Vizita.si
Charla pred napadom pobesnelega šimpanza, po grozljivem dogodku in danes, po uspešni transplantaciji in rekonstrukciji obraza.

Novice

Vas zanima, kakšna je danes?

E. D.
22. 11. 2011 11.48
16

Pol leta po presaditvi obraza se je Charla Nash ponosno pokazala svetu. V televizijskem intervjuju je odkrito spregovorila o novem obrazu in o tem, kakšno je bilo njeno življenje po strahovitem napadu pobesnelega šimpanza.

Charla pred napadom pobesnelega šimpanza, po grozljivem dogodku in danes, po uspešni transplantaciji in rekonstrukciji obraza.
Charla pred napadom pobesnelega šimpanza, po grozljivem dogodku in danes, po uspešni transplantaciji in rekonstrukciji obraza.FOTO: Reuters

Če se je še pred pol leta Charla Nash, ki ji je obraz iznakazil pobesneli šimpanz prijateljice, skrivala za klobuki z gosto tkanimi tančicami, danes ni več tako. Zdaj upa iz hiše stopiti nezakrita, oditi v trgovino ali na sprehod, spregovoriti z mimoidočimi – in to brez strahu, da jih bo s svojim iznakaženim obrazom prestrašila ter spravila v zadrego. Najbolj ji je do srca seglo, je razkrila v intervjuju za MSNBC, ko jo je v supermarketu ogovorila deklica. ''Kaj takšnega se prej ni še nikoli zgodilo,'' je povedala Charla in pojasnila, da so se je ljudje bali ter se ji na veliko izogibali. ''Bilo je tako prijetno. Kajti na mojem obrazu so končno bile tudi oči in vsi drugi deli, ki jih prej ni bilo … Nič več se ljudem nisem zdela grozljiva.''

Charlin novi obraz je sicer pol leta po neverjetni transplantaciji vedno bolj podoben njeni stari podobi. ''Vedno bolj si je podobna. Sploh nos je zelo podoben njenemu staremu nosu,'' je povedala njena hči Briana. ''Sicer pa še vedno čakamo, da se ji novi deli obraza dokončno poležejo in prilagodijo njeni strukturi kosti.'' Ko se bo namreč presajen obraz povsem prilagodil Charlinim kostem, si bo Američanka še bolj podobna. ''Zdaj mi ljudje spet rečejo, da sem dobro videti, da sem lepa, kar se mi pred operacijo ni nikoli dogajalo,'' še doda Charla. Nekaj časa bo tudi še trajalo, preden se ji bodo obrazni živci obnovili in preden bo spet v popolnosti začutila svoj obraz.

A čeprav se ji občutek še ni povsem povrnil in čeprav še vedno ne čuti dotikov, lahko brez težav govori, je in vonja. ''Zdaj lahko zavoham medicinsko sestro, ko vstopi v sobo, lahko vonjam parfum ljudi, ki so okrog mene …'' je navdušeno povedala Charla. Še vedno je slepa, kajti v brutalnem napadu pobesnele živali je izgubila vid, ki ji ga zdravniki niso mogli povrniti, a zdaj na obrazu vsaj nima več praznih očesnih jamic, temveč ima ponovno oči. Ponesrečila se je tudi transplantacija rok, ki jih je izgubila med napadom. Takoj po presaditvi je namreč Charla zbolela za pljučnico, cirkulacija v telesu se ji je upočasnila in na novo presajene roke so ji začele odmirati, zaradi česar so jih morali zdravniki odstraniti.

A Američanka kljub temu ostaja optimistična in pravi, da je dejstvo, da je še vedno brez rok, pravzaprav ne moti tako zelo. Hvaležna je, da je grozljiv napad pobesnelega šimpanza sploh prebolela, prav tako je neizmerno hvaležna ekipi izkušenih kirurgov, ki so ji vrnili obraz in ji omogočili, da po svetu spet hodi z dvignjeno glavo. ''Njen obraz je vsak dan videti bolje, bolj običajno, vedno bolj ga jemlje za svojega. Mislim, da na neki točki naključni mimoidoči sploh ne bodo opazili, da je bilo z njo kdaj kaj narobe,'' je pojasnil dr. Bohdan Pomahac, vodja plastične in rekonstrukcijske kirurgije v bostonski bolnišnici Brigham and Women's Hospital, kjer so pred pol leta izvedli zahtevno transplantacijo.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587