju se je Kelly začela izogibati ljubljenju s svojim možem. “V prejšnjem telesu sem se še vedno počutila zapeljiva, z visečo kožo sem se začela počutiti čudna.“ Sčasoma si zaradi tega ni več upala niti v telovadnico ali na bazen. Zdelo se ji je, da je videti še huje kot prej. “Mislila sem, da bom zaradi hujšanja postala bolj samozavestna; toda če me kot debeluško nihče ni niti opazil, se mi je zdelo, da mojo visečo kožo sedaj vsi gledajo.“ Zdravnika je prosila za operativno odstranitev, vendar jo je zavrnil, saj naj bi njeno zavarovanje krilo le posege, ki so nujno potrebni, ker bi bilo sicer ogroženo njeno življenje. Denar za poseg je tako začela zbirati sama. Upa, da se bo po njem končno spet počutila bolj srečna; po drugi strani pa je vseeno vesela, ker se lahko toliko bolj vitka veliko bolj aktivno igra s svojimi otroki.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 623