Vizita.si
Še vedno privlačni Bond

Lepota

VIDEO: Izpadanje las ne pomeni izgube spolne privlačnosti

Alenka Mirt Iskra
14. 04. 2009 19.18
1

Mnogi izgubo las enačijo z izgubo šarma in privlačnosti, zato si želijo izgubljene lase nadomestiti. Nekateri s česanjem las čez plešo, drugi z mnogimi izdelki, ki so na tržišču, pogumnejši pa s kirurškim presajanjem.

Vsak dan nam izpade od 70 do 100 las, tako da naj vas ne skrbi, če jih zjutraj kar nekaj najdete na blazini, skrb vzbujajoče pa je, če vam nekaj mesecev izpada več kot sto las na dan. Normalno lasišče ima namreč od 100 do 150 tisoč lasnih vlaken. Svetlolasi ljudje imajo več las kot rdečelasci in temnolasci.

Da imajo ljudje čudežno moč, so verjeli že Egipčani, ki so iskali zdravilo za izpadanje las. Lasem pripisujemo veliko privlačnost tako ženske kot tudi moški, ki pa jim sive lase povzroča izpadanje las.

Lasje so eden od najmočnejših seksualnih simbolov, čeprav je mnogim ženskam privlačna gladka, obrita glava. Nekateri največji filmski šarmerji (Sean Connery, Jul Briner) nimajo las, pa to niti malo ne zmanjšuje njihovega seksapila.

Vsak drugi moški bo izgubljal lase

Moška plešavost (ali androgena alopecija) po petdesetem letu prizadene vsakega drugega moškega, medtem ko se lasje pri ženskah začnejo redčiti po šestdesetem letu.
Področna plešavost je ena izmed najpogostejših bolezni lasišča. Je avtoimuna bolezen, ki prizadene lasišče in druge poraščene dele telesa.

Na lasišču se pojavljajo ovalno-okrogla žarišča, v katerih lasje izpadejo. Plešavost lahko ostane omejena le na eno področje, lahko pa se razširi na vse lasišče ali celo telo.

Prve spremembe na lasišču se lahko pokažejo že v dvajsetih letih, prvi znaki pa so tanjšanje las, ki postajajo čedalje krajši in svetlejši.

Še vedno privlačni Bond
Še vedno privlačni BondFOTO: Reuters

Vzroki za izpadanje las

Plešavost je dedna, kako hitro pa bodo lasje izpadali, je težko napovedati, saj je vsak primer drugačen. Lasje lahko izpadajo zaradi različnih dejavnikov:

- jemanja različnih zdravil
- pri obolenju ščitnice
- v nosečnosti
- po porodu
- po hudem stresu
- zaradi okužb
- slabe prehrane
- pogosteje izpadajo po kemoterapiji


Na tržišču je veliko zdravil, ki naj bi upočasnila izpadanje las, in takšnih, ki vplivajo na ponovno rast las. Najbolj se lahko pomaga tistim moškim, pri katerih lasje izpadajo zaradi hormonskih, telesnih ali duševnih motenj, najtežje pa pomoč najdejo tisti, pri katerih je plešavost podedovana.

Na voljo je kirurško presajanje las, ki ga izvajajo tudi v Sloveniji, o samem posegu pa se posvetujete z estetskim kirurgom.

Svoje mnenje in izkušnje lahko izrazite tudi na našem FORUMU.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587