Vizita.si
rak

Novice

Izjemno! Injekcija vitamina v enem dnevu skrči tumor!

Alenka Mirt Iskra
23. 12. 2009 11.55
0

Angleški strokovnjaki so prišli do izjemnega odkritja. Pri testiranju so ugotovili, da z vbrizgavanjem vitamina E v krvni obtok, lahko skrčijo tumor že v enem dnevu, medtem ko v desetih dneh tumor povsem izgine. Za zdaj so raziskave omejili na možnost uničenja kožnega raka.

Angleški strokovnjaki so na pragu velikega odkritja.
Angleški strokovnjaki so na pragu velikega odkritja.FOTO: iStockphoto

Vitamin E je bistvenega pomena za pomoč telesu v boju proti boleznim, najdemo ga v živilih, kot so: rastlinska olja, žitarice, oreški, zelena zelenjava in jajca. Vitamin E je bogat z antioksidanti, ki varujejo pred boleznimi, tako da blokira delovanje prostih radikalov, škodljivih molekul, ki napadajo celice na podoben način kot rja napada avto. V zadnjih letih so strokovnjaki v vitaminu E našli posebno sestavino, ki je pritegnila njihovo pozornost kot možno zdravilo, ki bi lahko uničilo raka.
cepljenje
cepljenje FOTO: iStockphoto

Sestavina imenovana tocotrienol je ekstrakt vitamina E in jo najdemo v palmovem olju, kakavovem maslu, ječmenu in kalčkih pšenice. V sredini devetdesetih let so znanstveniki začeli izvajati laboratorijske preiskave s to sestavino in ugotovili, da ima tocotrienol sposobnost ustavitve rasti celic raka dojke. Od takrat so naredili več raziskav, da bi dokazali, da z vbrizgavanjem vitamina E v telo lahko pomagajo tistim, ki imajo tumor. Izkazalo se je, da večinoma ne morejo pomagati, iz večih razlogov.

Prvič, velik del ekstrakta vitamina E je plaval okoli krvnega obtoka, saj ga niso mogli voditi do tumorja.

Drugič, zelo velike količine tocotrienol lahko poleg rakavega tkiva, poškodujejo tudi zdravo tkivo, prav tako so v preteklosti povezovali jemanje vitamina E z možnim nastankom pljučnega raka.

Preiskave so še v teku.
Preiskave so še v teku.FOTO: iStockphoto

Zadnji izsledki pa so pokazali, da terapija deluje, če lahko zdravnik vodi ekstrakt vitamina E točno do tumorja in se izogne zdravim celicam. To naredijo tako, da vitamin E vnesejo v tisoče mikroskopsko majhnih mehurčkov iz maščob. To pomeni, da tocotrienoli lahko potujejo skozi telo, ne da bi poškodovali zdrave celice. "To novo odkritje, ta način, da pride vitamin do tumorja, se je izkazal kot izjemno učinkovit in je dal izredno spodbudne rezultate, “ pravi vodja raziskave dr. Christine Dufes.

Pretok vitamina E spremljajo s posebno beljakovino, s katerim vidijo, če so zadeli tarčo. Ta ima nalogo, da pospremi železo skozi krvni obtok do tja, kamor mora priti. Rakave celice potrebujejo veliko zalogo železa, da bi se lahko ohranila. To pomeni, da ima veliko število receptorjev na površini, ti privabljajo transferin in železo za “prevoz”.

Testiranje angleških strokovnjakov bo končano leta 2010, zdaj spremljajo bolnike z rakom, ki imajo rak mehurja.
Center za raziskavo raka v Veliki Britaniji je poudaril skrb, zaradi preteklih izkušenj z uporabo vitamina E in povezave s pljučnim rakom. Zato so zagotovili, da bodo naredili vsa testiranja, preden bo šlo zdravilo v uporabo. "Ta raziskava je v zgodnji fazi in veliko dela je še potrebnega, preden bomo vedeli, če je ta vitamin lahko uspešno orodje v prihodnosti," pravi strokovnjak, dr.  Jodie Moffat. "Prejšnje študije so pokazale, da visoki odmerki vitaminskih dodatkov lahko dejansko povečajo tveganje za razvoj nekaterih vrst raka, česar se zavedamo in še enkrat poudarjamo, kako pomembno je testiranje na ljudeh."

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587