Vizita.si
Vam delo v pisarni povzroča bolečine?

Novice

Izognite se bolečinam zaradi pisarniškega dela!

Nataša Jurca
08. 01. 2010 09.01
0

Delo v pisarni pomeni dolgotrajno sedenje in manj gibanja, kar lahko zaradi dolgo trajajočih obremenitev privede do trajnih poškodb. Preberite, katere so najpogostejše in kako se jim lahko izognete.

Vam delo v pisarni povzroča bolečine?
Vam delo v pisarni povzroča bolečine?FOTO: iStockphoto
Pisarniško delo navadno pomeni obilo sedenja in nič gibanja, kar lahko privede do trajnih poškodb. Te se kažejo kot napetost v mišicah, okorelost sklepov, bolečine v hrbtenici, glavoboli, utrujenost oči, slab krvni obtok, napetost in stres. Kaj lahko storite sami, da se izognete poškodbam?

1. Sindrom zapestnega kanala

Gre za okvaro živcev v zapestju, ki nastane zaradi pogosto se ponavljajočih gibov. Pri tem bolijo zapestja, vzrok pa je lahko nepravilen položaj rok oziroma telesa na delovnem mestu. Pogoste so tudi poškodbe živcev, težave z ramo, s komolcem, zapestjem in poslabšan krvni obtok v prstih. Težavi se boste najlažje izognili tako, da spremenite držo dlani, delate redne odmore in posebne vaje za raztezanje prstov, zapestij in podlakti ter vaje za boljšo prekrvavitev.

Slab krvni obtok je eden glavnih krivcev za nastanek venske tromboze, ki je lahko tudi smrtno nevarna!
Slab krvni obtok je eden glavnih krivcev za nastanek venske tromboze, ki je lahko tudi smrtno nevarna! FOTO: iStockphoto
2. Slab krvni obtok

Dolgotrajno sedenje in mirovanje upočasnjujeta in ovirata pretok krvi, zato začne kri zastajati v venah spodnjih delov nog stopal, kar otežuje gibanje krvi po celem telesu. Zastoj krvi je eden glavnih krivcev za nastanek venske tromboze, saj počasen pretok krvi pospešuje njeno strjevanje. Ker je venska tromboza izjemno nevaren pojav, ki lahko povzroči tudi smrt, se je treba ustrezno zaščititi. Treba se je veliko gibati in piti zadostne količine brezalkoholnih negaziranih pijač. Stol imejte na taki višini, da stegna ne bodo z vso težo pritiskala na rob stola, poleg tega pa večkrat med delom vstanite in se sprehodite po pisarni.

3. Bolečine v predelu hrbta in križu

Bolečine v predelu hrbta in križa nastanejo zaradi dolgega in nepravilnega sedenja in premalo gibanja, kar oslabi hrbtne mišice. Da bi se temu izognili, med sedenjem večkrat spremenite položaj telesa in pogosto vstajajte. Pravilna telesna drža je taka, da morajo biti stopala vedno na tleh, kolena skrčena pod kotom 90°, brada dvignjena. Monitor si nastavite na višino oči, med sedenjem pa večkrat vstanite in se pretegnite.

4. Poškodbe oči

Dolgotrajno sedenje pred računalniškim zaslonom povzroča utrujenost oči, nejasen vid in pekoč občutek v očeh. Te poškodbe nastanejo predvsem zaradi slabega položaja med sedenjem, ki povzroča krčenje mišic v zatilju.

Oči se avtomatsko vlažijo in spočijejo že med mežikanjem (vsakih tri do pet sekund), na kar pri zavzetem in nepremičnem gledanju v zaslon velikokrat pozabimo. Med delom se zato redno obračajte stran od zaslona in se za minuto ali dve zazrite v oddaljeni predmet. Neredite tudi nekaj razteznih vaj in se sproščajte z zaprtimi očmi. Z očmi lahko malo tudi 'potelovadite' in sicer tako, da jih zaprete in vrtite zrklji v obe smeri.

Med sedenjem v pisarni lahko izvajate preproste vaje, s katerimi se boste izognili bolečinam.
Med sedenjem v pisarni lahko izvajate preproste vaje, s katerimi se boste izognili bolečinam.FOTO: iStockphoto

In še nekaj preprostih vaj …

Z enostavnimi vajami, ki jih lahko izvajate kjer koli, boste olajšali bolečine in naredili nekaj za svoje zdravje. Pred vami je sicer le nekaj razteznih vaj, ki jih lahko tudi večkrat ponovite. Kljub vsemu pa ne pozabite, da se boste bolečinam in poškodbam najlažje izognili z redno telesno aktivnostjo tudi v prostem času.

- raztezanje prstov: prste stisnite močno v pest in jih nato raztegnite, kolikor lahko,

- raztezanje zapestij: prste med seboj prepletete in krožite z zapestji v obe smeri,

- raztezanje podlakti: iztegnite roki in obračajte zapestja navzven,

- vaja za boljšo prekrvavitev: iztegnite roke ob telesu navzdol in jih stresajte,

- vaja za ramena in vrat: ramena dvignite navzgor proti ušesom, da začutute rahlo napenjanje v vratu in ramenih, zadržite nekaj sekund in nato sprostite,

- raztezanje lakti, zapestja in prstov: prekrižajte prste in iztegnite roke pred seboj, z dlanmi obrnjenimi proč od vas,

- raztezanje hrbta: med sedenjem na stolu se močno nagnite naprej (glava naj vam visi navzdol, vrat pa naj bo sproščen), zadržite 10 do 20 sekund in se zravnajte tako, da se z rokami odrinete od tal,

- gležnji in prekrvavitev: med sedenjem dvignite stopalo in ga vrtite najprej v eno in nato v drugo smer,

- sproščanje oči: zamižite in si približno pol minute, dva prsta daleč od obrvi in s krožnimi gibi, masirajte sence.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587